تحقیق دانش اموزی

تحقیق در مورد سوره روم + مقاله دانش آموزی درباره سوره روم

تحقیق در مورد سوره روم

سوره روم هشتاد و چهارمین سوره‌ ای است که در مکه بر پیامبر نازل شده است و یک سوره مکی به حساب  می‌ آید. این سوره در جزء سی ‌ام  قرآن قرار دارد. سوره روم سی ‌امین سوره در قرآن است و بعد از سوره عنکبوت و قبل‌ از سوره‌ لقمان قرار گرفته است.

علت نام ‌گذاری سوره روم

با توجه به آیه دوم این سوره و همچنین پیشگویی پیروزی رومیان بر ایرانیان در جنگ بین ایران و روم، این سوره به‌ نام سوره روم نام‌ گذاری شد.

آیات اولیه سوره روم در زمان رخ دادن جنگ میان کشور ایران و روم و پیروزی کشور ایران نازل شد. زیرا پیروز شدن کشور ایران که در آن زمان مشرک بودند بر کشور روم که پیرو دین مسیحیت بودند باعث خوشحالی مشرکان شده بود. آنها این پیروزی را از آن خود می دانستند، به‌ همین دلیل آیات اولیه سوره روم بر پیامبر (ص) نازل شد و خبر شکست ایرانیان و پیروزی کشور روم را به او داد و باعث دلگرمی مسلمانان شد.

تعداد آیات سوره روم

سوره روم دارای شصت آیه است.

تعداد کلمه و حرف سوره روم

سوره روم شامل 820  کلمه و 3472 حرف است.

محتوای کلی سوره روم

در سوره روم درباره جنگ میان ایرانیان و رومیان، پیشگویی پیروزی رومیان بر ایران، بزرگی و عظمت آفرینش، خلقت انسان‌ ها، اشاره به معاد و روز رستاخیز، آفریدن همسرانی از جنس خودشان و آرامش و تکامل یافتن آ‌نها در کنار هم، گوشه‌ ای از طرز فکر انسان‌ های بی‌ ایمان و کافر، مرتبط بودن اعمال انسان با حوادث طبیعت و دعوت به خدا پرستی و… صحبت کرده است.

آیات مشهور سوره روم

ثُمَّ كَانَ عَاقِبَةَ الَّذِينَ أَسَاءُوا السُّوأَىٰ أَنْ كَذَّبُوا بِآيَاتِ اللهِ وَكَانُوا بِهَا يَسْتَهْزِئُونَ

آن گاه بدترین سرانجام، سرانجام کسانی بود که مرتکب زشتی شدند به سبب اینکه آیات خدا را تکذیب کردند و همواره آنها را به مسخره می‌ گرفتند.

خداوند در آیه ده سوره روم می ‌فرماید: بدترین سرانجام و پایان برای کسانی است که مرتکب کارهای زشت و بد شده و کتاب قرآن را تکذیب کرده ‌اند.

فَأَقِمْ وَجْهَک لِلدِّینِ حَنِیفًا ۚ فِطْرَ‌تَ اللهِ الَّتِی فَطَرَ‌ النَّاسَ عَلَیهَا ۚ لَا تَبْدِیلَ لِخَلْقِ اللهِ ۚ ذَٰلِک الدِّینُ الْقَیمُ وَلَٰکنَّ أَکثَرَ‌ النَّاسِ لَا یعْلَمُونَ

پس روی خود را با گرایش تمام به حق، به سوی این دین کن، با همان سرشتی که خدا مردم را بر آن سرشته است. آفرینش خدای تغییرپذیر نیست. این است همان دین پایدار، ولی بیشتر مردم نمی ‌دانند. خداوند در آیه سی سوره روم به گرایش ذاتی و درونی انسان به دین و خداوند اشاره دارد.

وَعْدَ اللهِ ۖ لَا یخْلِفُ اللهُ وَعْدَهُ وَلَٰکنَّ أَکثَرَ‌ النَّاسِ لَا یعْلَمُونَ

خدا وعده ‌اش را خلاف نمی‌ کند، ولی بیشتر مردم نمی ‌دانند. خداوند در این آیه می ‌خواهد به ما بگوید که هر وعده ‌ای که به انسان ‌ها می ‌دهد همگی راست بود و خدا برخلاف وعده‌ هایی که داده است، عمل نمی ‌کند.

أَوَلَمْ یسِیرُ‌وا فِی الْأَرْ‌ضِ فَینظُرُ‌وا کیفَ کانَ عَاقِبَةُ الَّذِینَ مِن قَبْلِهِمْ ۚ کانُوا أَشَدَّ مِنْهُمْ قُوَّةً وَأَثَارُ‌وا الْأَرْ‌ضَ وَعَمَرُ‌وهَا أَکثَرَ‌ مِمَّا عَمَرُ‌وهَا وَجَاءَتْهُمْ رُ‌سُلُهُم بِالْبَینَاتِ ۖ فَمَا کانَ اللهُ لِیظْلِمَهُمْ وَلَٰکن کانُوا أَنفُسَهُمْ یظْلِمُونَ

آیا در زمین نگردیده ‌اند تا ببینند فرجام کسانی که پیش از آنان بودند، چگونه بوده است؟ آنها بس نیرومندتر از ایشان بودند، و زمین را زیر و رو کردند و بیش از آنچه آنها آبادش کردند آن را آباد ساختند، و پیامبرانشان دلایل آشکار برایشان آوردند. بنابراین خدا بر آن نبود که بر ایشان ستم کند، لیکن خودشان بر خود ستم می ‌کردند.

قُلْ سِیرُ‌وا فِی الْأَرْ‌ضِ فَانظُرُ‌وا کیفَ کانَ عَاقِبَةُ الَّذِینَ مِن قَبْلُ ۚ کانَ أَکثَرُ‌هُم مُّشْرِ‌کینَ

بگو: در زمین بگردید و بنگرید فرجام کسانی که پیشتر بوده و بیشترشان مشرک بودند چگونه بوده است. خداوند در آیات نه و چهل و دو سوره‌ روم به بندگانش متذکر می‌ شود که در آثار گذشتگان سیر و سفر کنند تا از عاقبت کار آنها پند و عبرت بگیرند

فَسُبْحَانَ اللهِ حِینَ تُمْسُونَ وَحِینَ تُصْبِحُونَ وَلَهُ الْحَمْدُ فِی السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْ‌ضِ وَ عَشِیا وَ حِینَ تُظْهِرُ‌ونَ

پس خدا را تسبیح گویید آنگاه که به عصر در می ‌آیید و آنگاه که به بامداد در می‌ شوید. و ستایش از آنِ اوست در آسمانها و زمین و شامگاهان و وقتی که به نیمروز می ‌رسید.

در آیات هفده و هجده سوره روم، قرآن بعد از این‌ که درباره معاد و روز قیامت و پاداش و جزا صحبت کرد به حمد و ستایش و تسبیح خداوند می ‌پردازد.

وَمِنْ آیاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکم مِّنْ أَنفُسِکمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْکنُوا إِلَیهَا وَجَعَلَ بَینَکم مَّوَدَّةً وَرَ‌حْمَةً ۚ إِنَّ فِی ذَٰلِک لَآیاتٍ لِّقَوْمٍ یتَفَکرُ‌ونَ

و از نشانه‌های او اینکه از نوع خودتان همسرانی برای شما آفرید تا بدان ها آرام گیرید، و میانتان دوستی و رحمت نهاد. آری، در این برای مردمی که می‌ اندیشند قطعاً نشانه‌ هایی است.

قرآن در آیه بیست و یک سوره روم می ‌فرماید: از نشانه‌ های عظمت خدا این است که برای هر کسی همسری از جنس خودش آفریدیم تا در کنار او به تکامل و آرامش برسد.

فَاصْبِرْ‌ إِنَّ وَعْدَ اللهِ حَقٌّ ۖ وَلَا یسْتَخِفَّنَّک الَّذِینَ لَا یوقِنُونَ

پس صبر کن که وعده خدا حق است، و زنهار تا کسانی که یقین ندارند، تو را به سبکسری واندارند. در آیه شصت سوره روم، خداوند پیامبر را به صبر و بردباری در برابر مخالفان دعوت می ‌کند و وعده می‌ دهد که پیروزی از آن جبهه حق می ‌باشد.

نظر پیامبران و امامان درباره‌ سوره‌ روم

حضرت محمد (ص) درباره سوره روم می ‌فرماید : هر کس که سوره روم را بخواند ده برابر تعداد فرشتگانی که در بین آسمان و زمین مشغول ذکر و تسبیح خداوند هستند، به او پاداش و حسنه داده می ‌شود و هر چیزی که در آن شب و روز از دست داده به او بازگردانده خواهد شد.

امام صادق (ع) درباره سوره روم می ‌فرماید: خواندن سوره عنکبوت و سوره روم در شب بیست و سوم ماه رمضان ثوابش بهشت است و این دو سوره در نزد پروردگار جایگاه بسیار مهم و بزرگی دارند.

بیشتر بخوانید:

تحقیق در مورد سوره حجر

تحقیق در مورد سوره تین

اگه خوب بود امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا