مطالب درسی

معنی ضرب المثل نور علی نور بودن

معنی ضرب المثل نور علی نور بودن : به طور کلی نور علی نور در لغت به معنای روشنایی بر روی روشنایی و یا همان روشنایی مضاعف است. این عبارت در کنایه و ضرب المثل ها به معنای داشتن یک مزیت به علاوه مزیت قبلی نیز می باشد.

در فرهنگ فارسی ضرب المثل های مختلفی وجود دارد که یکی از پر کاربرد ترین آنها، ضرب المثل نور علی نور بودن است. در این مقاله اطلاعات جالبی را درباره این ضرب المثل بیان خواهیم کرد.

معنی ضرب المثل نور علی نور بودن

معنی این ضرب المثل به معنای چند برابر شدن روشنایی و و جود خیری به دنبال یک کار خوب و مثبت است. این ضرب المثل از آیه ۳۵ سوره نور گرفته شده است که در آن خداوند را نور آسمان ها و زمین می نامد.

این مثل نور خداوند را با چراغی مقایسه می کند که در حبابی فروزان و درخشان قرار دارد. همچنین این آیه نشان می دهد که خداوند هر کس را که بخواهد به نور خود هدایت میکند و بدین ترتیب نور بر نور اضافه می شود.

ضرب المثل چیست؟

به طور کل ضرب المثل یک جمله کوتاه و عبرت آموز است که مردم برای بیان یک حقیقت، تجربه، نصیحت یا انتقاد و حتی طعنه زدن از آن استفاده می کنند. ضرب المثل معمولاً بر اساس فرهنگ، سنت، تاریخ و زبان هر ملت شکل گرفته و می تواند شعر و یا نثر باشد.

همچنین المثل ها می توانند به صورت مستقیم یا مجازی منظور خود را برساند و اغلب از تصاویر، کنایات، استعارات و تشبیهات در آن استفاده می کند. چند مثل مشهور و پر کاربرد در فرهنگ فاری مانند از کوزه همان برون تراود که در اوست، اندازه بلندی دستت بخر، نور علی نور بودن، خود کرده را تدبیر نیست و … می باشند.

این مثل نور علی نور به چه داستانی اشاره دارد؟

یکی از داستان هایی که برای این ضرب المثل روایت شده است این است که امام موسی کاظم (ع) یعنی امام هفتم شیعیان، در زندان بود و یکی از زندانبان ها به نام ریحان، از او میخواست که برایش دعا کند. امام (ع) به او گفت که اگر می خواهد دعایش مستجاب شود، باید وضو بگیرد و نماز بخواند.

ریحان این کار را انجام داد و سپس از امام (ع) خواست که برایش دعا کند. امام (ع) فرمودند: «نور علی نور شد، خداوند دعای تو را مستجاب کند». ریحان گفت: «این چه ضرب المثلی است؟» امام کاظم (ع) فرمودند: «وضو نور است و نماز نور است، پس تو نور بر نور انداختی و خداوند نور را دوست دارد».

این داستان نشان می دهد که چگونه انجام کارهای خیر و عبادت می تواند نور و روشنایی را در زندگی انسان افزایش دهد و خداوند را به او نزدیک کند. بنابراین این ضرب المثل بیشتر در هنگام انجام کار های خوب و مثبت به کار می رود.

اما گاهی نیز پیش می آید که و در هنگامی که چندین اتفاق بد افتاده و یا چند رفتار منفی نیز از کسی سر می زند، ممکن است به صورت طعنه زدن استفاده شود. اما معنی واقعی آن به همان شکلی که پیشتر توضیح دادیم به معنای چند اتفاق خوب می باشد.

ضرب المثل نور علی نور در چه زمانی استفاده می شود؟

 این ضرب المثل وقتی به کار می رود که بخواهیم از چند برابر شدن روشنایی و خیری به دنبال یک کار خوب و مثبت اظهار تعجب و یا تقدیر کنیم.

برای مثال می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • وقتی کسی کار خیری انجام دهد و بعد از آن کار خیر دیگری هم برایش روی بیاید، این ضرب المثل را به کار می بریم.
  • همچنین وقتی کسی وضو بگیرد و دوباره روی وضویش وضوی دیگری بگیرد، این ضرب المثل را به کار می بریم.
  • یا اینکه وقتی کسی کاری را به خوبی انجام دهد و بعد از آن کاری دیگر هم اضافه کند که کار اولی را بهتر و زیباتر کند، این ضرب المثل را به کار می بریم.

سخن آخر

همانگونه که بیان شد این این ضرب المثل از آیه ۳۵ سوره نور گرفته شده است. در این آیه که خداوند به عنوان نور آسمان ها و زمین نامیده شده است، در این مثل به معنای نوری است که هر گاه بخواهد می تواند هر کسی را مورد هدایت خود قرار دهد. بنابراین معنی ضرب المثل نور علی نور بودن در حقیقت به معنای دو یا چند رویداد خوب و مثبت است که به دنبال یکدیگر رخ دهد.

شاید علاقمند باشید :

انشا در مورد روزی که دوست دارم تکرار شود

اگه خوب بود امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا