تحقیق در مورد هخامنشیان کلاس چهارم

آنچه در این مطلب خواهید دید
- تحقیق در مورد هخامنشیان
- سلسله هخامنشیان
- حکومت هخامنشیان
- لیست پادشاهان هخامنشی
- پادشاهان معروف دوره هخامنشی
- زبان هخامنشیان چه بود؟
- پرچم هخامنشیان چه شکلی است؟
- ایران در زمان هخامنشیان چگونه بود؟
- وضعیت زندگی مردم ایران در زمان هخامنشی
- اوج قدرت سیاسی هخامنشیان
- فرهنگ و اعتقادات هخامنشیان
- آثار به جا مانده از امپراتوری هخامنشی
- -منشور کوروش
- -پاسارگاد
- -نقش رستم
- -کتیبه بیستون
- -شوش
- -تخت جمشید
- سقوط هخامنشیان
تحقیق در مورد هخامنشیان
تحقیق در مورد هخامنشیان: هخامنشیان به عنوان یکی از بزرگترین و قدرتمندترین امپراتوری های دنیا شناخته می شدند زیرا آنها جزء اولین امپراتوری هایی بودند که فرهنگ و آداب متمدن را به دنیا یاد دادند. در دوره هخامنشیان هیچ امپراتوری توانایی رقابت و مقابله با ایرانیان را نداشت و در آن زمان امپراتوری هخامنشیان به عنوان تنها قدرت برتر در دنیا شناخته می شد. آثار به جا مانده از این سلسله نشان دهنده تمدن عظیمی است که از نظر معماری، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در دوره خود داشتند که با هیچ حکومتی قابل مقایسه نیست. در ادامه مقاله اطلاعات بیشتری در مورد سلسله هخامنشیان در اختیار شما قرار خواهد گرفت ما با همراه باشید.
سلسله هخامنشیان
سلسله هخامنشیان در سال 550 پیش از میلاد مسیح و با پادشاهی کوروش بزرگ تبدیل به پادشاهی شد و نام این سلسله از بنیان گذار آن یعنی هخامنش گرفته شده است. هنگامی که امپراتوری هخامنشیان شکل گرفت در دنیا هیچ امپراتوری وجود نداشت به همین دلیل سلسله هخامنشیان به عنوان اولین امپراتوری در دنیا شناخته می شود. حکومت هخامنشیان به وسیله پارس ها تشکیل شد که در واقع مهاجران آریایی بودند که به ایران مهاجرت کردند که نام آنها در کتیبه های آشور نیز آورده شده است.
حکومت هخامنشیان
قوم پارس به رهبری هخامنش حکومتی را در نواحی جنوبی و غربی ایران تشکیل دادند. پس از هخامنش پسر او چیش پیش فرمانروا شد و او نیز پس از مرگش نواحی تحت فرمانروایی خود را بین پسرانش تقسیم کرد. پس از کوروش اول فرمانروایی به کمبوجیه اول رسید که پاسارگاد را به عنوان مرکز پادشاهی پارس انتخاب کرد و اولین جرقه های تشکیل امپراطوری هخامنشیان شکل گرفت.
پس از کمبوجیه اول کوروش دوم فرمانروا شد. کوروش دوم فرمانروای بسیار باهوش و با درایتی بود که در مدت زمان کوتاهی توانست همه مناطق تحت فرمانروایی خود را یکپارچه کند. او با تصرف هگمتانه که مرکز حکومت مادها بود، توانست حکومت مادها را از بین ببرد و امپراتوری هخامنشیان را بنیان گذاری کند.
لیست پادشاهان هخامنشی
- کوروش کبیر
- کمبوجیه
- داریوش کبیر
- خشایارشاه
- اردشیر اول
- خشایارشاه دوم
- داریوش دوم
- اردشیر دوم
- اردشیر سوم
- ارشک
- داریوش سوم
پادشاهان معروف دوره هخامنشی
کوروش دوم به عنوان اولین پادشاه هخامنشی که به عنوان کوروش کبیر نیز شناخته می شود در سال 550 پیش از میلاد پس از مرگ پدرش کمبوجیه به سلطنت رسید و با شکست مادها در سال 546 پاسارگاد را بنا کرد و آن را پایتخت هخامنشیان قرار داد. کوروش همچنین توانست بعد از 11 سال بابل را نیز تصرف کند و به دلیل اینکه فرمانروایی عادل بود به همه فرهنگ ها احترام می گذاشت و سرزمین های تحت سلطه خود را به شیوه جدیدی اداره می کرد.
پس از کوروش بزرگ کمبوجیه پادشاه شد که فرمانروایی بسیار لایق بود و توانست مصر را تصرف کند اما مهمترین اتفاق مرگ ناگهانی کمبوجیه بود که اوضاع سیاسی را در آن زمان بهم ریخت و بین وارثان او اختلاف به وجود آمد. سرانجام داریوش هخامنشی توانست به عنوان وارث کمبوجیه به عنوان پادشاه بر تخت سلطنت بنشیند.
داریوش به عنوان بزرگترین پادشاه هخامنشیان شناخته می شود زیرا در دوران حکومت او امپراتوری هخامنشیان بسیار گسترده تر شد. داریوش کبیر هندوستان را فتح کرد و قلمرو سیاسی خود را در مغرب محکم کرد. دستاوردهای بزرگ و بی نظیر این شاه هخامنشی را می توانید در کتیبه های بیستون مشاهده کنید.
پس از مرگ داریوش، خشایار شاه به پادشاهی رسید و در تابستان 479 پیش از میلاد به دلیل سه شکست متوالی آسیای صغیر را ترک کرد. در این زمان در بابل نیز شورش شده بود که خشایار شاه در بابل نیز شکست خورد. این شکست ها ضربات بزرگی را به امپراتوری هخامنشیان وارد کرد و پس از این شکست ها بود که یونانیان به شهرهای ایرانیان نفوذ کردند و سرانجام در سال 465 خشایار شاه به قتل رسید.
پس از خشایار شاه پسرش اردشیر پادشاه ایران شد که پادشاهی بسیار جوانمرد بود. پس از مرگش جنگ های زیادی برای به دست آوردن جانشینی او صورت گرفت. خشایار شاه دوم به جای او به تخت پادشاهی نشست اما مدت پادشاهی او بسیار کوتاه بود زیرا او فقط توانست به مدت 45 روز پادشاه بماند و سپس به وسیله برادرش سغدیانوس کشته شد. پادشاهی سغدیانوس نیز کوتاه بود زیرا پس از هفت ماه به دست داریوش دوم به قتل رسید.
هنگامی که داریوش دوم به پادشاهی رسید اوضاع کشور تا حدی آرام گرفت و بسیاری از جنگ ها در این زمان به پایان رسید. پس از مرگ داریوش دوم پادشاهی اردشیر دوم شروع شد. در این دوره در مصر و آناتولی شورش هایی شکل گرفت که در زمان اردشیر سوم این شورش ها به پایان رسید.
در دوران حکومت اردشیر سوم پیروزهای کوچکی برای هخامنشیان صورت گرفت او توانست فینیقیه را فتح کند و مردم بابل را به اسارت بگیرد. پس از مرگ اردشیر سوم، پسرش اردشیر چهارم به پادشاهی رسید که بعد از دو سال به قتل رسید و داریوش سوم به جای او به پادشاهی رسید.
داریوش سوم در واقع کسی بود که سلسله هخامنشیان در زمان او به پایان رسید. با پایان یافتن امپراتوری هخامنشی تاریخ و فرهنگ ایران دچار دگرگونی شد و سرنوشت بسیاری از شهرها و سرزمین های ایران تحت تاثیر این اتفاق قرار گرفت.
زبان هخامنشیان چه بود؟
حکومت هخامنشیان به وسیله آریایی ها بنیان گذاری شده است به همین دلیل زبان فارسی باستان به عنوان زبان اصلی آنها شناخته می شود. زبان فارسی باستان و زبان مادها بسیار شبیه یکدیگر بودند اما در واقع دو گویش متفاوت داشتند. زبان فارسی باستان برخلاف تصور اشتباه بسیاری، ریشه در زبان عربی ندارد، در واقع این زبان باستانی ریشه در زبان های هند و اروپایی دارد که با مهاجرت آریایی در ایران باستان رواج پیدا کرده است.
پرچم هخامنشیان چه شکلی است؟
همانطور که می دانید پرچم هر کشور نمادی از آداب و سنت و فرهنگ هر کشور است و اغلب هر کشور نمادی را برای خود انتخاب می کند. پرچم هخامنشیان نیز یک عقاب را با بال های باز نشان می دهد. در آن زمان عقاب به عنوان قوی ترین موجود بر روی زمین شناخته می شد. در سال 1350 باستان شناسان در حین کاوش پرچم هخامنشیان را یافتند که به عنوان اولین پرچم ایران، شهباز طلایی که همان عقاب شاهی است در میان آن پرچم خودنمایی می کند.
ایران در زمان هخامنشیان چگونه بود؟
پادشاهان هخامنشیان با درایت بودند و علاوه بر قدرت و شجاعت بسیار در هنگام کشورگشایی در هنر و فرهنگ نیز بسیار کارآمد بودند. همزمان با شکل گیری امپراتوری هخامنشیان گارد جاویدان که ده هزار سرباز نخبه در آن حضور داشت نیز شکل گرفت که یکی از دلایل اصلی موفقیت های کوروش در کشورگشایی بود.
گارد جاویدان تنها به دلیل یک هدف شکل گرفته بود و آن کشورگشایی و گسترش قلمرو هخامنشیان بود. البته بهتر است بدانید که نقشه ایران در زمان امپراتوری هخامنشیان به وسیله ده پادشاه این سلسله شکل گرفت که مهمترین کارها را در این امپراتوری کوروش و داریوش کبیر انجام دادند. کوروش بزرگ اولین قوانین حقوق بشر را بر روی یک منشور سنگی نوشت تا همه مردم بتوانند در آسایش و صلح زندگی کنند.
در زمان داریوش کبیر نیز با توجه به اینکه سرزمین های بسیاری تحت فرمان هخامنشیان بود قوانین جدیدی وضع شد که بتواند فرمان های خود را به دورترین نقاط نیز برساند. به عنوان مثال داریوش کبیر راه شاهی را ساخت که در هر 24 کیلومتر مکانی به نام چاپارخانه وجود داشت که در آنجا پیک های نامه بر می توانستند پس از استراحت کوتاه با اسب های تازه نفس به سمت مقصد حرکت کنند. علاوه بر ساخت راه شاهی، داریوش از طریق ضرب سکه و گسترش تجارت، ایران را در آن زمان متحول کرد.
وضعیت زندگی مردم ایران در زمان هخامنشی
در زمان هخامنشیان وضعیت زندگی مردم خوب بود و به خوبی می توانستند زندگی و روزگار خود را بگذرانند. به دلیل آنکه پزشکان آن زمان بسیار باتجربه بودند مردم از نظر بهداشتی نیز در شرایط خوبی به سر می بردند. مردم در دوران هخامنشیان مانند ایران باستان جشن های تیرگان، جشن دیگان، جشن بهمنگان و سپندارمذگان را برگزار می کردند و به شادی می پرداختند.
اوج قدرت سیاسی هخامنشیان
اوج قدرت سیاسی هخامنشیان در زمان داریوش کبیر بود زیرا او پادشاهی بسیار واقع بین و دوراندیش بود و افراد مهم دربار و فرماندهان لشگر پادشاهی را به دقت انتخاب می کرد به همین دلیل در دوره حکومت او قدرت سیاسی و اقتصادی ایران زبانزد جهانیان بود. داریوش قوانین جدیدی را تصویب کرد که بر اساس آن مالیات به صورت عادلانه و براساس حجم محصول وصول می شد.
همچنین امنیت را در راه ها برقرار کرد و راه شاهی را به وسعت 2500 کیلومتر ساخت که از سارد تا شوش ادامه داشت که نشان دهنده قدرت داریوش در اداره کشورش بود. علاوه بر این ضرب سکه در آن زمان نشان دهنده قدرت اقتصادی داریوش بود که در کنار آن برای تامین و ارتباط اقتصادی با سایر کشورها و عبور کشتی های تجاری، کانال سوئز را ساخت که بتواند دریای مغرب و سرخ را به یکدیگر متصل کند.
فرهنگ و اعتقادات هخامنشیان
پادشاهان هخامنشی در کتیبه هایی که بدست آمده است از اهورامزدا به عنوان خدایی که زمین و آسمان ها را آفریده است نام برده اند. کوروش نیز از گروهی که مغان نام داشتند برای انجام اعمال دینی خود استفاده می کرده است. به هرحال تحقیقات نشان می دهد که پادشاهان هخامنشی از یک دین باستانی که در آن تغییراتی ایجاد کرده بودند، پیروی می کردند و علاوه بر این برخی از پادشاهان مانند کوروش بزرگ مردم را در انتخاب دین آزاد گذاشته بود و به همه ادیان احترام می گذاشت.
آثار به جا مانده از امپراتوری هخامنشی
امپراتوری هخامنشیان به زبان فارسی باستان صحبت می کردند و برای نوشتن از خط میخی استفاده می کردند که می توان نمونه این خط و زبان را در کتیبه های به جا مانده از هخامنشیان مشاهده کرد. از دوره هخامنشیان آثار بسیار زیادی باقیمانده که برخی از آنها عبارتند از:
-منشور کوروش
منشور یا استوانه کوروش یک لوح گلی کتیبه مانند است که فرمان کوروش بزرگ و چگونگی فتح بابل و نحوه برخورد محترمانه کوروش با اهالی بابل به خط میخی اکدی بر روی آن نوشته شده است. قدمت این لوح به 538 سال پیش از میلاد بر می گردد که در سال 1879 میلادی در نیایشگاه مردوک در شهر بابل کشف شد. این استوانه بی نظیر در حال حاضر در موزه بریتانیا نگهداری می شود.
-پاسارگاد
پاسارگاد یکی از بناهای مهم با معماری های خاص دوره هخامنشیان است که در یونسکو ثبت شده است و به عنوان مقبره کوروش نیز شناخته می شود که در آن کاخ ها و آثار دیگر نیز وجود دارد. پاسارگاد همچنین به نام مقبره مادر سلیمان نیز شناخته می شود که در سال 540 قبل از میلاد ساخته شده است.
-نقش رستم
نقش رستم مجموعه ای باستانی است که در مرودشت شیراز قرار دارد و آثار مهمی از دوره ایلامیان، هخامنشیان و ساسانیان در آنجا قرار دارد. در درون نقش رستم چهار آرامگاه وجود دارد که متعلق به چهار پادشاه اول هخامنشیان است. معماری این آثار باستانی به گونه ای است که تاکنون در هیچ فرهنگی در آن زمان دیده نشده است.
-کتیبه بیستون
کتیبه بیستون به عنوان بزرگترین کتیبه دنیا و مهمترین کتیبه در دوران هخامنشیان به شمار می رود که در آن پیروزی داریوش به سه زبان فارسی، ایلامی و بابلی و به خط میخی نوشته شده است و در 30 کیلومتری کرمانشاه و در دامنه کوه بیستون قرار دارد.
-شوش
شهر شوش یکی از شهرهای قدیمی ایران در دوره هخامنشیان است که به عنوان پایتخت زمستانی انتخاب شده بود. در دوره داریوش یکم این شهر بازسازی شد و کاخ آپادانا نیز در آنجا بنا شد. تپه های باستانی شهر شوش آثار بسیار زیادی از هخامنشیان در درون خود جای داده بود. علاوه بر این کاخ اردشیر دوم، هفت تپه، ایوان کرخه و کاخ داریوش نیز از مهمترین آثار باستانی در این مکان هستند.
-تخت جمشید
تخت جمشید یکی از بزرگترین بناهای زمان داریوش بزرگ است که البته بنای این مکان را ابتدا کوروش ساخت و به دلیل اینکه داریوش کاخ های بیشتری را به آن اضافه کرد به نام او ثبت شده است. این بنای باستانی در سال 518 قبل از میلاد ساخته شده است که داریوش کبیر برای کاخ های مجلل و زیبای آن عاج فیل از هند، سنگ های قیمتی از مصر، چوب سدر از کشور فینیقیه و کاشی های بسیار زیبا را از بابل و لعل را از سرزمین بدخشان وارد ایران کرد. مجموعه تخت جمشید به عنوان مهمترین بنا در دوره امپراتوری هخامنشیان از مهندسی بی نظیری برخوردار است و شامل بناهایی مانند حیاط هدیش، تالار آپادانا، کاخ تچر و تالار سه دروازه است.
سقوط هخامنشیان
در دوره پادشاهی داریوش سوم، اسکندر مقدونی در مقدونیه به پادشاهی رسید و کشورگشایی خود را آغاز کرد. او در حمله به ایران در سه جنگ گرانیک، ایسوس و گوگمل به صورت متوالی به پیروزی رسید. هنگامی که به ایران رسید و بعد از مرگ داریوش سوم همه جا را آتش زد و نابود کرد و امپراتوری بزرگ هخامنشیان با آن همه شکوه به پایان رسید و از بین رفت.
بیشتر بخوانید:
پایتخت هخامنشیان کجا بود کلاس چهارم
2 تحقیق در مورد تخت جمشید برای کلاس دوم + تحقیق کودکانه تخت جمشید