تحقیق دانش اموزی

تحقیق در مورد سوره قدر + مقاله دانش آموزی درباره سوره قدر

تحقیق در مورد سوره قدر

سوره قدر نود و هفتمین سوره در قرآن مجید است که در مکه بر پیامبر اکرم نازل شده و در جزء سی‌ ام قرار دارد. این سوره یکی از سوره‌ های مهمی است که در برخی از نمازهای واجب و مستحب شب ‌های قدر در ماه رمضان خوانده می‌ شود. از نظر منزلت بهترین سوره ‌هایی که بعد از سوره حمد خوانده می ‌شوند و سوره قدر و توحید هستند. مفهوم سوره قدر به بزرگی و خیر و برکات شب قدر و نزول  (پایین آمدن) فرشتگان رحمت در این شب اشاره می‌ کند.

علت نامگذاری سوره قدر

به دلیل اشاره کردن خداوند به نازل شدن قرآن در شب قدر، به آن سوره قدر می ‌گویند.

نام‌ های دیگر سوره قدر

 انا انزلناه اولین کلماتی است که سوره قدر با آن شروع شده و به این دلیل نام دیگر سوره قدر (انا انزلناه) است.

سوره قدر بیست و پنجمین سوره ‌ای است که در مکه بر پیامبر اکرم نازل شده و یک سوره مکی است. به سوره‌ هایی که در مکه نازل شده اند سوره مکی می ‌گویند.

هنگامی که پیامبر اسلام در خواب دید بنی امیه بر منبر او بالا می ‌رود بسیار ناراحت و اندوهگین شد. به این دلیل سوره قدر بر او نازل شد تا باعث آرامش روح و جان پیامبر اکرم(ص) شود.

تعداد حروف و کلمات سوره قدر

این سوره دارای ۱۱۴ حرف و ۳۰ کلمه می ‌باشد.

تعداد آیات سوره قدر

سوره قدر شامل ۵ آیه است و جز سوره های کوتاه قرآن مجید است و اکثر افراد آن را حفظ هستند.

تفسیر سوره قدر

معنای کلی سوره قدر در مورد نازل شدن قرآن در شب قدر و نزول فرشتگان رحمت و خیر و برکات آن است. سوره قدر در عبادت از هزار ماه در آسمان بالاتر است و خواندن و قرائت آیه‌ های آن باعث نزدیک شدن انسان به خداوند می‌ شود.

از پیامبر اکرم (ص) داستانی روایت شده است که مردی هزار ماه در راه خدا لباس رزم یعنی جنگ پوشیده بود. یاران پیامبر نیز بعد از شنیدن این داستان تعجب می ‌کردند. پس از آن خداوند سوره قدر را نازل کرد که معنا و مفهوم آن این بود که خواندن سوره قدر از هزار ماه پوشیدن لباس رزم در راه خدا  برتر است.

امام صادق (ع) می‌فرماید: هر کس حضرت فاطمه (ص) را آنطور که مناسب و شایسته اوست بشناسد و به مقامش معرفت پیدا کند ( به بزرگی او ایمان پیدا کند) حتماً شب قدر را نیز درک خواهد کرد. اسم فاطمه را همان فاطمه نامیده‌ اند چون که مردم از شناختن معرفت و بزرگی او ناتوان هستند.

در مورد واژه روح در آیه چهارم سوره قدر چند نظر وجود دارد :

 برخی از افراد اعتقاد دارند که روح همان جبرئیل است.‌‌

 برخی از افراد نیز می ‌گویند روح موجودی بزرگتر از فرشتگان است.

نظر امامان و پیامبر درباره سوره قدر

امام صادق (ع) می ‌فرماید : کسی که سوره قدر را در یکی از نمازهای مهم و واجب خود بخواند خداوند هر گناهی که تا به حال انجام داده باشد را می‌ بخشد.

امام علی (ع) نیز درباره سوره قدر فرموده است: تعجب می ‌کنم از کسی که در نمازهایش سوره قدر را نمی‌ خواند چگونه نمازش قبول شود و با گفتن این سخن به اهمیت زیاد سوره قدر در نمازهای مستحب اشاره می‌ کند.

امام جواد (ع) در مورد خواندن سوره قدر می ‌فرماید: هر کس در شب و یا روز ۷۶ بار سوره قدر را قرائت کند خداوند هزار فرشته برای او می فرستند که ثواب کارهای خوبش را تا سیصد و شصت هزار سال برایش بنویسند.

امام رضا (ع)  درباره سوره قدر می ‌فرماید : هیچ بنده مومن و صالحی نیست که قبر برادر مومن خودش را زیارت کند و کنار قبرش هفت مرتبه سوره (انا انزلناه فی لیله القدر) را بخواند مگر آنکه خداوند او و صاحب قبر را آمرزیده باشد.

امام باقر(ع) می ‌فرماید : فضیلت و بزرگی کسی که به (انا انزلناه) و معنای آن ایمان دارد نسبت به کسانی که ایمان ندارند مانند فضیلت و بزرگی انسان در برابر حیوانات است.

در بعضی از کتاب‌های قرآنی نیز بر خواندن سوره قدر در رکعت اول و خواندن سوره توحید در رکعت دوم نماز تاکید می‌ کنند. خواندن سوره قدر در نمازها بسیار مهم است و در بسیاری از سخنان پیامبر و امامان نیز به خواندن این سوره اشاره شده است.

خواندن سوره قدر در نمازهای واجب و مستحب

نماز اول ماه :

نماز اول ماه دو رکعت است که در رکعت اول بعد از سوره حمد سی مرتبه سوره توحید خوانده می ‌شود و در رکعت دوم باید بعد از سوره حمد سی مرتبه سوره قدر خوانده ‌شود.

نماز پیامبر اکرم (ص) :

نماز پیامبر اکرم دو رکعت دارد که در هر رکعتی سوره حمد یک بار خوانده می‌شود و سوره قدر پانزده بار.

نماز وحشت :

نماز وحشت دارای دو رکعت است در رکعت اول سوره حمد و آیت الکرسی خوانده می ‌شود. در رکعت دوم بعد از سوره حمد ده مرتبه سوره قدر(انا انزلناه) خوانده می‌ شود.

نماز حضرت فاطمه (ص) :

نماز حضرت فاطمه (ص) دو رکعت است که در رکعت اول سوره حمد یک بار و سوره قدر صد بار و در رکعت دوم سوره حمد یک بار و سوره توحید صد بار خوانده می ‌شود.

معنای آیات سوره قدر

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ

به نام خداوند رحمتگر مهربان

إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ

ما قرآن را در شب قدر نازل کردیم

وَمَا أَدْرَاکَ مَا لَیْلَةُ الْقَدْرِ

و از شب قدر چه آگاهت کرد

لَیْلَةُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ

شب قدر از هزار ماه ارجمندتر است

تَنَزَّلُ الْمَلَائِکَةُ وَالرُّوحُ فِیهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کُلِّ أَمْرٍ

در آن شب فرشتگان با روح به فرمان پروردگارشان برای هر کاری که مقرر شده است فرود آیند

سَلَامٌ هِیَ حَتَّی مَطْلَعِ الْفَجْرِ

آن شب تا دم صبح صلح و سلام است.

بیشتر بخوانید:

تحقیق در مورد سوره فیل

تحقیق در مورد سوره ضحی

اگه خوب بود امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا