تحقیق دانش اموزی

تحقیق در مورد سوره غافر + مقاله دانش آموزی درباره سوره غافر

تحقیق در مورد سوره غافر

سوره غافر پنجاهمین سوره ا‌ی است که در مکه بر پیامبر نازل ‌شده و یک سوره مکی می ‌باشد. این سوره در جزء بیست و چهار قرآن جای گرفته است. سوره‌ فاطر چهلمین سوره در قرآن است که بعد از سوره زمر و قبل ‌از سوره فصلت قرار دارد. در این سوره به داستان حضرت نوح و برخورد قومش به دعوت او، رسالت حضرت موسی (ع) و دعوت او از فرعون، ساحر خواندن موسی (ع)، دستور قتل مؤمنان و داستان شخصی به نام مومن آل فرعون و همچنین نزول کتاب آسمانی بر حضرت موسی اشاره شده است.

تعداد آیات سوره غافر

سوره غافر دارای 85 آیه است.

تعداد کلمه و حرف سوره غافر

سوره فاطر شامل 1228 کلمه و 5109 است.

علت نام‌ گذاری سوره غافر

غافر یکی از نام ‌های خداوند و به معنی آمرزنده است. به ‌دلیل این‌ که در آیه سوم آن به کلمه غافر اشاره شده به‌ نام سوره غافر نام‌ گذاری شده‌ است. از نام‌ های دیگر سوره غافر می ‌توان به سوره مؤمن، حم اولی و طول اشاره کرد.

محتوای کلی سوره غافر

در این سوره  قرآن در ابتدا به خداوند  و نام ‌های مبارکش اشاره می‌ کند.  به دنبال آن هشدار و بیم دادن به کافران و مشرکان به پایان و عاقبت بد آنها در دنیا و آخرت آمده است.

سپس به داستان حضرت موسی و فرعون و داستان مؤمن آل فرعون و کشتن ساحران می پردازد. اثبات یگانه بودن خداوند و خط بطلان کشیدن بر روی شرک، دعوت از پیامبر به صبر و بردباری و اشاره به نعمت ‌های خداوند مباحث دیگری است که در سوره غافر آمده است.

آیات مشهور سوره غافر

غَافِرِ الذَّنْبِ وَقَابِلِ التَّوْبِ شَدِيدِ الْعِقَابِ ذِي الطَّوْلِ ۖ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۖ إِلَيْهِ الْمَصِيرُ(آیه ۳)

ترجمه : خداوندی که گناه‌ بخش و توبه ‌پذير و سخت‌ كيفر و فراخ ‌نعمت است. خدايى جز او نيست و بازگشت به سوى اوست.

در این آیه به آمرزیده شدن گناهان از طریق توبه کردن، مشاهده محبت خداوند و همچنین قهر او و پیشی گرفتن رحمتش بر غضبش می ‌توان اشاره کرد.

وَقَالَ رَ‌بُّکمُ ادْعُونِی أَسْتَجِبْ لَکمْ ( آیه ۶۰)

ترجمه : مرا بخوانید تا شما را استجابت کنم.

در این آیه به اهمیت دعا و شرایط اجابت شدن دعا اشاره کرده است. هر کسی که بیشتر دعا می‌ کند، برتر از کسی است که بیشتر عبادت می ‌کند.

قَالُوا رَبَّنَا أَمَتَّنَا اثْنَتَيْنِ وَأَحْيَيْتَنَا اثْنَتَيْنِ فَاعْتَرَفْنَا بِذُنُوبِنَا فَهَلْ إِلَى خُرُوجٍ مِنْ سَبِيلٍ

ترجمه : مى‏ گويند پروردگارا دو بار ما را به مرگ رسانيدى و دو بار ما را زنده گردانيدى به گناهانمان اعتراف كرديم پس آيا راه بيرون‏ شدنى از آتش هست

ذَلِكُمْ بِأَنَّهُ إِذَا دُعِيَ اللَّهُ وَحْدَهُ كَفَرْتُمْ وَإِنْ يُشْرَكْ بِهِ تُؤْمِنُوا فَالْحُكْمُ لِلَّهِ الْعَلِيِّ الْكَبِيرِ 

ترجمه : اين كيفر از آن روى براى شماست كه چون خدا به تنهايى خوانده مى ‏شد كفر مى ‏ورزيديد و چون به او شرك آورده مى ‏شد آن را باور می کرديد پس امروز فرمان از آن خداى والاى بزرگ است

در آیات 12 و 13 سوره غافر خداوند در جواب مشرکان و کافران که تقاضای بازگشت به زندگی و خلاصی از آتش را دارند می فرماید این مجازات شماست بخاطرهمه اعمال زشتی که انجام داده اید.

أَوَلَمْ يَسِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَيَنْظُرُوا كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الَّذِينَ كَانُوا مِنْ قَبْلِهِمْ كَانُوا هُمْ أَشَدَّ مِنْهُمْ قُوَّةً وَآثَارًا فِي الْأَرْضِ فَأَخَذَهُمُ اللَّهُ بِذُنُوبِهِمْ وَمَا كَانَ لَهُمْ مِنَ اللَّهِ مِنْ وَاقٍ 

آيا در زمين نگرديده‏ اند تا ببينند فرجام كسانى كه پيش از آنها زيسته اند چگونه بوده است آنها از ايشان نيرومندتر بوده و آثار پايدارترى در روى زمين از خود باقى گذاشتند با اين همه خدا آنان را به كيفر گناهانشان گرفتار كرد و در برابر خدا حمايتگرى نداشتند.

در آیه 21 سوره فاطر خداوند رو بندگان کرده و می گوید به سرگذشت انسان های پیشین نگاه بکنید و ببینید چگونه گرفتار عقوبت الهی شدند پس عبرت بگیرید.

داستان مؤمن آل فرعون

در آیات بیست و هشت  تا چهل و پنج سوره غافر به داستان شخصی به ‌نام مؤمن آل فرعون پرداخته شده است. این شخص پسرعموی فرعون و خزانه‌ دار او بود و به ‌صورت  پنهانی به خداوند ایمان داشت و آن را از همه پنهان کرده بود. در زمان دعوت آشکار حضرت موسی (ع)، مومن آل فرعون هم ایمان خود را به خداوند آشکار ساخت و به دنبال آن دستگیر شده و به‌ همراه مؤمنین دیگر بدست فرعون کشته شد.

نظر پیامبر و امامان درباره سوره غافر

حضرت محمد (ص) درباره سوره غافر می ‌فرماید : سوره هایی که با حم آغاز می ‌شوند زینت و تاج قرآن هستند. هر شخص سوره غافر را قرائت کند روح هیچ پیامبر، انسان صدیق و با ایمانی باقی نمی‌ ماند مگر این‌ که بر او درود فرستاده و برایش درخواست آمرزش کند.

امام صادق (ع) درباره سوره غافر می فرماید : هر شخصی سوره غافر را بخواند، از کسانی به حساب خواهد آمد که در دنیا از پروردگارشان ترسیده اند و در روز قیامت امیدش به رحمت خداوند قطع نمی‌ شود.

هر کسی این سوره را بنویسد و آن را بر روی دیوار باغ نصب کند، آن باغ همیشه سرسبز خواهد بود و اگر آن را بر سر در مغازه نصب کند، رزق و روزی آن مغازه بیشتر خواهد شد.

امام باقر(ع) درباره سوره غافر می ‌فرماید : هر شخص سوره غافر را در شب قرائت کند، تمام گناهان گذشته و آینده او آمرزیده می‌ شود و خداوند او را در رده پرهیزکاران قرار داده و زندگی در جهان آخرت را برایش بهتر از زندگی در این دنیا می ‌کند.

بیشتر بخوانید:

تحقیق در مورد سوره عصر

تحقیق در مورد سوره علق

اگه خوب بود امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا