تحقیق در مورد سوره یوسف + مقاله دانش آموزی درباره سوره یوسف
این سوره دوازدهمین سوره از نظر ترتیب در کتاب قرآن است و در جز ۱۲ و ۱۳ قرآن قرار دارد. سوره یوسف قبل از سوره رعد و بعد از سوره هود در قرآن جای گذاری شده است.
تعداد آیات سوره یوسف
سوره یوسف شامل ۱۱۱ آیه می باشد.
تعداد حروف و کلمات سوره یوسف
سوره یوسف دارای ۷۳۰۵ حرف و ۱۷۹۵ کلمه است.
آنچه در این مطلب خواهید دید
دلیل نامگذاری سوره یوسف
در این سوره به داستان زندگی حضرت یوسف ( ع ) اشاره شده و به این دلیل به سوره یوسف نامگذاری شده است. خلاصه سوره یوسف به داستان حضرت یوسف و پاکی، ایمان و تقوا و به مقام بالا رساندن انسان ها در سخت ترین شرایط اشاره می کند.
نام حضرت یوسف بیست و هفت بار در کتاب قرآن نوشته شده و بیست و پنج بار نیز در این سوره آمده است که یکی از بهترین داستان های موجود در قرآن نیز نامیده شده است.
در بعضی از کتاب های دینی روایت شده که هدف از نازل کردن سوره یوسف، چگونگی ولایت خداوند نسبت به انسان های با اخلاص و با ایمان است که در سخت ترین شرایط زندگی خداوند آن ها را به اوج عزت و سربلندی خواهد رساند.
در سوره های مختلف قرآن از جمله سوره یوسف از خواب هایی صحبت شده است که در واقعیت به حقیقت پیوسته اند. رویایی که حضرت یوسف علیه السلام در دوران کودکی خود دیده بود درباره سجده یازده ستاره و ماه و خورشید بر او بود. این اتفاق هنگامی افتاد که حضرت یوسف به مقام عزیز مصر رسید و پدر و مادر و برادران او که از کنعان برای دیدار ایشان آمده بودند بر او سجده کردند.
یکی دیگر از رؤیاهای حضرت یوسف در مورد دو یار زندانی او بود که یکی از آنها طبق تعبیر خواب ایشان آزاد و دیگری اعدام شد. علاوه بر این رؤیای پادشاه مصر بود که خواب دیده بود هفت گاو لاغر و هفت گاو چاق را می خورند که تعبیر به قحطی و خشکسالی گسترده در مصر شد.
در سوره یوسف به چند داستان از زندگی حضرت یوسف (ع) اشاره شده است:
- آمدن برادران یوسف به مصر برای دریافت کردن آذوقه و گندم
- به زندان انداختن یوسف
- حسادت برادران به یوسف و در چاه انداختن او
- خواب دیدن یوسف و گفتن خواب خود به پدرش حضرت یعقوب (ع)
- تعبیر خواب پادشاه مصر و آزادی حضرت یوسف از زندان و بی گناهی او
نظر پیامبر و امامان در مورد سوره یوسف
پیامبر اکرم در مورد سوره یوسف می فرماید: هر کس سوره یوسف را بخواند و به خانواده و بندگانش بیاموزد خداوند مرگ را برای او آسان خواهد نمود و به او نیرویی می دهد که به هیچ مسلمانی حسادت نکند.
امام صادق نیز درباره سوره یوسف می فرماید : هر کس هر شب یا هر روز سوره یوسف را بخواند خداوند چهره اش را مانند حضرت یوسف زیبا می سازد و او در آن روز هیچ هراس و ترسی نخواهد داشت و یکی از بنده های شایسته و برتر خدا خواهد بود.
آیه های مشهور سوره یوسف
قُلْ هَـٰذِهِ سَبِيلِي أَدْعُو إِلَى اللَّـهِ ۚ عَلَىٰ بَصِيرَةٍ أَنَا وَمَنِ اتَّبَعَنِي ۖ وَسُبْحَانَ اللَّـهِ وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ (آیه ۱۰۸(
بگو : اين است راه من، كه من و هر كس (پيروى ام) كرد با بينايى به سوى خدا دعوت مى كنيم، و منزّه است خدا، و من از مشركان نيستم.
إِنَّهُ مَنْ يَتَّقِ وَيَصْبِرْ فَإِنَّ اللهَ لَا يُضِيعُ أَجْرَ الْمُحْسِنِينَ (آیه ۹۰)
معنا : هر کس تقوا پیشه کند، و شکیبایی و استقامت نماید، (سرانجام پیروز می شود؛) چرا که خداوند پاداش نیکوکاران را ضایع نمی کند.
وَمَا أُبَرِّئُ نَفْسِي ۚ إِنَّ النَّفْسَ لَأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ إِلَّا مَا رَحِمَ رَبِّي ۚ إِنَّ رَبِّي غَفُورٌ رَحِيمٌ(آیه ۵۳)
معنا : و من نفس خود را تبرئه نمى كنم، چرا كه نفس قطعاً به بدى امر مى كند، مگر كسى را كه خدا رحم كند، زيرا پروردگار من آمرزنده مهربان است.
مطالب پیشنهادی :