تحقیق دانش اموزیکلاس ششم

تحقیق در مورد ذوالقرنین کلاس ششم

تحقیق در مورد ذوالقرنین

تحقیق در مورد ذوالقرنین: ذوالقرنین به عنوان شخصیتی در قرآن کریم معرفی شده است که هویت آن به صورت دقیق مشخص نیست. به همین دلیل نظریه های مختلفی برای مشخص شدن هویت آن مطرح شده است و امامان و بزرگان دینی نظرات مختلفی درباره این شخصیت بیان کرده اند. ذوالقرنین در واقع فردی درستکار، قوی، شجاع بوده است که همواره با عدالت و درستی زندگی می کرده است. او در واقع پناه ستمدیدگان بوده است و به صورت مداوم برای از بین بردن ظلم با ظالمان در جنگ بوده است. در ادامه مقاله اطلاعات بیشتری در مورد ذوالقرنین در اختیار شما قرار خواهد گرفت با ما همراه باشید.

معنای ذوالقرنین چیست؟

کلمه ذوالقرنین در زبان عربی به معنای «صاحب دو شاخ» است که البته به جز این معناهای دیگری نیز دارد. گفته می شود او فردی است که مقدس و در پی راستی است که تاجش دو شاخ دارد و قوم او سرش را شکسته اند. در مدت حیات او نیز دو نسل از انسان هایی که بر روی زمین زندگی می کردند از بین رفته اند.

علاوه بر این بر سرزمین ایران و روم پادشاهی کرده و به شرق و غرب عالم هستی راه پیدا کرده است. همچنین روایت شده است که به ذوالقرنین علم ظاهر و باطن نیز عطا شده بود اما بهرحال در مورد اینکه او چه شخصیتی داشته است اختلاف نظرهای مختلفی وجود دارد.

ذوالقرنین یعنی چه؟

در روایات مختلف ذوالقرنین معنای مختلفی دارد به عنوان مثال در کتاب بحار الانوار مجلسی (۱۴۰۳ق، ج۱۲، ص۲۱۱) ذوالقرنین را نخستین پادشاه بعد از نوح و بنده صالح خدا معرفی کرده است. در کتاب ( صدوق، الخصال، ج ۱، ص ۲۵۵) ذوالقرنین به عنوان پادشاهی مومن، در کتاب (صدوق، الخصال، ج ۲، ص ۳۹۳-۳۹۴) به عنوان بنده محبوب خدا و در  کتاب (کلینی، ج ۱، ص ۲۶۹ ) نیز فقط عالم معرفی شده است.

ذوالقرنین کیست؟

در واقع بر اساس روایات افرادی به عنوان ذوالقرنین شناخته شده اند که این افراد عبارتند از:

-اسکندر مقدونی

بسیاری معتقدند که اسکندر مقدونی ذوالقرنین است. اما برخی این ادعا را رد می کنند زیرا معتقدند که ذوالقرنین فردی مومن بوده است که با عدل و مهربانی رفتار می کرده است که اسکندر این صفات را ندارد. علاوه بر این در قرآن آمده است که ذوالقرنین سدی ساخته است که در هیچ یک از کتب به جا مانده از تاریخ سدی با آن مشخصات به وسیله اسکندر مقدونی ساخته نشده است.

-کوروش هخامنشی

افراد زیادی نیز معتقدند که کوروش هخامنشی یا کوروش بزرگ ذوالقرنین است زیرا کوروش پادشاهی شایسته و انسانی با کردار و پندار و گفتار نیک بوده است. اما سد داریال که توسط کوروش ساخته شده است با سد ذوالقرنین مشابه نیست زیرا سد داریال نتوانسته که از حمله دشمنان جلوگیری کند و این سد نیز تا قیامت باقی نمانده است. در حالی که در قرآن گفته شده است که سد  ذوالقرنین دارای این دو ویژگی است.

-یکی از پادشاهان یمن

برخی از مورخین مانند اصمعی و ابن هشام و ابوریحان بیرونی در آثار خود یکی از پادشاهان یمن را به عنوان ذوالقرنین معرفی کرده اند و معتقد بودند که سدی که ذوالقرنین ساخته است در واقع همان سد معروف به مارب است.

ذوالقرنین در قرآن

در قرآن کریم در سوره کهف سه بار نام ذوالقرنین آورده شده است و داستان او نیز در ادامه دو داستان اصحاب کهف و داستان موسی و خضر در سوره کهف و در 16 آیه آن یعنی (آیه ۸۳ تا ۹۸) آورده شده است. البته بهتر است بدانید قبل از قرآن نیز در کتاب های مقدس یهودیان نام ذوالقرنین به زبان عبری با نام «قرانئیم» آورده شده است و از یکی از رویاهای دانیال نبی نیز از قوچی با داشتن دو شاخ روایاتی گفته شده است.

تحقیق در مورد ذوالقرنین

ذوالقرنین در احادیث

سخنان پیامبر اسلام در مورد ذوالقرنین:

ذوالقرنین در زمین سفر کرد تا به محل غروب خورشید رسید. در آنجا قومی را دید، ستمکاران آن قوم را از عذابی سخت ترساند و به نیکوکاران وعده پاداش و آسان‌ گیری داد. سپس از راهی دیگر به محل طلوع خورشید رفت و در آنجا قومی را یافت که هیچ پوششی جز پرتو خورشید نداشتند. سپس راهی دیگر را دنبال کرد تا اینکه به میان دو کوه رسید و در آنجا مردمی را یافت که نمی‌ توانستند هیچ سخنی را بفهمند. این قوم از ذوالقرنین خواستند تا برای در امان‌ بودن از فساد یأجوج و مأجوج برای آنها سدی بسازد. او نیز سدی از آهن و مس مذاب ساخت و مانع هجوم یأجوج و مأجوج شد.

سخنان حضرت علی(ع) در مورد ذوالقرنین:

در کتاب اکمال الدین به سند خود از اصبغ بن نباته روایت کرده است که ابن الکوا در محضر علی (علیه السلام ) که بر فراز منبر بود، برخاست و گفت:

یا امیرالمؤمنین ! ما را از داستان ذوالقرنین خبر بده؛ آیا پیغمبر بوده است و یا پادشاه؟ مرا از دو قرن او خبر بده؛ آیا از طلا بوده یا از نقره؟

حضرت فرمود، نه پیغمبر بود و نه پادشاه. دو قرنش نیز، نه از طلا بود و نه از نقره. او مردی بود که خدا را دوست می داشت و خدا هم او را دوست داشت. او خیرخواه خدا بود، خدا هم برایش خیر می خواست. از اینرو او را ذوالقرنین، نامیدند که قومش را به سوی خدا دعوت می کرد و آنان او را زدند و یک طرف سرش را شکستند. پس از مدتی از مردم غایب شد و بار دیگر به سوی آنان برگشت. این بار هم او را زدند و طرف دیگر سرش را شکستند. اینک در میان شما نیز کسی مانند او هست.

ویژگی های برجسته ذوالقرنین

در قرآن ذوالقرنین شخصی است که دارای ویژگی های برجسته و صفات عالی بوده است که این صفات عبارتند از:

-او شخصی است که خداوند متعال همه اسباب پیروزی ها را در همه ابعاد دنیا در اختیارش قرار داده است.

-ذوالقرنین سه لشگرکشی مهم به غرب، شرق و به منطقه کوهستانی داشت که در هر یک از این سفرها با اقوام مختلف ملاقات کرده است.

-ذوالقرنین مردی است با ایمان، عادل و مهربان که همواره عدالت را رعایت کرده است و به همین دلیل مورد لطف خداوند قرار گرفته است.

-او به خدای یکتا و روز قیامت اعتقاد داشت و قبل از نزول قرآن او در میان بسیاری از مردم شهرت داشت. به همین دلیل قریش یا یهود از پیغمبر(ص) در مورد این شخص سوال می پرسیدند.

-ذوالقرنین یکی از مهمترین و محکم ترین سدها را ساخته است که در ساخت این سد به جای آجر و سنگ از آهن و مس استفاده شده است. هدف از ساختن این سد کمک به گروهی از مردم ستم دیده در مقابل ظلم و ستم قوم یأجوج و مأجوج بوده است.

-در قرآن در مورد پیامبری او چیزی گفته نشده است ولی بر اساس متونی که وجود دارد احتمالا او پیامبر بوده است. علاوه بر این در روایات اسلامی از او به عنوان «عبد صالح» نام برده شده است.

قوم یأجوج و مأجوج چه کسانی هستند

در قرآن کریم آمده است که قوم یأجوج و مأجوج دو قبیله وحشی و خونخوار بودند که در قسمت شمال آسیا زندگی می کردند و بسیار جنگجو و غارتگر بودند. اولین هجوم آنها در قرن چهارم میلادی بود که توانستند تمدن امپراتوری روم را از بین ببرند. آخرین دوره هجوم آنها نیز در قرن دوازدهم اتفاق افتاد که این قوم به فرماندهی چنگیزخان به ممالک اسلامی و عربی حمله کرد و بسیاری از شهرها را ویران کردند.

علاوه بر این در زمان کوروش نیز حمله ای از طرف آنها صورت گرفت که به دلیل اتحاد بین مادها و فارس ها اوضاع ناحیه تغییر کرد و آسیای غربی از حمله های آنها در امان ماند. بنابراین می توان گفت دو قوم یأجوج و مأجوج همان قبیله های وحشی بودند که مردم قفقاز برای از بین بردن آنها از کوروش بزرگ تقاضای کمک کردند و او نیز سد معروف به ذوالقرنین را برای مقابله با آنها بنا نهاد.

چرا و چگونه سد ذوالقرنین ساخته شده است؟

 قرآن کریم در مورد چگونگی ساخت و ساز این سد می گوید: بعد از این ماجرا باز از اسباب مهمی که در اختیار داشت بهره گرفت. همچنان به راه خود ادامه داد تا به میان دو کوه رسید و در آنجا گروهی غیر از آن دو گروه سابق را یافت که هیچ سخنی را نمی فهمیدند.

این آیه به رسیدن ذوالقرنین به منطقه کوهستانی اشاره دارد که آنها حتی قادر به صحبت کردن نبودند و تمدن بسیار پایینی داشتند و از حرکات و ایما و اشاره برای برقراری ارتباط استفاده می کردند

در این هنگام آن جمعیت که از ناحیه قبایل یأجوج و مأجوج در عذاب بودند، حضور ذوالقرنین را که دارای قدرت و امکانات عظیمی بود، غنیمت شمردند و به او گفتند: «ای ذوالقرنین! یأجوج و مأجوج در این سرزمین فساد می کنند، آیا ممکن است ما هزینه ای در اختیار تو بگذاریم که میان ما و آن ها سدی ایجاد کنی».

ذوالقرنین در پاسخ گفت : «آنچه را پروردگارم در اختیار من گذارده (از آنچه شما می خواهید بگذارید) بهتر است»  و نیازی به کمک های شما ندارم. «مرا با نیرویی یاری کنید تا میان شما و این دو قوم مفسد، سد نیرومندی قرار دهم.

سپس چنین دستور داد: «قطعات بزرگ آهن برایم بیاورید». هنگامی که قطعات آهن آماده شد دستور چیدن آنها را به روی یکدیگر صادر کرد «تا کاملا میان دو کوه را پوشاند». دستور دیگر ذوالقرنین این بود که مواد آتش زا بیاورید و آن را در دو طرف این سد قرار دهید و با وسایلی که در اختیار دارید، «در آن آتش بدمید تا قطعات آهن سرخ و گداخته شود»

آخرین دستور را چنین صادر شد : «مس ذوب شده برای من بیاورید تا روی این سد بریزم»  و به این صورت ذوالقرنین توانست سد محکمی را بسازد و در آخر نیز آن را با لایه ای از مس پوشانید تا از نفوذ هوا و پوسیدن آن جلوگیری کند. این سد به اندازه ای محکم و بلند بود که آن قبایل خونخوار نمی توانستند از آن بالا بیایند و یا آن را از بین ببرند.

سد ذوالقرنین در کجا واقع شده است؟

برخی معتقدند سد ذوالقرنین می تواند دیوار چین باشد اما بهتر است بدانید که دیوار چین از مصالح معمولی ساخته شده است و نه مس و آهن و علاوه بر این نیز دیوار چین در تنگه کوهستانی ساخته نشده است.

برخی دیگر معتقدند که این سد می تواند سد مارب در سرزمین یمن باشد اما سد مارب نیز از جنس آهن و مس نیست هر چند که در  یک تنگه کوهستانی و برای ذخیره آب ساخته شده است.

اما طبق نظر دانشمندان در سرزمین قفقاز و در میان دریای خزر و دریای سیاه کوه هایی وجود دارد که مانند یک دیوار توانسته اند شمال را از جنوب جدا کنند. تنها تنگه ای که در میان این کوه ها وجود دارد تنگه داریال است که سد داریال نیز در آنجا بنا شده است و در همان جا دیوار آهنین باستان نیز به چشم می خورد که می تواند همان سد ذوالقرنین باشد.

بیشتر بخوانید:

تحقیق در مورد قرآن کریم + مقاله دانش آموزی درباره قرآن

اگه خوب بود امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا