تحقیق دانش اموزی

تحقیق در مورد سوره حجر + مقاله دانش آموزی درباره سوره حجر

تحقیق در مورد سوره حجر

سوره حجر پنجاه و چهارمین سوره‌ ای است که در مکه بر پیامبر اکرم نازل شده و یک سوره مکی به حساب می ‌آید. به سوره‌ هایی که در مکه بر پیامبر اکرم نازل شده باشند سوره مکی می ‌گویند. این سوره پانزدهمین سوره نوشته شده در قرآن است و قبل از سوره نحل و بعد از سوره ابراهیم جای گرفته و در جز چهاردهم قرار دارد.

دلیل نام گذاری سوره حجر

این سوره به دلیل اشاره کردن به داستان قوم حضرت صالح و سرزمین اصحاب حجر که این قوم در آن زندگی می‌ کردند به این اسم نام گذاری شده است.

سرزمین حجر سرزمینی بسیار آباد بود و صاحبان قوم حضرت صالح به کسی اجازه ورود و زندگی کردن در آنجا را نمی ‌دادند. به این دلیل این سرزمین را حجر و مردمانی که در آن سرزمین زندگی می ‌کردند را اصحاب حجر نام گذاشتند.

تعداد آیات سوره حجر

 سوره حجر دارای ۹۹ آیه است.

 تعداد حروف و کلمات سوره حجر

 سوره حجر شامل ۲۸۸۱ حروف و ۶۵۸ کلمه است.

محتوای کلی سوره حجر

این سوره در مورد جهان هستی و با ارزش شمردن و عظمت قرآن، ایمان به خداوند و نشانه‌ های معاد سخن به میان آورده است. در آیه‌ های این سوره به آفرینش حضرت آدم و سجده کردن تمام فرشته‌ ها به جز شیطان بر او، حضور و آمدن فرشته ها کنار حضرت ابراهیم و بشارت دادن به او، همچنین داستان قوم ثمود و عذاب قوم لوط اشاره کرده است.

تفسیر آیه های سوره

درباره نازل شدن آیه ۸۷ سوره حجر تفاسیری وجود دارد که می‌ گویند: هفت قافله پارچه، جواهر و عطر و همچنین کالاهایی دیگر برای بنی نظیر و بنی قریظه که یهودی بودند وارد مکه شد. مسلمانان با دیدن این هدایا و قافله‌ ها گفتند اگر این کالاها از آن ما بود بسیار ثروتمند و توانگر می‌ شدیم و در راه خدا و رضایت او نیکی و احسان می ‌کردیم.

در آن زمان آیه (وَ لَقَدْ آتَیناکَ سَبْعاً مِنَ الْمَثانی وَ الْقُرْآنَ الْعَظیمَ ) نازل شد. در این آیه گفته شده به راستی که هفت آیه از مثانی و قرآن بزرگ را به تو عطا کردیم و پیامبر بعد از خواندن این آیه فرمودند هفت آیه به شما دادم که از این هفت قافله بهتر است.

درباره نازل شدن آیه ۲۴ سوره حجر نیز داستانی در مورد صف اول نماز وجود دارد. رسول اکرم می ‌فرماید خداوند و فرشتگان بر کسانی که در صف اول نماز باشند درود می ‌فرستند. به این دلیل مردم سعی می‌ کردند همیشه سر وقت در صف اول نماز بایستند و قوم بنی عذره  که خانه ‌هایشان از مسجد دور بود می‌ خواستند خانه‌هایشان را بفروشند تا در هنگام اقامه نماز در صف اول حاضر باشند.

 در این هنگام این آیه درباره آنها نازل شد و بعضی از افراد نیز گفته‌ اند در نماز جماعت همیشه زنی زیبا  به نماز جماعت می ‌رفت و نماز می ‌خواند و بعضی از مردان نیز به خاطر اینکه چشمانشان به آن زن زیبا نیفتد به صف اول می ‌رفتند.

 برخی از مردان به صف آخر می ‌رفتند تا چشمشان به آن زن زیبا بیفتد و بتوانند به او نگاهی بیندازند و منظور از مستقدمین و مستاخرین در آیه به همه مردمان گذشته و آینده اشاره دارد.

در آیه‌ های ۸۸ تا ۹۹ در سوره حجر به رسول خدا دستور داده شده تا با کافران و دشمنان مدارا شود. از اینکه به خدا و دین اسلام ایمان نمی ‌آورند ناامید و ناراحت نشود و با کسانی که ایمان آورده ‌اند فروتن باشد. سپس به رسول اکرم فرمان می ‌دهد تا مردم را به اسلام دعوت کند و از مشرکان و کافران روی برگرداند و در این راه هیچ ترسی به خود راه ندهد. در آیه ۹ سوره حجر نیز پروردگار به نازل شدن قرآن و نگهبانی از آن تاکید دارد.

نظر پیامبر در مورد سوره حجر

از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است اگر کسی سوره حجر را تلاوت کند خداوند ۱۰ برابر تعداد مهاجرین و انصار به او حسنه و پاداش می دهد.

در برخی از تفسیرهای این سوره نوشته شده که اگر کسی این سوره را بنویسد و همیشه همراه خود داشته باشد روزی و ثروتش زیاد خواهد شد.

اهداف کلی سوره حجر

سوره حجر در رابطه با نشانه‌ های معاد و سرنوشت ترسناکی که در انتظار دشمنان اسلام و کافران است و همچنین به آفرینش و ایمان آوردن به خداوند سخن گفته است.

آیات مشهور سوره حجر

فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَ‌بِّكَ وَكُن مِّنَ السَّاجِدِينَ (۹۸)

پس با ستايش پروردگارت تسبيح گوى و از سجده ‌كنندگان باش.

قَالَ رَبِّ فَأَنْظِرْنِی إِلَیٰ یَوْمِ یُبْعَثُونَ قَالَ فَإِنَّکَ مِنَ الْمُنْظَرِینَ*إِلَیٰ یَوْمِ الْوَقْتِ الْمَعْلُومِ*قَالَ رَبِّ بِمَا أَغْوَیْتَنِی لَأُزَیِّنَنَّ لَهُمْ فِی الْأَرْضِ وَلَأُغْوِیَنَّهُمْ أَجْمَعِینَ*إِلَّا عِبَادَکَ مِنْهُمُ الْمُخْلَصِینَ ( آیات ۳۶– ۴۰)

گفت: پروردگارا مرا تا روز رستاخیز مهلت ده (و زنده بگذار) فرمود: تو از مهلت یافتگانی امّا نه تا روز رستاخیز، بلکه) تا روز وقت معیّنی. گفت: پروردگارا چون مرا گمراه ساختی، من ( نعمت‌ های مادّی را ) در زمین در نظر آنها زینت می‌ دهم، و همگی را گمراه خواهم ساخت، به جز بندگان پاک و برگزیده تو را.

لَا تَمُدَّنَّ عَيْنَيْكَ إِلَىٰ مَا مَتَّعْنَا بِهِ أَزْوَاجًا مِّنْهُمْ وَلَا تَحْزَنْ عَلَيْهِمْ وَاخْفِضْ جَنَاحَكَ لِلْمُؤْمِنِينَ (۸۸)

 معنی: و به آنچه ما دسته ‌هايى از آنان [كافران] را بدان برخوردار ساخته ‌ايم چشم مدوز، و بر ايشان اندوه مخور، و بال خويش براى مؤمنان فرو گستر.

فَأَسْرِ بِأَهْلِكَ بِقِطْعٍ مِنَ اللَّيْلِ وَاتَّبِعْ أَدْبَارَهُمْ وَلَا يَلْتَفِتْ مِنْكُمْ أَحَدٌ وَامْضُوا حَيْثُ تُؤْمَرُونَ (۶۵)

پس پاسى از شب [گذشته] خانواده‏ ات را حركت ده و [خودت] به دنبال آنان برو و هيچ یک از شما نبايد به عقب بنگرد و هر جا به شما دستور داده مى ‏شود، برويد.

بیشتر بخوانید:

تحقیق در مورد سوره تین

تحقیق در مورد سوره توحید

اگه خوب بود امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا