تحقیق دانش اموزی

تحقیق در مورد سوره صاد + مقاله دانش آموزی درباره سوره صاد

تحقیق در مورد سوره صاد

سوره صاد بر اساس ترتیب سی و هشتمین سوره نوشته شده در قرآن است. سوره صاد قبل از سوره زمر و بعد از سوره صافات جای گذاری شده و در جز بیست و سوم قرار دارد. قرآن در این سوره در رابطه با دعوت مردم به توحید و یکتاپرستی، سرکشی و نافرمانی کافران، اخلاص رسول اکرم و داستان زندگی برخی از پیامبران سخن گفته است. از ثواب خواندن این سوره می ‌توان به حفظ انسان از انجام گناه‌ های بزرگ و کوچک اشاره کرد.

دلیل نام گذاری سوره صاد

 به دلیل آمدن حرف ص در اول آیه که یکی از حروف مقطعه به حساب می ‌آید این سوره با اسم ص نام گذاری شده است.

ترتیب نزول سوره صاد

بر اساس ترتیب نازل شدن، سوره ص سی وهشتمین سوره‌ ای است که در مکه بر پیامبر نازل شده  و یک سوره مکی می ‌باشد.

 تعداد آیات سوره صاد

سوره ص دارای ۸۸ آیه است.

تعداد حروف و کلمات سوره صاد

 سوره ص شامل ۳۰۶۱ حروف و ۷۳۵ کلمه است.

این سوره بیستمین سوره‌ ای است که با حروف مقطعه شروع می ‌شود و آیه ۲۴ یکی از آیه‌ های سجده ‌دار است که با شنیدن و خواندن آن سجده آوردن و سر بر زمین گذاشتن مستحب و ضروری است.

محتوا و مفهوم کلی سوره ص

مفهوم اساسی سوره ص در مورد رسول خدا و دعوت مردم به توحید و معاد با کتاب قرآنی است که خداوند بر ایشان نازل کرده است. علاوه بر این به داستان شیطان و آدم و قسم خوردن شیطان برای وسوسه کردن انسان‌ ها به گناه، تهدید و هشدار دادن به مشرکان سرکش و یاری کردن و تسلی دادن به پیامبر اکرم، اشاره به زندگی مومنان و کافران و عاقبت آنها در روز قیامت و مبارزه اهل دوزخ با یکدیگر، خلقت و آفریدن انسان و سجده کردن تمام فرشتگان برای او سخن به میان آمده است.

داستان تاریخی در مورد سوره صاد

امام باقر(ع) فرموده است: ابوجهل و برخی از قوم قریش نزد ابوطالب رفتند و به او گفتند فرزند برادرت ما و خدایان (بت‌ ها) ما را آزار می ‌دهد و از ابوطالب درخواست کردند تا به پیامبر اکرم (ص) بگوید کاری به بت ‌ها نداشته باشد.

 ابوطالب نیز پیامبر و مشرکان را به خانه‌ اش دعوت کرد و از درخواست آنها با پیامبر سخن گفت و پیامبر نیز در جواب فرمودند : آیا شما حاضر هستید در سخنی با من موافقت کنید و ابوجهل و مشرکان گفتند بله موافقیم، آن سخن که می ‌گویی چیست؟ پیامبر اکرم فرمودند  (تقولون لا اله الاّ الله ): بگویید معبودی جز خدا نیست و سوگند بخورید و شهادت دهید که من رسول خداوند هستم.

وقتی که مشرکان این جمله را شنیدند از ترس وحشت با سرعت از منزل ابوطالب خارج شدند و گفتند چنین چیزی ( آیه قرآنی ) را تا به حال نشنیده ‌ایم و این سخنان همگی دروغ هستند.

ما ۳۶۰ خدا داریم که روزانه آنها را می ‌پرستیم، همه آنها را رها کنیم و به پرستش و عبادت یک خدا مشغول شویم؟ در این هنگام آیات اول سوره ص نازل شد.

 از پیامبر اکرم نیز در مورد این سوره نقل شده است: اگر خورشید در دست راست من باشد و ماه را در دست چپم قرار دهند؛ پیشنهاد مشرکان قریش را نمی‌ پذیرم تا زمانی که این سخن را ثابت کنم و یا حتی در این راه کشته شوم.

تفاسیر آیه ‌های سوره صاد

در آیه ‌های ۷۵ تا ۷۶ سوره ص خداوند دلیل اینکه شیطان بر آدم سجده نکرده را می ‌پرسد. شیطان در پاسخ اینکه آفرینش و خلقت او از آتش است را دلیل برتری بر آدم که آفرینش او از خاک (گل) است می‌ داند.

در آیه ۷۱ تا ۸۵ سوره به داستان خلقت و آفریدن آدم و دستور پروردگار به فرشتگان برای سجده کردن بر آدم و همچنین سرکشی و مخالفت شیطان اشاره دارد.

آیه‌ های ۳۰ تا ۴۰ به داستان سلیمان و توجه بیش از اندازه به او به اسب‌ ها و فراموش کردن نماز، توبه و پشیمانی حضرت سلیمان پرداخته است.

آیات ۱۷ تا ۲۷ سوره به پایداری حکومت و پادشاهی حضرت داوود، استغفار او در برابر خداوند و خلافت او بر زمین سخن می‌ گوید.

نظر پیامبر و امامان در مورد سوره صاد

امام باقر (ع) در مورد سوره صاد می ‌فرماید: پاداش کسی که سوره صاد را در شب جمعه بخواند مساوی است با پاداش پیامبران و فرشتگان. خداوند کسی که این سوره را بخواند او و خانواده‌ اش و حتی افراد مورد علاقه ‌اش، اگر لایق پاداش و شفاعت نباشند وارد بهشت می‌ کند.

پیامبر اکرم (ص) نیز در مورد سوره ص فرموده است: ثواب و خواندن سوره ص ده برابر وزن کوه ‌هایی است که خداوند در تسخیر حضرت داوود قرار داده و خداوند قرائت کننده آن را از گناهان بزرگ و کوچک در امان نگه می ‌دارد.

آیات مشهور سوره صاد

قَالَ فَبِعِزَّتِكَ لَأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ*إِلَّا عِبَادَكَ مِنْهُمُ الْمُخْلَصِينَ

معنا: شیطان گفت: به عزّت و جلال تو قسم که خلق را تمام گمراه خواهم کرد مگر آن بندگان پاكدل تو را.

قَالَ يَا إِبْلِيسُ مَا مَنَعَكَ أَنْ تَسْجُدَ لِمَا خَلَقْتُ بِيَدَيَّ ۖ أَسْتَكْبَرْتَ أَمْ كُنْتَ مِنَ الْعَالِينَ

معنا: گفت: ای ابلیس چه چیز مانع تو شد که بر مخلوقی که با قدرت خود او را آفریدم سجده کنی؟ آیا تکبّر کردی یا از برترین ‌ها بودی؟! (برتر از اینکه فرمان سجود به تو داده شود

 إِنَّ هَٰذَا أَخِي لَهُ تِسْعٌ وَتِسْعُونَ نَعْجَةً وَلِيَ نَعْجَةٌ وَاحِدَةٌ فَقَالَ أَكْفِلْنِيهَا وَعَزَّنِي فِي الْخِطَابِ

معنا: اين [شخص‌] برادر من است. او را نود و نه ميش، و مرا يك ميش است و مى ‌گويد: آن را به من بسپار و در سخنورى بر من غالب آمده است.

کتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَیک مُبَارَ‌ک لِّیدَّبَّرُ‌وا آیاتِهِ وَلِیتَذَکرأُولُوالْأَلْبَابِ
معنا: [این] کتابی مبارک است که آن را به سوی تو نازل کرده‌ ایم تا درباره آیات آن بیندیشند، و خردمندان پند گیرند.

بیشتر بخوانید:

تحقیق در مورد سوره نحل

تحقیق در مورد سوره شمس

اگه خوب بود امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا