تحقیق دانش اموزی

تحقیق در مورد سوره سبا + مقاله دانش آموزی درباره سوره سبا

تحقیق در مورد سوره سبا

سوره‌ سبا پنجاه و هشتمین سوره‌ نازل‌ شده بر پیامبر است که  در مکه فرود آمده و یک سوره مکی می باشد. این سوره، سی و چهارمین سوره در قرآن است که بعد از سوره احزاب و قبل ‌از سوره‌ فاطر جای گرفته است. سوره سباء در جزء بیست و دو قرآن کریم قرار دارد. سوره سبا یکی از پنج سوره ‌ای است که با عبارت الحمدلله شروع شده است. این سوره‌ ها عبارتند از سوره فاطر، کهف، سباء، انعام و فاتحه که به آنها سوره های حامدات گفته می شود. در قرآن کریم دو بار کلمه سبا به‌ کاررفته است. سبا در واقع قومی بود که حضرت سلیمان به سرزمینشان لشکرکشی کرد و آنها از دستور پیامبرشان سرپیچی کردند. سپس سد آنها شکسته شد و گرفتار سیل شده و خانه ‌هایشان خراب شد.

تعداد آیات سوره‌ سبا

دارای 54 آیه است.

تعداد کلمه و حرف سبا

سوره سباء شامل830 کلمه و 1512حرف است.

محتوای کلی سوره سباء

در این سوره به یگانگی خداوند و توحید در ربوبیت، معاد و روز قیامت، رسالت و نبوت پیامبران و معجزه آنها و برخورد با کافران اشاره شده است.  شایان ذکر است که نام دیگر سوره سباء، داوود است زیرا در این سوره به نام و برخی از معجزات داوود پیامبر اشاره شده است.

داستان حضرت سلیمان و قوم سبا

قوم سبا که در جنوب عربستان زندگی می کردند در آبیاری و سدسازی مهارت زیادی داشتند و سد مارب اوج هنر آنها بود. مردم سبا قوانین و مقررات خاصی در مورد تقسیم آب و املاک داشتند و ملکه سبا زنی دانا بود که بر این قوم فرمانروایی می کرد.

آنها غرق در نعمت ‌های الهی بودند ولی خورشید را می پرسیدند و بر آن سجده می کردند و تمام فرستادگان خدا را تکذیب می کردند تا اینکه حضرت سلیمان نامه ای به ملکه سبا نوشت و با او دیدار کرد. او با دیدن نشانه هایی از جمله دیدن تخت مجلل خود در نزد حضرت سلیمان به خداوند یکتا ایمان آورد.

داستان‌ ها و روایت ‌های تاریخی سوره سبا

در این سوره به داستان حضرت سلیمان و قوم سبا و لشکرکشی حضرت سلیمان به سرزمین شان و اطاعت نکردن آن‌ها از پیامبر و نازل شدن سیل و ویرانی خانه هایشان، همچنین اشاره به داستان حضرت داوود و هم خوانی کوه ها و پرنده ها با او و در ادامه صحبت مستکبران با مستضعفین در روز قیامت اشاره دارد.

آیات مشهور سوره سبا

وَلَا تَنفَعُ الشَّفَاعَةُ عِندَهُ إِلَّا لِمَنْ أَذِنَ لَهُ ۚ حَتَّىٰ إِذَا فُزِّعَ عَن قُلُوبِهِمْ قَالُوا مَاذَا قَالَ رَ‌بُّكُمْ ۖ قَالُوا الْحَقَّ ۖ وَهُوَ الْعَلِيُّ الْكَبِيرُ‌(23)

 ترجمه : و شفاعت‌ گرى در پيشگاه او سود نمى‌ بخشد، مگر براى آن كس كه به وى اجازه دهد. تا چون هراس از دل‌هايشان برطرف شود، مى‌ گويند: پروردگارتان چه فرمود؟ مى گويند: حقيقت و هموست بلند مرتبه و بزرگ.

در این آیه مجرمان رو به شفاعت کنندگان می‌ پرسند که پروردگار شما چه می‌ گوید و آن‌ها پاسخ می ‌دهند که خداوند دستور حق صادر کرده و منظور آن‌ها شفاعت در حق انسان‌ هایی است که لیاقت و شایستگی آن‌ را دارند.

وَمَا أَرْ‌سَلْنَاكَ إِلَّا كَافَّةً لِّلنَّاسِ بَشِيرً‌ا وَنَذِيرً‌ا وَلَـٰكِنَّ أَكْثَرَ‌ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ (28)

و ما تو را جز بشارتگر و هشداردهنده براى تمام مردم، نفرستاديم؛ ليكن بيشتر مردم نمى‌ دانند.

در این آیه قرآن به رسالت پیامبر اکرم بر همه مخلوقات چه انسان و چه برای اجنه اشاره می کند و بر همه مخلوقات واجب است که از پیامبر پیروی و اطاعت بکنند.

قُلْ مَا سَأَلْتُكُمْ مِنْ أَجْرٍ فَهُوَ لَكُمْ ۖ إِنْ أَجْرِيَ إِلَّا عَلَى اللهِ ۖ وَهُوَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ شَهِيدٌ (47)

ترجمه : بگو هر اجر و پاداشی از شما خواسته ‌ام برای خود شماست؛ اجر من تنها بر خداوند است، و او بر همه چیز گواه است.

 قرآن در این آیه می ‌فرماید که پیامبر(ص) در برابر رسالت خود هیچ اجر و مزدی نمی ‌پذیرد و اجر پیامبر با خداوند است. همچنین حضرت محمد (ص) اجر و مزد خود را در برابر رسالت و دعوتش،  دوستی با اهل‌ بیت و پیروی کردن از آنها می ‌داند که نفع این دوستی باز به سمت خود آنها بازمی‌ گردد.

نظر پیامبر و امامان درباره‌ سوره‌ سبا

پیامبر اکرم (ص) درباره سوره سباء می ‌فرماید: هر شخصی سوره سبا را بخواند همه پیامبران و فرشتگان در روز قیامت دوست و همراه او خواهند بود.

امام صادق (ع) درباره سوره سبا می ‌فرماید : هر کسی سوره سبا و فاطر را در شب قرائت کند خداوند در طول شب از او محافظت می ‌کند. اگر آن را در طول روز بخواند هیچ غم و اندوه و گزندی به او نمی ‌رسد و خداوند آن‌ قدر خیر و برکت به او خواهد بخشید که به قلبش هم خطور نکرده و آرزو نکرده بود.

بیشتر بخوانید:

تحقیق در مورد سوره زمر

تحقیق در مورد سوره انسان

اگه خوب بود امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا