تحقیق دانش اموزی

تحقیق در مورد سوره قصص + مقاله دانش آموزی درباره سوره قصص

تحقیق در مورد سوره قصص

سوره قصص بیست و هشتمین سوره ای است که قبل از سوره عنکبوت و بعد از سوره نمل در قرآن قرار دارد. این سوره در جز بیستم بوده و به متولد شدن حضرت موسی، جنگ و مبارزه با فرعون، ازدواج حضرت موسی با دختر شعیب، داستان قارون، دلایل و بهانه ‌های بیهوده کافران و مشرکان برای ایمان نیاوردن به رسول اکرم و ولایتش اشاره شده است.

دلیل نام گذاری سوره قصص

 قصص در لغت به معنای داستان ها و دلیل نامیدن این سوره با نام قصص این است که در آیات سوره به زندگینامه و داستان مربوط به پیامبران و همچنین حضرت موسی پرداخته است. این سوره جز ۱۴ سوره‌ ای می ‌باشد که با حروف مقطعه که طلسم است شروع شده و به این سبب با طلسم طا سین میم خوانده می ‌شود و یکی از سوره‌ های طواسین است.

ترتیب نازل شدن سوره قصص

 سوره قصص چهل و نهمین سوره ‌ای است که در مکه نازل شده و یک سوره مکی می‌ باشد. (به سوره ‌هایی که در مکه بر پیامبر نازل شده باشند سوره مکی می ‌گویند)

تعداد آیات سوره قصص

سوره قصص دارای ۸۸ آیه است.

 تعداد کلمات و حروف سوره قصص

 این سوره شامل ۱۴۴۳ کلمه و ۵۹۳۳ حرف است.

تفسیر معانی آیه‌ های سوره قصص

 در آیه ۵ این سوره درباره پیروز شدن و رسیدن دارایی‌ های والای زمین به مستضعفان و افراد ضعیف و فقیر نوشته شده است و یکی از آیه‌ های مهم این سوره به حساب می‌ آید. در آیه ۳ تا ۴۳ این سوره نیز به زندگی حضرت موسی و فرعون اشاره شده و به این دلیل نیز قصص نامیده می ‌شود.

آیه ‌های ۳۶ تا ۴۲ سوره قصص به داستان دعوت حضرت موسی به فرعون و در نتیجه تهمت زدن جادوگری به موسی بزرگ، ادعای خدایی فرعون، غرور و تکبر فرعون و غرق شدنش در دریا اشاره شده است.

در آیه‌ های ۷۶ تا ۸۲ سوره قصص به داستان زندگی قارون، ستم کردنش بر موسی و یاران او، ثروت و مال بسیار زیاد قارون، زینت نمایی و جلب توجه قارون در میان قوم، نصیحت و نهی کردن قوم به قارون و فرو رفتن قارون و منزلش در زمین پرداخته است.

در آیه‌ های ۳ تا ۴۳ به ظلم و ستم فرعون به مردم، تولد موسی و در آب انداختن موسی توسط مادرش، از آب نجات یافتنش توسط همسر فرعون و بزرگ شدن موسی در خانه او سخن گفته است.

آیه ۲۹ تا ۳۵ سوره قصص به صحبت و گفتگوی حضرت موسی با پروردگار در کوه طور، دیدن آتش در کوه طور و داستان معجزه تبدیل شدن عصای موسی به اژدها و همچنین وعده خدا در مورد پیروزی موسی و یارانش نوشته شده است.

روایات سوره قصص

در برخی از روایات نقل شده است که هدف و مقصد اصلی این سوره پیروزی مومنان و صالحانی است که پیش از هجرت به مدینه در مکه قوم کوچکی بودند و در شرایط سخت و بدی زندگی می‌ کردند. خداوند به آنان لطف کرده و با پیروزی بر فراعنه زمان به آنان قدرت می ‌دهد و در ادامه به داستان حضرت موسی از تولد تا پیروزی بر فرعون سخن گفته است.

در قسمت دیگری از روایات سوره قصص نیز به داستان زندگی قارون اشاره می ‌کند که با علم و آگاهی و همچنین ثروت بیکران خود دچار تکبر و غرور و خود بزرگ بینی شده و سرنوشتی مانند فرعون پیدا کرد. در تفاسیر، نابودی و شکست قارون و فرعون در برابر حضرت موسی را یک نکته مهم برای مسلمانان و ایمان آورندگان مکه می‌ داند که قدرتمندان و ثروتمندان مشرک در مکه هیچ کدام توانایی ایستادگی در برابر اراده خدا را ندارند.

در بخش دیگری از سوره قصص نیز به اهمیت موضوعاتی مانند حال کافران در آخرت ( قیامت )، پاسخ به بهانه‌ های افراد سست ایمان برای ایمان نیاوردن به پیامبر، اهمیت توحید، معاد و عظمت قرآن پرداخته است.

نظر پیامبر و امامان در سوره قصص

پیامبر اکرم (ص) در مورد سوره قصص می ‌فرماید: هر کس سوره قصص را قرائت کند به تعداد افرادی که حضرت موسی را تصدیق و کسانی که تکذیب کردند به او ۱۰ پاداش و حسنه اعطا می‌ شود.

امام صادق (ع) نیز درباره سوره قصص فرموده است: کسی که سه سوره شعرا، نمل و قصص را در شب جمعه تلاوت کند از دوستان خدا است و تحت حمایت و سرپرستی لطف او قرار می ‌گیرد. او هیچ وقت به سختی مبتلا نمی‌ شود و در قیامت به اندازه رضایت و حتی بیشتر از آن در بهشت به او خواهند داد.

محتوا و مفهوم کلی سوره قصص

 مفهوم کلی سوره،  معجزه‌ های زیادی از جمله تبدیل عصای موسی به اژدها در جنگ با دشمنان، داستان حضرت موسی و دختران شعیب، داستان و سرنوشت قارون و فرعون و عظمت قدرت خداوند در برابر شرک است.

آیات مشهور سوره قصص

وَلَاتَدْعُ مَعَ اللَّـهِ إِلَـٰهًا آخَرَ‌ ۘ لَا إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ۚ كُلُّ شَيْءٍ هَالِكٌ إِلَّا وَجْهَهُ ۚ لَهُ الْحُكْمُ وَإِلَيْهِ تُرْ‌جَعُونَ (۸۸)
و با خدا معبودی دیگر مخوان. خدایی جز او نیست. جز ذات او همه چیز نابود شونده است. فرمان از آنِ اوست. و به سوی او بازگردانیده می‌ شوید.

تِلْكَ الدَّارُ‌ الْآخِرَ‌ةُ نَجْعَلُهَا لِلَّذِينَ لَا يُرِ‌يدُونَ عُلُوًّا فِي الْأَرْ‌ضِ وَلَا فَسَادًا ۚ وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ (۸۳)
سرای آخرت را برای کسانی قرار می ‌دهیم که در زمین خواستار برتری و فساد نیستند، و فرجام [خوش‌] از آنِ پرهیزگاران است.

بیشتر بخوانید:

تحقیق در مورد سوره قریش

تحقیق در مورد سوره مجادله

اگه خوب بود امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا