تحقیق در مورد قرآن کریم + مقاله دانش آموزی درباره قرآن
تحقیق در مورد قرآن کریم : در ادامه این بخش ، یک تحقیق دانش آموزی در مورد قران کریم مناسب برای دانش آموزان و پایه های تحصیلی مختلف گردآوری شده است.
آنچه در این مطلب خواهید دید
تحقیق در مورد قرآن کریم
قرآن کریم که کتاب مقدس مسلمانان است، به عنوان وحی آسمانی و کلام خداوند بر پیامبر اسلام حضرت محمد(ص) نازل شده است و به عنوان معجزه اصلی این پیامبر شناخته میشود و با وجود گذشت ۱۴ قرن، هنوز مطالب جدیدی را به مردم ارائه میدهد. در این مطلب میخواهیم ضمن معرفی این کتاب آسمانی، شما را با ویژگیهای قرآن مجید آشنا کنیم.
نحوه نزول قرآن کریم چگونه بوده است؟
طبق پژوهش مورخان، شروع نزول قرآن کریم در سال ۶۱۰ میلادی بود که طی ۲۳ سال از طرف خداوند و توسط فرشته او جبرئیل، به پیامبر وحی شد و در سال ۶۳۲ میلادی با رحلت پیامبر اکرم، پایان گرفت. آیات این کتاب مقدس در شهر مکه و مدینه بر پیامبر نازل شدند که بر اساس موضوعات و زمان نزول آنها، به آیات مکی و مدنی تقسیم بندی میشوند.
در آن زمان بسیاری از افراد با پیامبر و کتاب آسمانی به مخالفت پرداختند و معتقد بودند که حضرت محمد صلی الله، این آیات را به خداوند نسبت داده است و وحی شدن این کتاب از جانب پروردگار به او حقیقت ندارد. در قرآن کریم به وضوح آمده است که اگر کسی بتواند یک جمله و یا یک آیه مانند آن را بیان کند، میتواند نسبت به ادعای حضرت محمد صلی الله شک کند.
در زمان حیات پیامبر، آیات قرآن به صورت شفاهی از ایشان به سایر افراد نقل شد و پس از وفات پیامبر نیز به شکل یک کتاب جمع آوری شد. پیامبر گرامی در حدیث ثقلین میگوید: من دو چیز گرانبها در میان شما میگذارم؛ یکی خاندانم و دیگری قرآن کتاب خدا و هر کس به این دو متوسل شود، حتماً رستگار خواهد شد. این سخن نشانگر اهمیت بالای قرآن مجید، برای پیامبر و مسلمانان است. طبق بیان این کتاب، روزی جهان به دست مظلومین و ضعیفان میافتد و این مژده قرآن، برای تمام مردم ستم دیده جهان است.
نحوه جمع آوری قرآن به شکل کتاب
حضرت محمد صلی الله در زمان حیاتشان آیات قرآن را برای مسلمانان میگفتند؛ برخی از مردم آن را حفظ میکردند و یا روی تکههای چرم، چوب درخت، سنگهای صاف و گاهی کاغذ مینوشتند و به این دلیل که نزول قرآن بر پیامبر به صورت تدریجی اتفاق میافتاد، امکان کتاب ساختن از آن وجود نداشت.
در زمان زنده بودن پیامبر ۳۷ نفر حافظ کل قرآن بودند. در زمان حکومت ابوبکر، به خاطر جنگهای مختلف، تعدادی از حافظان قرآن کشته شدند؛ بنابراین به پیشنهاد عمر و به دستور ابوبکر تعدادی افراد مامور جمع آوری کسانی که حافظ قرآن بودند، شدند. بدین ترتیب مجموعهای از صحیفهها جمع و ثبت شد و طبق وصیت ابوبکر، در اختیار عمر و دخترش قرار گرفت.
در زمان حکومت عثمان به این دلیل که سرزمین مسلمانان بسیار گسترده شد و نیاز بود که متن قرآن به این مناطق راه پیدا کند و همچنین با مرگ تعداد زیادی از حافظان و نویسندگان قرآن، عثمان تصمیم گرفت که نسخههای مختلف را یکسان سازی کند و با همکاری افراد خود، تمام نوشتههای قرآن را جمع آوری کرده و به شکل نسخه نهایی درآوردند.
امام علی علیه السلام و سایر کسانی که با حکومت عثمان مخالف بودند، بر صحت نسخه نهایی جمع شده توسط عثمان، اتفاق نظر داشتند. در آن زمان نسخه قرآنی که توسط عثمان به دست آمد، بدون علامت گذاری و اعراب حروف بود؛ به همین دلیل خواندن آن برای مردمانی که زبانی غیر از عربی داشتند، مشکل بود.
بنابراین به دستور حضرت علی علیه السلام این کتاب را اعراب گذاری کردند تا خواندن آن برای افراد بیگانه نیز امکانپذیر باشد. نسخه کتابی که امروزه بیشترین استفاده را دارد، توسط اکثر دانشمندان شیعه تایید شده است و آنان معتقدند که چیزی از آن کم و یا به آن اضافه نشده است.
محتوا و ساختار کلی قرآن کریم چیست؟
این کتاب یک ساختار مرتب داشته و شامل ۱۱۴ سوره یا فصل است که هر کدام از آنها تعداد آیات متفاوتی دارند. محتوای قرآن شامل داستانهایی از پیامبران گذشته، تعداد زیادی دستورالعمل اخلاقی و حقوقی، هدایتهای متفاوت معنوی و بحثهای دنیوی است.
طبق نظر محققان و دانشمندان علوم مختلف، بیشترین دلیل اهمیت قرآن جامع بودن آن و صحبت در مورد علوم و مسائل مختلف است. این کتاب به تمامی مواردی که یک انسان برای زندگی و قرارگیری در مسیر درست احتیاج دارد، اشاره کرده است و در مورد آنها توضیحات کاملی ارائه میدهد.
طبق نظر مفسران، قرآن مجید در مورد موضوعات متنوعی از جمله توحید و یگانگی خداوند، معاد یعنی روز قیامت و زندگی پس از مرگ، نبوت، خداشناسی و خودشناسی، عشق و مهربانی، احکام و دستورات شرعی، رفتار مناسب انسانی و اخلاقیات و همینطور مسائل متنوع اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و راهنماییهایی برای برقراری عدل در جامعه صحبت میکند.
قرآن به زبان عربی نوشته شده است و به خاطر بلاغت بالای این زبان، دارای سبکی منحصر به فرد است. قرآن با بیانی زیبا و تاثیرگذار از تشبیهها، تمثیلها و استعارههای زیادی استفاده کرده است تا بتواند پیامهای اخلاقی و دینی خود را به بهترین نحو ممکن به انسانها برساند.
تقسیم بندی قرآن کریم
همانطور که گفتیم این کتاب مقدس دارای یک ساختار منظم، دقیق و بی عیب و نقص است و از تعداد مشخصی سوره، اجزا و احزاب تشکیل شده است که در خواندن و حفظ کردن راحت آن تاثیر بسزایی دارد.
سوره در لغت به معنای بریده شده است و تعداد سورههای قرآن ۱۱۴ عدد است که از نظر طول سوره و محتوا با یکدیگر تفاوت دارند و هر کدام با نامهای خاصی شناخته میشوند که با موضوع مورد بحث ارتباط دارد. همچنین این کتاب به ۳۰ جزء یا پاره تقسیم بندی شده است که هر جز شامل چندین سوره و یا بخشی از سورههای بلندتر میشود.
بسیاری از افراد در ماه رمضان به مدت یک ماه هر روز یک جز از قرآن را روخوانی و ختم میکنند. در ضمن این کتاب به ۶۰ حزب تقسیم شده که هر حزب نصف یک جز است و برای خواندن قرآن در مدت زمان کوتاهتر، مانند یک هفته کاربرد دارد. این بخشبندی برای حفظ، روخوانی و تدریس قرآن کریم کاربرد فراوانی دارد.
تفسیر قرآن مجید
قرآن متنی پیچیده و چند لایه دارد و برای درک بهتر مفاهیمش، به تفسیر آن احتیاج است. تفسیر قرآن یکی از مهمترین حوزههای مطالعاتی در اسلام بوده و فرایندی است که در آن پیامها، معانی و مفاهیم آیات قرآن کریم به طور کامل شرح داده میشود و باعث میشود تا افراد درک دقیقتری از دستورات دینی و اخلاقی به دست آورند و منظور هر آیه را بهتر متوجه شوند.
تفسیر قرآن چند نوع دارد که هر کدام با دیگری متفاوت هستند. در تفسیر معنایی روی معنای لغوی و ادبی آیات تمرکز میکنند. در تفسیر تاریخی زمینههای تاریخی و اجتماعی نزول آیات قرآن بررسی میشود. در تفسیر علمی مفسران تلاش میکنند که مفاهیم قرآن را با دانش و علوم مدرن جهان تطبیق دهند و ارتباط بین آن را توضیح دهند. در تفسیر عرفانی نیز روی مفاهیم معنوی تحقیق میکنند.
مفسران بر اساس خود قرآن و آیات موجود در آن، حدیثها و روایات پیامبر اکرم و سایر ائمه و همینطور عقل و استدلالهای منطقی و تجربیات خود این کتاب را تفسیر میکنند. طی قرون مختلف افراد زیادی به تفسیر قرآن پرداختند و با توجه به دیدگاههای کلامی، عرفانی، فقهی و فلسفی خودشان این آیات را تبیین و تفسیر کردهاند. ابن جریر الطبری یکی از مورخان و مفسران مشهور قرن سوم یک تفسیر جامع و مرجع به نام تفسیر الطبری را نوشته است.
علامه طباطبایی نیز در قرن چهاردهم با بررسی فلسفه و عرفانی آیات قرآن، کتاب تفسیر المیزان را به رشته تحریر درآورده است. الزمخشری نیز در قرن پنجم در کتاب تفسیر الکتشاف به تفسیر آیات قرآن پرداخته و به دلیل سبک ادبی خاصی که دارد، به شهرت دست یافته است.
کتاب تفسیر ابن کثیر توسط اسماعیل بن عمر بن کثیر که در قرن هشتم زندگی میکرده است، نوشته شده است و بر پایه روایات حدیثی معروف است. علاوه بر این مفسران و تعداد زیاد دیگری از افراد با رویکردهای مختلف خود نسبت به قرآن، به فهم و درک بهتر مسلمانان از کتاب مقدس خود کمک کرده و کتابهای آنان هنوز هم به عنوان منابع مهم در مطالعات قرآنی مورد استفاده واقع میشود.
فواید خواندن و مطالعه قرآن کریم
_فواید روحی و معنوی: چون قرآن کلام خداوند است و در مورد مسائل مختلف دینی صحبت میکند، به تقویت ایمان و نزدیکتر شدن انسان به خداوند کمک زیادی میکند و آیات این کتاب، میتواند در مسائل مختلف زندگی الهام بخش باشد. شاید برای شما جالب باشد که بدانید بسیاری از کسانی که با زبان عربی بیگانهاند و از سایر ادیان هستند نیز با شنیدن و خواندن آیات قرآن، احساس آرامش درونی را تجربه میکنند و این ناشی از تسکین دهنده بودن این کتاب آسمانی است.
_فواید ذهنی: فرایند حفظ آیات قرآن و خواندن مرتب آن به تقویت تمرکز و حافظه کمک خواهد کرد. همچنین این آیات شامل داستانها، روایات و دستورالعملهایی است که باعث افزایش دانش فردی میشود. باید بدانید که در این کتاب در مورد علومی همچون نجوم، ریاضیات و پزشکی صحبت شده است که دانشمندان امروزه برخی از آنها را کشف و اثبات کردند و بعضی از آنها هنوز کشف نشده است؛ بنابراین این کتاب یک چراغ راهنما و هدایتگر، در زمینه یادگیری رازهای علوم مختلف نیز هست.
_فواید جسمی: تلاوت آیات قرآن و فکر کردن در مورد آنها، به کم کردن استرس کمک کرده و میتواند یک منبع غنی کننده برای تقویت روح و جسم باشد.
_فواید اجتماعی: همانطور که گفتیم قرآن روی مسائل مختلف اجتماعی و ارزشهای اخلاقی مانند صداقت و عدالت، توضیحات جامعی را ارائه کرده است که فرد با خواندن این آیات، چنین ارزشهایی را در خود تقویت میکند و در نتیجه این صفات در جامعه گسترش پیدا کرده و موجب میشود که در اجتماعی سالمتر و امنتر زندگی کنیم. ضمناً مطالعه قرآن باعث میشود که نسبت به وقایع تاریخی آشنایی بهتری پیدا کرده و در مورد آنها اطلاعات جالبی را کسب کنیم.
نتیجه گیری
اسلام کاملترین دین بشریت است و قرآن معجزه آخرین پیامبر خداست و خداوند تمام باید و نبایدهای دین اسلام را به طور کامل در آن توضیح داده و هر کسی تنها با یک بار خواندن آن، متوجه چگونگی این دین و احکام آن خواهد شد. این کتاب ارزشمند، بشر را به سمت انسانیت، درستکاری و تقوا هدایت کرده و فرصت یک زندگی سالم و بدون گناه را به او میدهد.
با توسل و عمل به دستورات این کتاب آسمانی، میتوانیم خود را از بدیها و زشتیها دور کرده و سرنوشتی سعادتمند برای خود رقم بزنیم. با شناخت این کتاب و درک آیات آن میتوان روح و جسم خود را به ذات الهی نزدیکتر کرده و به سمت خوشبختی هدایت شویم.
مطالب پیشنهادی :
تحقیق در مورد شهدای غواص + اطلاعات کامل در مورد شهدای غواص
تحقیق در مورد غار حرا و ویژگی های آن + مشخصات کوه حرا
معنى لاحول ولاقوة الا بالله + اطلاعات در مورد ذکر “لا حول ولا قوه الا بالله العلی العظیم”