تحقیق دانش اموزی

تحقیق در مورد سوره فرقان + مقاله دانش آموزی درباره سوره فرقان

تحقیق در مورد سوره فرقان

سوره فرقان بیست و پنجمین سوره در قرآن کریم است که بعد از سوره نور و قبل‌ از سوره شعراء قرار دارد. این سوره در جزء هجده و نوزده قرآن جای گرفته است. آیه شصت سوره فرقان سجده مستحب دارد، یعنی با شنیدن این سوره یا قرائت این آیه مستحب است که فرد سجده کند. این سوره چهل و دومین سوره‌ نازل ‌شده بر پیامبر اکرم می ‌باشد و یک سوره مکی است.

تعداد آیات سوره فرقان

سوره فرقان دارای 77 آیه است.

تعداد کلمه و حرف سوره فرقان

سوره فرقان شامل 897 کلمه و 3877 حرف است.

علت نام‌ گذاری سوره فرقان

به‌ دلیل این ‌که در آیه نخستین این سوره از کلمه فرقان استفاده شده این سوره به ‌نام سوره فرقان نام‌ گذاری شده ‌است. فرقان به‌ نام جدا کننده حق از باطل است.

روایت‌ های تاریخی سوره فرقان

در سوره‌ فرقان درباره‌ قوم نوح و شرک ورزیدن به خداوند و نزول عذاب الهی بر آنها و غرق شدنشان در دریا، همچنین داستان حضرت موسی و برادرش هارون سخن گفته ‌شده است. در ادامه درباره اقوامی مانند اصحاب الرس، قوم عاد، قوم لوط و قوم ثمود که دچار عقوبت الهی شدند مثال هایی زده شده است.

محتوای کلی سوره فرقان

از مهم ‌ترین مطالب این سوره می‌ توان به آیه‌ های شصت و سه تا آخر اشاره کرد که  خداوند ویژگی‌ های عبادالرحمن یعنی بندگان راستین را بیان می کند. حسرت کافران در روز قیامت، سرگذشت پیشینیان ‌و بهانه های مشرکان و بت‌ پرستان در نپذیرفتن دین اسلام و… از موضوعات دیگر اشاره شده در سوره فرقان می باشند.

تفسیر سوره فرقان

در تفسیر آیه بیست و سه سوره فرقان حضرت محمد (ص) می‌ فرماید: در روز قیامت یک عده می ‌آیند که کارهای خیرشان به بزرگی کوه‌ ها است. اما خداوند این اعمال خیر و نیک رو باطل می ‌کند و آن به این دلیل می ‌باشد که هر وقت یک کار گناه و حرام پیش آمد به سمت آن رفتند. اعمالی مانند حسادت، ریا، ندادن زکات مال، متکبر و خودپسند بودن، غیبت کردن و… موجب باطل شدن اعمال نیک و خیر می شود.

آیات مشهور سوره فرقان

وَهُوَ الَّذِی مَرَ‌جَ الْبَحْرَ‌ینِ هَٰذَا عَذْبٌ فُرَ‌اتٌ وَهَٰذَا مِلْحٌ أُجَاجٌ وَجَعَلَ بَینَهُمَا بَرْ‌زَخًا وَحِجْرً‌ا مَّحْجُورً‌ا

و اوست کسی که دو دریا را موج ‌زنان به سوی هم روان کرد: این یکی شیرین و گوارا و آن یکی شور و تلخ است؛ و میان آن دو، مانع و حریمی استوار قرار داد.

قران در آیه پنجاه و سه سوره فرقان به قدرت خداوند در خلقت جهان اشاره می‌ کند. امام باقر(ع) هم در تفسیر این آیه می ‌فرماید : حرام است این ‌که هر دو رود به حریم یکدیگر تجاوز بکنند و طعم و مزه یکدیگر را تغییر بدهند.

الَّذِی خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْ‌ضَ وَمَا بَینَهُمَا فِی سِتَّةِ أَیامٍ ثُمَّ اسْتَوَیٰ عَلَی الْعَرْ‌شِ

همان کسی که آسمان‌ ها و زمین، و آنچه را که میان آن دو است، در شش روز آفرید. آنگاه بر عرش استیلا یافت.

آیه پنجاه و نه سوره فرقان اشاره به خلقت آسمان‌ ها و زمین و هر آن‌ چه که در آن است آن‌ هم در مدت شش روز اشاره دارد.

خداوند در آیات شصت و سه تا هفتاد و شش در جواب مشرکینی که از روی عناد و دشمنی پرسیدند رحمان چیست، دوازده ویژگی و صفت از عباد الرحمن را آورده و خصوصیات بندگان رستگار خداوند را چه در زندگی شخصی و چه در زندگی اجتماعی بیان می کند.

إِلَّا مَنْ تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ عَمَلًا صَالِحًا فَأُولَٰئِكَ يُبَدِّلُ اللهُ سَيِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ ۗ وَكَانَ الله، غَفُورًا رَحِيمًا

مگر کسانی که توبه کنند و ایمان آورند و عمل صالح انجام دهند، که خداوند گناهان آنان را به حسنات مبدّل می‌ کند؛ و خداوند همواره آمرزنده و مهربان است.

قرآن در آیه هفتاد سوره فرقان به عذاب مشرکان و گناهکاران در روز قیامت اشاره دارد و تنها شرط خلاص شدن از این عذاب را توبه، ایمان و انجام عمل صالح می داند.

نظر پیامبر و امامان درباره سوره فرقان

حضرت محمد (ص) درباره سوره فرقان می ‌فرماید: هر شخصی سوره فرقان را قرائت کند، در حالی در روز قیامت مبعوث می ‌شود که به ‌روز قیامت ایمان دارد و مطمئن است که آن‌ هایی که در قبر هستند همگی مبعوث خواهند شد، همچنین این شخص بدون حسابرسی وارد بهشت می ‌شود.

امام کاظم (ع) درباره سوره فرقان می ‌فرماید: خواندن سوره فرقان را رها مکن، زیرا هر کسی که سوره فرقان را در شب بخواند خداوند هیچگاه او را عذاب نمی‌ دهد و بدون حسابرسی او را در فردوس اعلی جای می ‌دهد.

بیشتر بخوانید:

تحقیق در مورد سوره فاطر

تحقیق در مورد سوره ضحی

اگه خوب بود امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا