تحقیق در مورد شهدای غواص + اطلاعات کامل در مورد شهدای غواص
تحقیق در مورد شهدای غواص : این مقاله از تاپ ناپ ، به جمع آوری اطلاعات مهم در مورد زندگی نامه و یا نحوه شهادت شهدای غواص ، پرداخته است ، برای دیدن این بخش همراه بمانید.
تحقیق در مورد شهدای غواص
جنگ ناعادلانه ۸ سالهی رژیم بعث عراق با ایران خرابیها و خاطرات تلخ زیادی را برای مردم کشور عزیزمان به همراه داشت. رزمندگان ایرانی با شجاعت و فداکاری بسیار از جان و مال خود گذشتند تا در این جنگ نابرابر پیروز شوند. در این بین برخی از عملیاتها هستند که یادآوری آنها قلب ما را به درد میآورد.
مرور از جان گذشتگی و مظلومیت سربازان و رزمندگان ایرانی بسیار زجرآور است. یکی از این خاطرات تلخ و درد آور، یادآوری وقایع عملیات کربلای ۴ و شهادت مظلومانه غواصان دست بسته ایرانی است. امروز میخواهیم این عملیات و چگونگی و انجام آن همچنین چگونگی شهادت غواصان عزیز کشورمان را مرور کنیم، تا انتها با ما همراه باشید.
عملیات کربلای ۴
حدود یک سال بعد از عملیات موفق والفجر ۸ که در آن رزمندگان ایرانی توانستند منطقه فاو را تحت تسلط خودشان در بیاورند، یک عملیات بزرگ طرح ریزی شد. بصره یکی از مناطق مهم و استراتژیک عراق بود و راه یابی به آن عراق را تحت فشار سنگینی قرار میداد.
ایرانیها معتقد بودند که با تصرف بصره، عراق تمامی شروط ایران را میپذیرد و جنگ را خاتمه میدهد. به همین دلیل بود سپاه پاسداران انقلاب اسلامی عملیاتی را طراحی کرد که در مناطق شلمچه، ام الرصال و جزیره مینو انجام میشد. هدف نهایی از انجام این عملیات تصرف منطقهای به نام ابوالخضیب در شرق بصره بود.
بررسیهای اولیه انجام شد و فرماندهان ارشد تصمیم گرفتند که این عملیات بزرگ را انجام دهند. این عملیات در ادامه کربلاهای قبلی، کربلای ۴ نامگذاری شد. در این عملیات بزرگ سپاه، ارتش و بسیج همکاری داشتند و نیروهای ۳۰۰ گردان رزمی گرد هم آمدند تا سرنوشت جنگ را تغییر دهند.
قرار شد این ۳۰۰ گردان تحت امر قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا در ۴ قرارگاه فرعی از شمال به جنوب با نامهای قرار گاه نجف، کربلا، قدس و نور باشند. همچنین مقرر شد این عملیات در ساعت ۲۲:۴۵ دقیقه ۳ دی ماه سال ۶۵ با استقرار تمامی یگانها آغاز شود. البته غواصها باید زودتر از آغاز عملیات آب عبور میکردند و قرار شد آنها حدود ساعت ۲۱ وارد آب شوند.
روزها به سرعت میگذشتند و فرماندهان ارشد در حال بررسی طرحهای مختلف و رفع ایرادات آن بودند. بعد از چند جلسه و بررسیهای دقیق طرح نهایی عملیات مشخص شد. قرار بود بیش از ۳۰۰۰ نیروی غواص در این عملیات شرکت کنند، یکی از مشکلات این عملیات همین بود. زیرا شناخت منطقه بسیار سخت بود و غواصان هم نیاز به زمان بندی بسیار دقیقی داشتند.
جذر و مد آب اروند حرکت غواصان را سخت میکرد و غواصان به دلیل حمل اسلحه نمیتوانستند در عمق آب حرکت کنند. همچنین به خاطر شرایط امکان حمل کپسول اکسیژن را نیز نداشتند. غواصان باید حدود ۳۰ سانتی متر زیر آب بدون کپسول اکسیژن حرکت میکردند.
برای این که سرعت زیاد آب صف سربازان را بهم نریزد و نیروها از خط خارج نشوند، یک طناب تهیه شد. هر کدام از گرههای روی این طناب را یکی از سربازان باید میگرفتند. وجود موانع زیاد همچون سیم خاردار، باتلاق عراقی، نیزارها ، هوشیاری دشمن و احتمال لو رفتن عملیات کار را برای غواصان بسیار سخت کرده بود.
لو رفتن عملیات
زمانی که غواصان داخل آب شدند، حملات سنگین ارتش عراق بر سر آنها شروع شد. شرایط بد جغرافیایی، موانع ایجاد شده توسط دشمن، سنگینی حمل سلاح و آتش سنگین دشمنان باعث شد تا غواصان در شرایط بدی قرار بگیرند. از همان اول غواصان زیادی مجروح یا شهید شدند اما راه برگشتی وجود نداشت.
نیروهای عراقی آمادگی کامل راجع به ورود غواصان ایرانی داشتند و این عملیات از پیش لو رفته بود. عوامل مختلفی را دلیل لو رفتن این عملیات میدانستند. برخیها میگفتند که آمریکا به نیروهای بعثی کمک اطلاعاتی کرده و با استفاده از رادارهای آمریکایی جزئیات عملیات لو رفته است.
در زمان قبل از انقلاب، ارتش ایران با تجهیزات و سلاحهای امریکایی تجهیز شده بود. اما بعد از انقلاب و به واسطه خرابی قطعات مختلف، این تجهیزات از رده خارج میشدند. از طرفی هم آمریکا و کشورهای تولید کننده سلاح به ایران سلاح و قطعات نمیدادند.
در این بین یک دلال ایرانی توانست با واسطه گری برخی از فروشندگان سلاحهای آمریکایی را متقاعد کند که به ایران سلاح بفروشند. این سلاحها که چند برابر قیمت جهانی بودند با کشتی و هواپیما وارد ایران میشدند. این کار تا جایی پیش رفت که شخصی به نام رابرت مک فارلین با سمت مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا ماموریت گرفت که به تهران بیاید و مذاکراتی را برای فروش اسلحه به ایران انجام دهد.
مک فارلین به تهران آمد و مذاکرات آغاز شد اما با دخالت برخی جریانها این مذاکرات به نتیجه نرسید و رابرت با دست خالی تهران را ترک کرد. با توافق دو طرف قرار شد این دیدارها و مذاکرات کاملا مخفی بماند. اما ۵ ماه بعد از حضور رابرت مک فارلین در تهران یک روزنامه لبنانی به نام الشراع جزئیات این مذاکرات را منتشر کرد.
این مسئله تاثیر منفی زیادی بر اعتبار آمریکا در منطقه داشت. از همه مهمتر عراق بسیار شاکی بود و انتقادهای زیادی به آمریکا داشت. آمریکا که ترس از دست دادن اعتبار خودش را داشت و میترسید که قافیه را به شوروی ببازد دست به کاری موذیانه زد.
آمریکاییها به نیروهای بعث عراق گفتند قصد داشتند تا اطلاعات ماهوارهای و نظامی از ایران به دست بیاورند. آمریکا با استفاده از رادارهای خودش تحرکات نیروهای ایرانی را زیر نظر گرفت و اطلاعات نظامی کربلای ۴ را در اختیار عراقیها قرار دادند. برخی دیگر وجود ستون پنجم داخل نیروهای ایرانی را دلیل لو رفتن عملیات کربلای ۴ میدانند.
اما عدهای دیگر میگویند که رعایت نکردن اصول حفاظتی از سوی نیروهای خودی باعث شد تا جزئیات این عملیات لو برود. البته حضور ستون پنجم در بین نیروهای ایرانی هم بسیار محتمل بود. زیرا زمانی که در عملیات کربلای ۵ ایرانیها توانستند وارد سنگرهای عراقی شوند، کالکهای اولیه عملیات کربلای ۴ را پیدا کردند.
اما هر چه که بود عملیات لو رفته بود و دشمن آماده و هشیار منتظر ورود ایرانیها بودند.آتش سنگین دشمن باعث شد تلفات بسیار بالاتر از حد پیشبینی باشد. همچنین ارتباط بین موج دوم و سوم حمله با نیروهای غواص قطع شده بود. به همین دلیل فرماندهان مجبور شدند عملیات را لغو کنند و انجام آن را به زمان و مکان بهتری محول کنند.
در این بین ۵۰ گردان عمل کرده بودند و ۱۷۰ گردان هنوز وارد عملیات نشده بودند که دستور لغو عملیات توسط فرمانده وقت سپاه پاسداران، محسن رضایی صادر شد. نیروهایی که تا آن زمان از اروند عبور کرده بودند و به آن طرف خط رسیده بودند ناجوانمردانه به شهادت رسیدند یا مظلومانه اسیر شدند. اما جنایت اصلی جای دیگری اتفاق افتاد و آن شهادت ۱۷۵ غواص اسیر با دستان بسته بود.
چگونگی شهادت ۱۷۵ غواص با دستان بسته
بعد از این که فرماندهان ایرانی تصمیم به لغو عملیات گرفتند، نیروهای عبور کرده مجروح شدند یا به شهادت رسیدند. تعدادی از این رزمندگان نیز به دست نیروهای عراقی اسیر شدند. یکی از افسران عراقی تعریف میکرد که ۱۷۵ غواص ایرانی را اسیر کرده بودند و آنها را برای انتقال به من سپرده بودند.
در مسیر انتقال یکی از افسران ارشد ارتش عراق را دیدم که گفت نیاز نیست آنها را انتقال دهید. افسر دستور میدهد یک گودال حفر کنند و اسراء را با دست بسته با زانو کنار گودال مینشاند. افسر عراقی با زدن لگد به پشت غواصان ایرانی آنها را در حالی که دستشان بسته بود به داخل گودال میاندازد و دستور میدهد با لودر گودال را پر کنند و غواصان را زنده به گور میکند.
افسر عراقی در هنگام تعریف این جنایت میگفت چیزی که برای من عجیب بود آرامش رزمندگان ایرانی بود. آن افسر تعریف میکرد که بسیاری از غواصان در آن لحظه مشغول ذکر گفتن و قرآن خواندن بودند. تعداد شهدای غواص در عملیات کربلای ۴ بسیار زیاد بود به طوری که برخی منابع تعداد غواصانی که از آب عبور کرده بودند بیش از هزار نفر اعلام کرده بود.
اما این ۱۷۵ نفر و تعدادی دیگر از رزمندگان به اسارت در آمده بودند که به صورت مظلومانه و ناجوانمردانهای به شهادت رسیدند. یادمان این شهدا با نام علقمه در غرب جاده خرمشهر _ آبادان منتهی به کوی آریا ۱ کیلومتر به سمت رودخانه اروند و رو به روی جزیره ام الرصال عراق قرار گرفته است.
مطالب پیشنهادی :
تحقیق در مورد شهید ابراهیم هادی + زندگی نامه شهید ابراهیم هادی