تحقیق دانش اموزی

تحقیق دانش آموزی در مورد شتر مناسب تمام پایه های تحصیلی

تحقیق در مورد شتر

شتر یکی از بزرگترین پستاندارانی است که در بیابان ها زندگی و کار می کند این حیوان به دلیل داشتن کوهان معروف است. شتر حیوانی است که حدود 650 کیلوگرم وزن و حدود 2 متر نیز قد دارد. شترها دارای گردن دراز، سر کوچک و لب فوقانی شکاف دار هستند. مژه‌ های بلند آنها از چشم ‌ها در برابر طوفان شن و نور خورشید محافظت می‌ کنند. سوراخ‌ های بینی نیز در باد شدید بسته می شوند تا از ورود شن های ریز صحرا جلوگیری شود. شترها در بیابان برای سواری و جابه جایی انسان ها و حمل بار استفاده می شوند. شترها می تواند حدود 450 کیلوگرم بار را حمل کنند. علاوه بر این مردم ساکن بیابان از شیر و گوشت شتر استفاده می کنند و همچنین از پشم آنها نیز چادر، پتو، قالیچه و لباس می بافند.

ویژگی های فیزیکی شتر

شترها روی چهار پای خود بلند می ایستند و خز شنی رنگی بدن آنها را پوشانده است. پاهای بزرگ و پینه‌ دار شتر هنگامی که روی زمین قرار می گیرند منبسط می ‌شوند و هنگام بلند شدن منقبض می‌ شوند. به این صورت راه رفتن در شن یا برف را آسان‌ تر می ‌کنند.

علاوه بر این، پس از پنج سالگی خز موجود بر روی شکم و زانو این حیوان سفت و ضخیم می شود و هنگام نشستن و زانو زدن روی ماسه داغ از این قسمت های بدن شتر محافظت می ‌کند.

بادهای صحرا و بیابان که همراه با شن و ماسه هستند می توانند دید شتر را دشوار کنند. با این حال، شتر مژه های بلندی دارد که میزان ماسه ای را که ممکن است به چشم آنها برسد را محدود می کند. آنها همچنین دارای یک غشای نازک بر روی هر دو چشم خود هستند که مانند یک پلک سوم شفاف عمل می کند و از چشم آنها در برابر طوفان های شن محافظت می کند.

انواع شتر

بطور کلی 3 گونه شتر در دنیا وجود دارد که بر اساس وضعیت کوهان دسته بندی می شوند. انواع شتر عبارتند از:

  • شتر یک کوهانه
  • شتر دو کوهانه
  • شتر بی کوهان (لاماها)

در کشور ما شترهای یک کوهانه و دو کوهانه وجود دارد که بیشتر در مناطق کویری و خشک پرورش داده می شوند. شترهای یک کوهانه رایج ترین انواع شتر و بزرگترین آنها هستند.

 محل زندگی و زیستگاه شتر

زیستگاه شتر محیط های گرم و خشک بیابانی است زیرا این پستاندار تکامل یافته است تا بتواند در شرایط سخت زنده بماند. پوشش ضخیم موی آنها از  بدن حیوان در گرمای سوزان در طول روز محافظت می کند و هنگام کاهش دما در شب نیز می تواند گرما را فراهم کند.

علاوه بر این شترها می توانند دمای بدن خود را تا شش درجه سانتی گراد تنظیم کنند تا در دماهای بالا یعنی دمایی بین 40+ درجه سانتیگراد در تابستان و 30- درجه سانتی گراد در زمستان نیز زنده بمانند.

زیستگاه شترها اغلب دارای درختان نخل است به همین دلیل این پستانداران برای رسیدن به برگ های این درخت، گردن های بلند و باریکی دارند. لب های بزرگ و شکاف خورده آنها نیز کمک می کند تا گیاهان خشک و خاردار را به راحتی بخورند و از دم خود نیز برای از دور کردن آفاتی مانند پشه و مگس استفاده می کنند.

حقایقی جالب در مورد شتر

مهمترین ویژگی شتر، کوهان بزرگی است که روی پشت آن قرار دارد. این قسمت حیاتی به عنوان ذخیره مواد مورد نیاز بدن شتر برای زنده ماندن عمل می کند. به این صورت که وقتی شتر به خوبی تغذیه می شود و آب کافی دریافت می کند، کوهان راست می شود. در مقابل اگر شتر مجبور باشد برای مدتی بدون آب و غذا بماند، چربی موجود در کوهان می تواند تا چند روز آن را تغذیه کند، اما کوهان به مرور شل می شود و به یک طرف متمایل می گردد.

تف کردن شترها به عنوان یک مکانیسم دفاعی شناخته شده است زیرا اغلب آنها با احساس تهدید یا تحریک، به سمت مهاجم خود برگشته و مخلوطی از بزاق، محتویات معده و مخاط خود را که دارای بو و طعم بدی است پرتاب می کنند.

این حرکت در واقع یک عامل بازدارنده موثر در برابر شکارچیان و سایر تهدیدات است. با این حال، شترها بی رویه تف نمی کنند و معمولاً این رفتار را برای موقعیت هایی که احساس خطر می کنند، انجام می دهند.

یکی از جالب ترین سازگاری های شتر توانایی آنها خوابیدن در حالت ایستاده است. این توانایی به دلیل ساختار منحصر به فرد در پاها است که به آنها اجازه می دهد زانوهای خود را قفل کنند و وزن خود را روی استخوان ها و تاندون های خود قرار داده و بخوابند. علاوه بر این توانایی خوابیدن در حالت ایستاده به آنها این امکان را می دهد که در صورت احساس خطر یا نیاز به چرییدن، به سرعت بلند شوند و حرکت کنند.

شتر چه می خورد؟

 شترها به خوبی می توانند در بیابان ها زندگی کنند و زنده بمانند. آنها اغلب از گیاهان خاردار، بوته ها و علف های خشک تغذیه می کنند. آنها می توانند روزها یا حتی ماه ها بدون آب بمانند. اگر شتر بدون آب و غذا بماند، چربی کوهان می تواند چندین روز او را تغذیه کند.

شترها گیاهخوار هستند و عمدتاً از علف ها تغذیه می کنند، در حالی که مردم صحرا ممکن است آنها را با غلات، گندم و جو دو سر نیز تغذیه کنند. هنگامی که شترها در بیابان سفر می کنند، پیدا کردن غذا اغلب بسیار سخت است بنابراین  برگ‌ های خشک، دانه‌ ها و شاخه‌ های خاردار را به عنوان غذا می خورد.

شترها نشخوارکننده هستند با این تفاوت که شتر قبل از قورت دادن غذای خود آن را خیلی خوب نمی جود. شترها می توانند تا 30 گالن آب را در 13 دقیقه بنوشند زیرا بدن آنها خیلی سریع تر از هر حیوان دیگری آب را به قسمت های دیگر بدن انتقال می دهد. شترها همچنین این توانایی را دارند که تا شش ماه بدون غذا یا آب زنده بمانند.

چرخه زندگی و تولید مثل شتر

شترها در بین سنین 2 تا 3 سال از نظر جنسی بالغ می شوند اما شتر ماده تا 5 سالگی باردار نمی شود. مدت بارداری شتر ماده حدود 14 ماه است و در هر بارداری یک بچه به دنیا می آید. بچه شتر تازه متولد شده اغلب سفید رنگ است و کوهان ندارد و چند ساعت پس از تولد می تواند بدود. بچه شترها اغلب حدود یک سالگی از شیر گرفته می شوند.

نژادهای شتر در ایران 

از آنجاییکه بیشتر کشور ما در اکوسیستم خشک و نیمه ‌خشک واقع شده است در بسیاری از مناطق از شتر نگهداری و استفاده می شود. مهمترین نژادهای شتر ایرانی عبارتند از:

شتر کلکوهى

اکوتیپ کلکوهى یک شتر یک کوهانه با اندام متوسط و به رنگ قهوه ای روشن است که در مناطق خشک و نیمه ‌خشک و خصوصا کویر مرکزى ایران نگهداری می شود. این نژاد به دلیل کیفیت خوب کرک آن که برای تهیه پارچه‌ هاى سنتى و عبا و تولید گوشت و شیر مورد استفاده قرار مى ‌گیرد.

شتر ترکمنى

شتر ترکمنی یک شتر یک کوهانه است که در شمال خراسان، گرگان و کشور جمهورى ترکمنستان پرورش داده می شود. این شتر بیشتر به دلیل شیردهی خوب آن، بیش از ۱۸۰۰ – ۱۵۰۰ لیتر در یک دوره شیردهى نگهداری می شود. از شیر شتر مانند شیر گاو انواع فرآورده ‌هاى لبنى تولید مى‌ شود.

شتر بلوچى

شتر بلوچى بومی منطقه بلوچستان ایران (کویر لوت)، پاکستان و مناطق جنوب غربى افغانستان است. رنگ این شتر از قهوه‌ اى روشن تا  تیره متغیر است. شتر اکوتیپ بلوچى برای تولید گوشت نگهداری می شود و جثه آن کمی درشت تر سایر شترهای ایران است. این شتر به شدت در معرض انقراض است زیرا محصولات آن بطور گسترده از پاکستان و افغانستان وارد می شود.

شتر جمّازه

شتر جماز شترى جهت انجام مسابقات ورزشى پرورش داده می شود و در صورت آموزش حتی با سرعت ‌هاى بالاتر از سرعت اسب می دود. این شتر در کرمان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان پرورش داده می شود.

چه حیواناتی دشمن شتر هستند؟

شکارچیان گوشتخوار مانند  شیر و پلنگ مهم ترین دشمنان شتر هستند. اما از  شتر اکنون به عنوان یک حیوان اهلی نگهداری می شود معمولا در طبیعت به صورت آزاد وجود ندارد. از طرفی معمولا در مناطق خشک شکارچیان گوشتخوار وجود ندارند بنابراین تقریبا خطری این حیوان را تهدید نمی کند.

شتر چگونه بدون آب زنده می ماند؟

شتر بیشتر از هر حیوان دیگری تحمل تشنگی و شرایط بی آبی را دارد بنابراین یکی از بهترین حیواناتی است که می توان در مناطق کویری و خشک نگهداری کرد. کوهان شتر با توانایی ذخیره بیش از 50 کیلوگرم چربی دو عملکرد متفاوت برای این حیوان دارد. یکی اینکه انرژی مورد نیاز حیوان را تامین می کند و دیگر اینکه سوختن چربی باعث تولید آب در بدن شتر می شود. بدین ترتیب که هیدروژن تولید شده از سوختن چربی با اکسیژن هوا ترکیب شده و آب تولید می کند که باعث رفع تشنگی حیوان می شود. بهتر است روزانه و بیشتر در مواقع ظهر به شترها آب خورانده شود.

شتر چقدر عمر می کند؟

با توجه به توانایی شترها برای زنده ماندن در محیط های خشن بیابانی، این حیوانات در مقایسه با سایر پستانداران بزرگ عمر نسبتاً طولانی تری دارند. در طبیعت، شترها می توانند تا 40 سال عمر کنند، در حالی که شترهای که در باغ وحش هستند تا 50 سال یا حتی بیشتر نیز توانسته اند زنده بمانند.

مزایای شتر برای انسان چیست؟

شتر حیوان بسیار مفیدی برای انسان است. هرچند با وجود خودروهای مختلف استفاده از آن برای حمل و نقل تقریبا منسوخ شده است اما هنوز هم می توان از شیر، گوشت و پشم آن بهره برداری زیادی کرد. شیر شتر نسبت به سایر حیوانات خواص منحصر به فردی ارائه می دهد و در تولید محصولات لبنی دیگر مانند دوغ و ماست از آن استفاده می شود. علاوه بر این در مناطق کویری استفاده از گوشت شتر بسیار رایج است و به دلیل مزاج گرم نسبت به گوشت گاو و گوساله سالم تر است. همچنین پشم شتر در بافت پارچه های سنتی، چادرها و تولیدات دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.

دانش آموزان و بچه های عزیز؛ در این مقاله کودکانه اطلاعات مهم و مفیدی درباره شتر برای دبستان و سایر پایه های تحصیلی تهیه شد که امیدواریم این مطلب مفید بوده باشد.

بیشتر بخوانید:

تحقیق کودکانه در مورد کبوتر

اگه خوب بود امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا