تحقیق دانش اموزی

تحقیق دانش آموزی در مورد پاندا مناسب تمام پایه های تحصیلی

تحقیق در مورد پاندا

در بالای جنگل های انبوه بامبو در کوه های مه آلود و بارانی قسمت جنوبی چین، یکی از کمیاب ترین پستانداران جهان یعنی پاندا زندگی می کند. این حیوان بیشتر وقت خود را روی زمین می گذراند، اما می تواند از درختان نیز بالا برود. خز آنها ضخیم و روغنی است و به عنوان یک پوشش برای گرم نگه داشتن آنها در آب و هوای خنک و مرطوب جنگل های بامبو کوهستانی عمل می کند. پاندا گونه هایی از خرس و بومی کشور چین هستند. آنها برخلاف خرس ها خواب زمستانی ندارند و بیشتر گیاهخوار هستند. پانداها خرس های خجالتی هستند که هرگز وارد محل زندگی انسان ها نمی شوند و تخریب زیستگاه های آنها توسط انسان اکنون برخی از گونه های این حیوانات دوست داشتنی و زیبا را در معرض انقراض قرار داده است. مردم چین از پاندا به عنوان نماد صلح و دوستی استفاده می کنند.

ویژگی فیزیکی پاندا

پاندا بدنی حجیم و سر گرد دارد و خز آن سفید است. در قسمت هایی مانند روی شانه ها، پاها، گوش ها و اطراف چشم آنها سیاه رنگ است.  قد پاندای نر حدود (1.5 متر) و وزن آن نیز حدود (100 کیلوگرم) است، پاندای ماده معمولا کوچکتر است. پانداها ترجیح می دهند تنها زندگی کنند تا به صورت گروهی. با این حال، در طول فصل جفت گیری یا زمانی که پاندای ماده در حال پرورش توله ها است ممکن است با پانداهای دیگر تعامل داشته باشند.

پانداها مانند سایر خرس ها از نظر ظاهری یک سر بزرگ، دم کوتاه و پوزه بلند با بینی بزرگ دارند که در بویایی قدرتمند به آنها کمک می کند. خز ضخیم این حیوان به رنگ سفید مایل به کرم است و لکه های سیاهی که در قسمت های مختلف بدن و خصوصا اطراف چشم های کوچکش وجود دارد ظاهر متفاوت و دوست داشتنی به آن بخشیده است.

پانداها این قابلیت را دارند که به راحتی روی پاهای خود بایستند. علاوه بر این کوهنوردان بسیار ماهری هستند. با این حال، به دلیل اینکه غذای اصلی آنها بامبو است، بیشتر وقت خود را در کف جنگل می گذرانند. در واقع، با وجود توانایی بالا رفتن و شنا کردن، بیشتر پانداها به ندرت سریع حرکت می کنند. آنها همچنین اغلب به اطراف می چرخند و از شیب های طبیعی استفاده می کنند تا به محلی که می خواهند برسند.

زیستگاه و محل زندگی پاندا

پانداها در مناطق کوهستانی دور افتاده در چین که معمولا بین 4000 تا 10000 متر بالاتر از سطح دریا و در جنگل هایی که بامبوهای زیادی وجود داشته باشد، زندگی می کنند. در گذشته زیستگاه این حیوان بطور گسترده در سراسر آسیای مرکزی و جنوب شرقی بود.

با این حال، به دلیل اقدامات انسانی، منطقه ای که در آن پاندا زندگی می کند، به میزان قابل توجهی کوچک شده است. پانداها لانه ندارند به همین دلیل گاهی اوقات از کنده های توخالی برای سر پناه در زمستان های سخت استفاده می کنند. اما به دلیل اینکه حیوانات قوی هستند به خوبی با زیستگاه خود سازگار می شوند.

حقایقی جذاب و شنیدنی در مورد پانداها

پانداها همه چیزخوار هستند یعنی هم گوشت و هم گیاهان را می خورند. آنها یک دندان آسیاب اضافی روی فک پایین خود دارند. دندان های آسیاب آنها مخصوصاً برای خوردن و تکه کردن بامبو استفاده می شوند. آنها در واقع می توانند ساقه های بامبو را که قطر آنها حدود (4 سانتی متر) است را به راحتی خرد کنند زیرا بزرگترین دندان های آسیا را در بین گوشتخوران دارند. پانداهای باستانی که بین ۲ تا ۷ میلیون سال پیش زیست می کردند گوشتخوار بودند و طی یک دوره کمبود گوشت به گیاهخواری روی آورده‌ و با آن سازگار شده اند.

پانداها معمولاً می توانند خوب شنا کنند. آنها به لطف پنجه های بزرگ و محکم خود به راحتی می توانند روی آب پارو بزنند. وقتی هوا گرم است یا می خواهند به مکان هایی با منابع غذایی بهتر بروند اغلب در آب شنا می کنند تا خنک شوند.

مردمک چشم های پانداها مانند چشمان گربه است که باعث می شود در شب دید بهتری داشته باشند. آنها دومین دم بلند را در بین گونه های خرس دارند که طول آن به 10 تا 15 سانتی متر می رسد.

پنجه‌ های پاندا پنج انگشت و یک شست دارند که به او در گرفتن و خوردن گیاهان خصوصا بامبو کمک می کند. آنها برخلاف ظاهر دوست داشتنی یک خرس هستند که پنجه‌ هایی قدرتمند و دندان‌ های آسیای بزرگ دارند و در برابر تهدیدات از آنها استفاده می کنند.

خرس های پاندا می توانند تا ارتفاع حدود 4 متری بالای درخت بروند. این کار را معمولا در فصول گرم سال انجام می دهند تا خنک شوند زیرا از گرما به شدت متنفر هستند.

پانداها حیوانات خجالتی هستند و ترجیح می دهند به تنهایی زندگی کنند. پانداها به لطف حس بویایی قوی خود می توانند بوی سایر پانداهای اطراف را تشخیص دهند. تنها زمان استثنا که آنها سعی می کنند به سایر پانداها نزدیک شوند زمان جفت گیری است. نرها معمولا از حس بویایی خود برای یافتن ماده ها در طول فصل تولید مثل استفاده می کنند.

پانداهای بزرگ یا غول پیکر وزنی حدود 115 کیلوگرم و قدی حدود 1.5 متر دارند و تعداد کمی از آنها در دنیا باقی مانده است که بیشتر در باغ وحش نگهداری می شوند. این گونه از پاندا به شدت در معرض خطر انقراض است.

پاندا بیشتر به تنهایی زندگی می کند و قلمرو خود را استفاده از غدد بویایی خود مشخص می کند. قلمروهای نرها از نظر اندازه دو برابر پاندای ماده است و کمی باهم همپوشانی دارند که در زمان جفت گیری به درد می خورد.

پانداها برای زنده ماندن به بامبو وابسته اند و از آنجاییکه این گیاهان بعد یک دوره رشد گل می دهند و سپس از بین می روند پانداها را دچار چالش کرده و باعث می شوند آنها به غذاهای دیگری مانند ریشه گیاهان روی بیاورند. پانداها با استفاده از صداهای خاص با یگدیگر ارتباط برقرار می کنند و حدود 11 صدا از آنها شناسایی شده است.

نژادهای پاندا

پانداها مانند هرگونه جانوری دیگری نژادهایی دارند که از نظر رنگ و اندازه و بسیاری از معیارهای دیگر باهم متفاوت هستند.

پاندای قرمز

رنگ این پاندا قرمز است به دلیل نامگذاری آن نیز همین است. او مانند سایر پاندها همه چیز خوار است ولی بیشتر گیاهان را ترجیح می دهد. اندازه پاندای قرمز 40 تا 60 سانتی متر است و به دلیل از بین رفتن زیستگاه های طبیعی تنها 2500 عدد از آنها در دنیا باقی مانده است.

پاندای قطبی

پاندای قطبی معروف ترین پاندا با رنگ سیاه و سفید است که در تمام برنامه های تلویزیونی و انیمیشن ها دیده می شود. این پانداهای غول پیکر در کوهستان های کشور چین زندگی می کنند و در خطر انقراض قرار دارند.

پاندای نژاد کوینلینگ 

پاندای کوینلینگ گونه ای دیگری از این خرس های دوست داشتنی است که بدن آن قهوه ای است و سر او دارای خز خاکستری و سفید است. این پانداها گیاهخوار بوده و غول پیکرترین پانداهای موجود هستند.

تفاوت بین پاندای نر و ماده چیست؟

پانداهای نر و ماده از نظر ظاهری و همچنین وزن و اندازه با یکدیگر متفاوت هستند. بطور کلی مانند سایر جانوران پانداهای نر بزرگ تر از پانداهای ماده هستند و وزن آنها نیز بیشتر است. شکل صورت و اندازه گوش ها نیز در دو جنس متفاوت است و این تفاوت ها خصوصا در هنگام جفت گیری مشخص می شود. پاندای نر در این زمان ها با کمک صداها و رفتار خود سعی می کند نظر پاندای ماده را جهت جفت گیری جلب کند.

چرخه زندگی و تولید مثل پانداها

پاندا ماده تنها یک تا سه روز در فصل بهار فرصت جفت گیری دارد و بعد از جفت گیری و گذشت حدود 5 ماه در فصل پاییز بچه خود را در لانه ای که از بامبوها ساخته شده است به دنیا می آورد. پاندای تازه به دنیا آمده مو ندارد و نمی تواند کاری برای خود انجام دهد و وزن آن نیز حدود 140 گرم و اندازه یک موش است.

مادر معمولاً پاندای کوچک را نزدیک سینه خود نگه می دارد تا بتواند شیر بخورد. بعد از به دنیا آمدن پاندای کوچک مادر تا دو روز حتی برای خوردن غذا از خانه بیرون نمی رود. پاندای کوچک به رنگ سفید است و با گذشت زمان خال های سیاه نیز بر روی بدن او ظاهر می شود. 100 تا 120 روز اول زندگی بچه پاندا در لانه ای می ماند.

چشمان او تا زمانی که به سن 6 تا 8 هفتگی نرسد شروع به باز شدن نمی کند. بچه پاندا چند هفته بعد شروع به خزیدن می کند و در 3 تا 4 ماهگی راه می رود و در حدود 7 ماهگی می تواند از درخت بالا برود. او بعد از 6 تا 9 ماهگی شروع به خوردن بامبو می کند.

پاندای جوان اغلب تا حدود 18 ماهگی و تا زمانی که بتواند به تنهایی کارهای خود را انجام دهد در کنار مادر خود می ماند. او بین 18 تا 24 ماهگی مادر را ترک می کند و در چهار تا هشت سالگی به بلوغ جنسی می رسد.

پانداها چه می خورند؟

حدود 99 درصد رژیم غذایی پانداها از شاخه، برگ و علف بامبو تشکیل شده است. علاوه بر این نیز گاهی اوقات پستانداران کوچک، جوندگان و پرندگان را می خورند. البته در باغ وحش، پانداها با ماهی، عسل، تخم مرغ و مرکباتی مانند پرتقال نیز تغذیه می شوند.

پانداها بسیار سریع و زیاد غذا می خورند و اغلب نصف روز را صرف این کار می کنند. دلیل اینکه پانداها این مقدار زمان را صرف خوردن غذا می کنند این است که آنها فقط مقدار ناچیزی از خوراکی هایی را که می خورند هضم می کنند.

از طرفی بامبو گیاه خیلی مغذی نیست به همین دلیل برای سالم ماندن، آنها باید مقدار زیادی غذا بخورند. پانداها برای اینکه بامبو را به دهان خود برسانند، ساقه ها را با پنجه های جلویی خود نگه می دارند و سپس از دندان های خود برای جدا کردن لایه های سخت استفاده می کنند تا به تکه های نرم و آبدار زیرین بامبو برسند.

پاندا چقدر می خوابد؟

در فیلم ها و انیمیشن ها اغلب دیده می شود که پانداها حیوانات خوابالویی هستند و بیشتر زمان ها خواب هستند. اما در واقعیت اینطور نیست و آنها حیوانات تنبلی نیستند و فقط 2 تا 4 ساعت در طول روز می بخوابند و بیشتر مشغول خوردن غذا هستند. ولی آنها 10 ساعت خواب شبانه دارند یعنی بیشتر از انسان می خوابند.

آیا در ایران پاندا وجود دارد؟

محیط زیست ایران گرم و خشک است و برای زندگی پانداها که بیشتر جنگل های بارانی و مرطوب را ترجیح می دهند اصلا مناسب نیست. بنابراین در طبیعت هیچ پاندایی وجود ندارد اما در برخی باغ وحش ها با شرایط خاص نگهداری می شود.

پاندا چقدر عمر می کند؟

تخمین زده می شود که امروزه بیش از 2000 پاندا در طبیعت باقی مانده اند و 600 پاندا دیگر در باغ وحش هستند. این حیوان به عنوان یک گونه در خطر انقراض در نظر گرفته می شود. پانداها می توانند حدود 20 سال به صورت آزاد در جنگل و 30 تا 35 سال تحت مراقبت های انسان عمر کنند و سالم بمانند.

دشمن پاندا در طبیعت

انسان ها بزرگ ترین دشمن پانداها هستند. آنها پانداهای غول پیکر را برای به دست آوردن پوست ضخیم شان شکار می کنند و می فروشند. پلنگ ها و پرنده های شکاری نیز توله پانداها را شکار می کنند. پانداهای بزرگ تقریبا از طرف حیوانات وحشی دیگر به دلیل اندازه بزرگشان تهدید نمی شوند.

آیا می توان از پاندا به عنوان حیوان خانگی نگهداری کرد؟

پاندا یک حیوان وحشی است و خطرات خاص خود را دارد. با اینحال با گذشت زمان و ایجاد اعتماد رابطه محبت آمیزی با انسان برقرار می کند. توجه داشته باشید که پاندا یک خرس است و نمی توان از آن در خانه نگهداری کرد. فراهم کردن شرایطی شبیه به جنگل به هیچ وجه در خانه امکان پذیر نیست و باعث کوتاه تر شدن عمر این گونه در حال انقراض خواهد شد. خرید و فروش این حیوان در همه کشورها اکنون ممنوع است تا کسی نتواند آنها را در خانه نگهداری کند.

دانش آموزان و بچه های عزیز؛ در این مقاله کودکانه اطلاعات مهم و مفیدی درباره پاندا برای دبستان و سایر پایه های تحصیلی تهیه شد که امیدواریم این مطلب مفید بوده باشد.

اگه خوب بود امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا