تحقیق دانش اموزی

تحقیق در مورد سوره قریش + مقاله دانش آموزی درباره سوره قریش

تحقیق در مورد سوره قریش

سوره قریش صد و ششمین سوره ‌ای است که در قرآن نوشته شده و در جزء سی ‌ام قرار دارد. این سوره قبل ‌از سوره ماعون و بعد از سوره فیل در قرآن کریم قرار دارد. اقوام قریش که در مکه زندگی می ‌کردند، در سفرهای تجاری خود به سرزمین‌ هایی مانند شام و یمن سفر می ‌کردند که باعث بیشتر شدن صمیمیت و هم‌ بستگی قوم قریش با یکدیگر می ‌شد.

دلیل نام‌ گذاری سوره قریش

به ‌دلیل این‌ کلمه قریش در آیه اول این سوره آمده است و در مورد داستان و هم‌ بستگی قوم قریش سخن می‌ گوید به این اسم نام‌ گذاری شده است. از آنجایی‌ که قوم قریش ثروتمند و غنی بودند، از فقر و گرسنگی به ‌دور بودند و در امنیت و رفاه کامل به سر می ‌بردند، خداوند در این سوره نعمت ‌های بزرگی که به این قبیل یادآوری کرد و از آنها خواست که این پاداش و نعمت ‌ها را شکر گویند و همیشه او را عبادت کنند.

ترتیب نازل شدن سوره قریش

 بر اساس ترتیب نازل شدن، سوره قریش بیست و نهمین سوره ‌ای است که در مکه بعد از سوره تین بر پیامبر نازل شده‌ و یک سوره مکی محسوب می‌ شود.

 تعداد آیات سوره قریش

 این آیه یکی از سوره ‌های کوتاه و کوچک قرآن مجید است و تنها دارای ۴ آیه است.

تعداد کلمات و حروف سوره قریش

 سوره قریش شامل ۱۷ کلمه  و ۷۶ حرف است.

محتوای کلی سوره قریش

 این سوره از ابتدای سوره تا آخرین آیه در مورد قوم قریش صحبت می ‌کند و خداوند نعمت‌ هایی که به قریش داده است و وظیفه ‌ای که این قوم قریش باید در برابر این نعمت ‌ها و پاداش ‌های خداوند انجام دهند را بیان کرده ‌است.

خداوند می ‌فرماید پایه و اساس این ‌هم‌‌ بستگی و صمیمیت پرستیدن خداوند یگانه و صاحب خانه‌  کعبه است که افراد گرسنه را سیر می ‌کند و به آنان رفاه و آرامش عطا می ‌کند.

تفسیر کنندگان اعتقاد دارند که سوره قریش و فیل هر دو یک سوره هستند و دلیل یک سوره شدن این دو سوره این است که محتوا و معانی شبیه به‌ هم دارند به طوری ‌که به یکدیگر پیوند شده ‌اند.

  به این دلیل اگر برای خواندن یک سوره کامل در هر رکعت از نماز، شخصی سوره قریش را انتخاب کند باید هر دو سوره ‌ی قریش و سوره فیل را با هم بخواند تا نمازش مستجاب شود. در برخی از کتاب ‌های دینی نیز این دو سوره به یک سوره تبدیل شده و با هم نوشته شده اند.

نظر پیامبر و امامان در مورد سوره قریش

 پیامبر اکرم (ص) درباره سوره قریش می‌ فرماید: هر کس سوره قریش را تلاوت کند خداوند به تعداد هر یک از طواف کنندگان و معتکفان ( کسانی که معتکف شده‌ اند) در مسجد الحرام ده حسنه و پاداش به او می ‌دهد.

از امام صادق (ع) نیز در مورد سوره قریش نقل شده ‌است: زیاد خواندن سوره قریش باعث می ‌شود خداوند در روز قیامت در حالی  فرد را محشور ‌کند که سوار بر مرکبی از مرکب ‌های بهشتی است تا اینکه بر سفره های نور بنشیند.

در برخی از روایات نیز بیان شده خواندن سوره قریش باعث دفع مسمومیت غذایی و درمان بیماری ‌های قلبی شده و این بیماری ‌ها را درمان می ‌کند.

همچنین امام صادق درباره سوره قریش فرموده است جمع نمی‌شود دو سوره در یک رکعت مگر ( الضحی و الم نشرح، و الم ترکیف و لایلاف قریش ) و همین‌ طور که سوره الضحی و سوره الم نشرح در واقع یک سوره به حساب می ‌آیند سوره فیل و سوره قریش نیز یک‌ سوره محسوب می ‌شوند. به این دلیل برای خواندن یک سوره کامل در هر رکعت از نماز اگر کسی بخواهد این سوره ‌ها را بخواند باید این دو سوره را با هم بخواند تا نمازش از جانب درگاه خداوند مستجاب شود.

 در یکی از روایات یاران و دوستان امام صادق (ع) آمده ‌است، در موقع اذان نماز به امامت امام صادق رفتیم و در کنارشان نماز خواندیم و امام صادق در رکعت اول سوره فیل و در رکعت دوم سوره قریش را خواند. خواندن این دو سوره در یک رکعت نماز واجب و ضروری است.

مفهوم کلی سوره قریش

 محتوای کلی سوره قریش به یادآوری پاداش‌ های بزرگ خداوند و به ‌جا آوردن و قدردانی این نعمت ‌های بزرگ و همچنین عبادت و پرستش خداوند بزرگ و رحیم اشاره دارد.

متن و ترجمه سوره قریش

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

به نام خداوند رحمتگر مهربان

لِإِيلَافِ قُرَيْشٍ (۱)

براى [ الفت‏ دادن ] قريش

إِيلَافِهِمْ رِحْلَةَ الشِّتَاءِ وَالصَّيْفِ (۲)

الفتشان هنگام كوچ زمستان و تابستان [ خدا پيلداران را نابود كرد ]

فَلْيَعْبُدُوا رَبَّ هَذَا الْبَيْتِ (۳)

پس بايد خداوند اين خانه را بپرستند

الَّذِي أَطْعَمَهُمْ مِنْ جُوعٍ وَآمَنَهُمْ مِنْ خَوْفٍ (۴)

همان خدايى كه در گرسنگى غذايشان داد و از بيم دشمن آسوده ‏خاطرشان كرد.

بیشتر بخوانید:

تحقیق در مورد سوره قدر

تحقیق در مورد سوره شمس

اگه خوب بود امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا