تحقیق دانش اموزی

تحقیق دانش آموزی در مورد موش مناسب تمام پایه های تحصیلی

تحقیق در مورد موش

موش ها پستانداران کوچکی هستند که به خانواده جوندگان تعلق دارند. این حیوانات کوچک اغلب در آزمایشات علمی استفاده می شوند برخی از گونه ها نیز به عنوان حیوان خانگی نگهداری می شوند. البته موش های فاضلاب ناقل بیماری هستند که این باعث می شود برخی از افراد موش ها را به عنوان حیوانات موذی یا آفت در نظر بگیرند. در مقابل بسیاری از افراد نیز فکر می کنند موش ها حیوانات بامزه و سرگرم کننده ای هستند.

موش ها به خوردن مکرر غذا عادت دارند و اغلب در مناطقی زندگی می کنند که از هوای سرد محافظت می شوند. دسترسی آسان به غذاهایی مانند غلات و یک زیستگاه محافظت شده به آنها کمک می کند تا زنده بمانند و تکثیر شوند. این یکی از دلایلی است که آنها به تعداد زیاد در سکونت گاه های انسانی یافت می شوند و نقاط مختلف ساختمان ها، گودال ها و شکاف ها را برای زندگی انتخاب می کنند.

ویژگی فیزیکی موش ها

موش جونده ای کوچک با بینی نوک تیز، دم بلند و بدن گرد و خزدار است. موش ها به دلیل تولید مثل بالا شناخته شده اند زیرا تقریباً در همه جای دنیا یافت می شوند. در حال حاضر صدها نوع موش در جهان وجود دارد که در شهرها و زیستگاه های مختلف زندگی می کنند.

موش ها بینایی ضعیفی دارند اما حس بویایی، چشایی و شنوایی آنها خوب است. آنها از سبیل های خود برای تشخیص تغییرات هوا و سطوح استفاده می کنند و به شکل صورت مسیر رفت و آمد خود را شناسایی می کنند.

زیستگاه و محل زندگی موش

موش های در همه جا مانند شهرها و روستاها هستند و اغلب دوست دارند در شکاف ‌ها یا دیوارها زندگی کنند. آنها شکاف های کوچک با سیستم‌ های تونلی پیچیده، اتاقک‌ ها، لانه ‌ها و سه تا چهار خروجی را برای زندگی حفر می کنند. در محیط های انسانی آنها دوست دارند در انبارها و مکان های پنهانی نزدیک به مواد غذایی زندگی کنند.

موش های شهری معمولاً در گروه های کوچکی که یک منطقه زندگی مشترک را اشغال کرده اند با هم زندگی می کنند. مکان های غذاخوری، لانه سازی و سوراخ های فرار همگی به صورت جمعی توسط موش ها استفاده می شوند.

در مقابل موش هایی که در طبیعت زندگی می کنند اغلب در کنده های توخالی درخت یا انبوهی از گیاهان و علف ها و یا در داخل زمین و یا شکاف صخره ها لانه می سازند.  آنها برای خوابیدن لانه می سازند و از لانه خود برای پرورش و محافظت از بچه های خود استفاده می کنند. آنها شبگرد هستند، یعنی در طول روز می خوابند و شب ها برای جستجوی غذا به بیرون می روند.

حقایقی جالب در مورد موش ها

موش ها معمولاً می‌ دوند، راه می ‌روند یا چهار دست و پا می ‌ایستند، اما هنگام غذا خوردن، جنگیدن یا جهت ‌یابی، روی پاهای عقبی خود می ایستند. موش ها جهنده ها، کوهنوردان و شناگران خوبی هستند اما معمولاً سعی می کنند تماس خود را با سطوح عمودی حفظ کنند.

موش ها جانوران شبگردی هستند و از نور بیزارند. آنها در خانواده های چند نفره که شامل یک نر غالب با چندین ماده و جوان است زندگی می کنند. نرهای مسلط به قلمروهای یکدیگر احترام می گذارند و معمولاً فقط در صورتی وارد قلمرو دیگری می شوند که خالی باشد.

موش ها لانه های بسیار پیچیده ای با ورودی های طولانی و راه های فرار بسیاری می سازند. آنها جوندگان بسیار تمیز و مرتبی هستند زیرا لانه های آنها اغلب دارای قسمت های جداگانه برای ذخیره غذا، خواب و رفتن به توالت است.

موش ها به لطف دنده هایشان می توانند در فضاهای کوچکی قرار بگیرند. زیرا موش دارای یک قفسه سینه جمع شونده است، به این معنی که دنده های آن قادر به خم شدن و انقباض هستند تا به آنها اجازه دهند از طریق مناطقی که حتی فکرش را هم نمی کنید به راحتی عبور کنند.

رشد دندان های موش ها تا آخر عمر آنها ادامه دارد زیرا موش ها دائماً در حال جویدن هستند. دندان های آنها همان دندان‌ هایی هستند که با آن متولد شده اند و آنها را تا آخر عمر خواهند داشت و برخلاف انسان ها، دندان های خود را هیچگاه از دست نمی دهند. از آنجایی که دندان های آنها دائماً به رشد خود ادامه می دهد، آنها باید چیزهایی را برای جویدن پیدا کنند تا آنها را فرسوده کرده و به اندازه مناسب برسانند و به این صورت از رشد بیش از اندازه دندان ها جلوگیری می کنند.

موش چه می خورد؟

موش ها همه چیز می خورند، به این معنی که هم از گیاهان و هم از حیوانات تغذیه می کنند و البته معمولاً هر چیزی که پیدا کنند! موش ها عمدتاً روی زمین زندگی می کنند و در شب فعال هستند و از حس بویایی و شنوایی خود برای یافتن غذا استفاده می کنند.

موش ها اغلب از دانه‌ ها، میوه‌ های کوچک و انواع توت ‌ها، سوسک‌ ها، ملخ‌ ها، برگ‌ ها و قارچ های زیر زمینی تغذیه می کنند. آنها هر نوع میوه یا غلات گیاهی را مصرف می کنند. با این حال، موش ها به خوبی با مناطق شهری سازگار شده اند و به خوردن تقریباً همه انواع ضایعات غذا عادت کرده اند.

چرخه زندگی و تولید مثل موش

موش های ماده اغلب می‌ توانند از دو ماهگی شروع به زایمان کنند. یک موش ماده می تواند در یک سال 150 بچه موش به دنیا بیاورد. موش های که در طبیعت زندگی می کنند اغلب در 6 ماه اول سال جفت گیری می کنند اما موش هایی که در مجاورت انسان ها زندگی می کنند اغلب در تمام طول سال تولید مثل می کنند.

حدود 21 روز بعد از جفت گیری موش ها متولد می شوند و بعد از حدود دو هفته چشم های آنها باز می شود. بچه موش ها بعد از حدود 21 روز از شیر گرفته می شوند و توانایی تنهایی زندگی کردن را بدست می آورند. هنگامی که به سن دو ماهگی می رسند می توانند تولید مثل کنند و خانواده خود را تشکیل دهند.

موش چقدر عمر می کند؟

عمر موش ها در طبیعت به طور متوسط حدود یک سال است. آنها توسط انواع گوشتخواران کوچک خورده می شوند، اما آنها به سرعت تکثیر می شوند، به طوری که مدام تعداد آنها افزایش می یابد. طول عمر موش ‌ها در آزمایشگاه‌ ها بیشتر از حیات وحش است. موش ‌ها می ‌توانند تا دو سال در محیط های کنترل شده زنده بمانند، اما معمولاً بیش از پنج ماه در محیط بیرون زندگی نمی‌ کنند، زیرا به راحتی توسط شکارچیان شکار می شوند.

انواع موش ها

موش ها انواع مختلفی دارند و بر اساس ویژگی های مختلفی دسته بندی می شوند. آنها از نظر اندازه اندام ها و رنگ نیز با یکدیگر متفاوت هستند که در ادامه شرح داده شده است.

-موش خانگی

موش های خانگی همانطور که از نام آنها پیداست در داخل ساختمان ها زاد و ولد می کند. موش های خانگی اندازه کوچکی دارند و وزن آنها نیز حدود ۱۵ تا ۳۰ گرم است. طول دم و بدن آنها مساوی بوده و بیشتر به رنگ آنها خاکستری متمایل به قهوه ای هستند. آنها نمی توانند بدون آب زنده بمانند و وجود آب در محیط بر جمعیت این موش ها بسیار موثر است. موش های خانگی شب فعال هستند و بیشتر در شکاف دیوارها زندگی می کنند و چند بار در سال زاد و ولد کرده و هر بار تا 10 تا موش به دنیا می آورند.

-موش سقف

موش سقف که به عنوان موش انباری نیز شناخته می شود بسیار چالاک و تند است و به راحتی از دیوار و درخت ها بالا می رود. این موش ها در طبقات بالای ساختمان ها و خصوصا سقف های چوبی زندگی می کنند و بیشتر به مواد غذایی گیاهی علاقه دارند. آنها در انبار مغازه هایی که اجناس خود را در طبقات بالا قرار می دهند به وفور یافت می شوند. این موش ها نیز برای زندگی به آب وابسته بوده و شناگران خوبی نیز هستند.

-موش فاضلاب

موش های فاضلاب آلوده ترین موش ها هستند که در پایین ترین قسمت های ساختمان زندگی می کند. آنها به زباله ها و زندگی در آنها علاقه زیادی دارند و بزرگ تر  از موش خانگی و سقف هستند. شاید جالب باشد که بدانید اندازه این موش گاهی به نیم متر می رسد و حدود 8  تا 9 بار در یک سال زاد و ولد می کنند. موش فاضلاب علاقه زیادی به لانه سازی در قسمت هایی مانند فاضلاب و تونل ها و آبراهه ها دارد و بسیار مهاجم است. علاوه بر این شناگر خوبی است و گوشتخوار است.

علاوه بر این 3 دسته بسیار شناخته شده انواع دیگری از موش ها نیز وجود دارند که شامل موش جنگلی، موش مزرعه، موش صحرایی، موش زبرا، موش زمستان خواب و غیره هستند.

مزایای موش ها چیست

شاید کمتر کسی فکر کند که موش ها مزایایی نیز دارند زیرا همه ما می دانیم که این حیوان یک مزاحم کوچک است و همیشه در حال مبارزه با آن هستیم. در ادامه مزایای این موجودات کوچک شرح داده شده است.

-تامین غذای حیوانات دیگر

موش ها به عنوان موجوداتی همه چیز خوار در قسمتی از هرم غذایی قرار می گیرند که خود غذای مناسبی برای بسیاری از حیوانات دیگر مانند  پرندگان، خزندگان، دوزیستان و برخی پستانداران محسوب می شوند. آنها به دلیل تعداد زیاد در زنجیره غذایی بسیار مهم هستند.

-هوادهی خاک

موش ها برای زندگی، ذخیره غذای زمستانی و همچنین پنهان شدن از دید شکارچیان  تونل هایی در زمین حفر می کنند که باعث جابجایی و هوادهی لایه های مختلف خاک می شود. آنها با حفر تونل ها باعث می شوند آب به لایه های عمیق نفوذ کند و با خود اکسیژن را به اعماق زمین ببرد که برای رشد گیاهان بسیار مفید است.

-پخش کردن بذر گیاهان

موش هایی که در جنگل ها زندگی می کنند با جا به جا کردن دانه گیاهان نقش مهمی در پراکنده کردن بذر گیاهان و پایداری جنگل ها دارند. دانه هایی که آنها انبار می کنند در صورت مستعد بودن آب و هوا جوانه زده و به درخت و گیاهانی تبدیل می شوند که پوشش جنگلی را تشکیل می دهند.

-پخش قارچ ها

قارچ ها انواع مختلفی دارند و روابط دو طرفه ای با اکثر گیاهان برقرار می کنند که باعث رشد و نمو بهتر آنها می شود. موش ها در این رابطه نقش بسیار مهمی دارند. زیرا با جمع آوری و ذخیره قارچ ها به رشد گیاهان کمک قابل توجهی می کنند.

-کاربرد پزشکی 

تحقیقات نشان داده است که از نظر ویژگی های ژنتیکی و بیولوژیکی موش ها شباهت زیادی به انسان دارند. به همین دلیل در آزمایشگاه های تحقیقاتی بطور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. آنها برای تست تمام داروها، واکسن ها و کارهای تحقیقاتی به عنوان یک نمونه حیوانی مورد استفاده قرار می گیرند.

مضرات موش ها

موش ها کثیف ترین آفاتی هستند که می توانند به خانه راه پیدا کنند. آنها علاوه بر انتقال بیماری به وسایل خانه آسیب می زنند و پارچه ها  و سیم ها را می جوند. موش ها عامل عفونت های ویروسی، باکتریایی و انگلی هستند که همگی سلامت انسان را به خطر می اندازند. آنها این بیماری ها را با رها کردن مدفوع و ادرار خود در اطراف خانه پخش می کنند.

روش کنترل موش ها

در حال حاضر، بهترین راه برای مقابله با موش ها تمیز نگه داشتن خانه است. نگهداری مواد غذایی در ظروف در بسته و اطمینان از مناسب بودن درپوش های هواکش و مهر و موم کردن شکاف ها و درزها راه های موثری برای دور نگه داشتن موش ها از خانه هستند.

دانش آموزان و بچه های عزیز؛ در این مقاله کودکانه اطلاعات مهم و مفیدی درباره موش برای دبستان و سایر پایه های تحصیلی تهیه شد که امیدواریم این مطلب مفید بوده باشد.

بیشتر بخوانید:

تحقیق دانش آموزی در مورد شترمرغ مناسب تمام پایه های تحصیلی

تحقیق در مورد جغد به زبان کودکانه (2)

اگه خوب بود امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا