تحقیق دانش اموزی

تحقیق در مورد سوره توحید + مقاله دانش آموزی درباره سوره توحید

تحقیق در مورد سوره توحید

توحید به معنای پرستش خداوند یگانه و یکتا بودن در خلق جهان هستی است. سوره توحید یک سوره مکی است که به سوره اخلاص معروف است. این سوره صد و دوازدهمین  سوره قرآن و دارای چهار آیه است که در جزء سی ام قرآن قرار دارد. تلاوت و خواندن سه بار سوره توحید برابر با ختم کردن کتاب قرآن است و ما در نمازهای روزانه بارها این سوره را می‌ خوانیم.

تعداد کلمه و حرف سوره توحید

 تعداد کلمات سوره توحید پانزده کلمه و دارای چهل و هفت حرف است. به سوره ناس و سه سوره کافرون، سوره توحید و فلق، چهار قول می‌ گویند. از آنجایی که با قل شروع می‌ شوند این چهار سوره را چهار قول نامیده ‌اند.

 منزلت سوره توحید

پیامبر (ص) در روایتی امام علی را به سوره توحید مانند کرده است و می ‌فرماید همانطور که خواندن سه مرتبه سوره اخلاص برابر با ختم قرآن است هر کس با زبان، قلب و دست‌ هایش در عمل امام علی را دوست داشته باشد به این معنا است که تمام اسلام را دوست دارد.

مشخصات سوره توحید

خلاصه معنای سوره توحید به یگانگی و یکتا بودن خداوند و نیازمند بودن تمامی موجودات هستی به خداوند اشاره دارد. سوره توحید سوره ‌ای است که در هنگام شروع و خواندن نماز آن را ذکر می ‌کنیم. تمامی مسلمانان این سوره را حفظ می‌ باشند.

سوره توحید بعد از سوره ناس و در مکه نازل شده است. سوره توحید دومین سوره در کتاب آسمانی قرآن کریم است که با خواندن آن بندگی خود و یکتا بودن خداوند را نشان می ‌دهیم.

 نام‌های دیگر سوره توحید

توحید در اسلام نام‌ های فراوانی دارد که این نام ‌ها شامل: صمد، قل هو الله، اساس، جمال، امان، توحید، صمد، مانعه، محضره، مذکره، معرفت، معوذه، منفره، اخلاص، برائت، نور، معرفت، تفرید، تجرید، مانع، مشقشه، نجات و ولایت هستند که بیشتر این سوره را با نام اخلاص می‌ شناسند.

دلایل نام گذاری سوره‌ توحید

پیامبر اکرم می‌ فرماید هر کسی که لا اله الا الله را به زبان بیاورد داخل حصن خدا می‌ شود و از عذاب خدا در امان است. در امان ماندن از عذاب خدا را در سوره توحید امان می ‌گویند.

روزی از پیامبر سوال شد که چگونه خداوند جمیل است و جمال را دوست دارد. رسول خدا فرمودند چون خداوند یگانه و بی‌ نیاز است که نه آفریده شده و نه کسی او را آفریده است به این دلیل سوره توحید جمال نامگذاری شد.

هر کسی سوره توحید را بخواند و به آن ایمان داشته باشد تحت ولایت خداوند قرار می ‌گیرد به این خاطر این سوره به سوره ولایت نامگذاری شد.

کلمه صمد در سوره توحید به معنای بی ‌نیازی است و با خواندن آن خداوند را بی‌ نیاز می‌ دانیم از این رو سوره توحید به نام صمد نیز شناخته می ‌شود.

در هنگام خواندن و تلاوت سوره توحید فرشتگان برای گوش دادن به این سوره حاضر می‌ شوند به این خاطر به عنوان سوره محضره نیز شناخته می‌ شود.

ایمان داشتن و باور قلبی به سوره توحید انسان را از فکر کردن به شریک داشتن خداوند دور می ‌کند و او را از عذاب آخرت نجات می ‌دهد از این رو به سوره توحید نجات می ‌گویند.

نزول سوره توحید

از امام صادق روایت شده است گروهی از یهودیان از پیامبر خواستند تا خداوند را برای آنها وصف کرده و توضیح دهد. پیامبر(ص) سه روز چیزی نگفت و سکوت کرد تا اینکه سوره توحید نازل شد و بعد از نازل شدن سوره توحید پاسخ آنها را بیان کرد.

تفسیر  و معنی معنی سوره توحید

بسم الله الرحمن الرحیم : به نام خداوند بخشنده مهربان

قل هو الله احد : بگو خداوند یکتا است

الله الصمد : خداوند بی نیاز است

لم یلد ولم یولد : یعنی این که خداوند سبحان نه آفریده شده و نه کسی او را آفریده است

ولم یکن له کفوا احد : و هیچ کس مانند او نیست

آثار خواندن سوره توحید از نگاه پیامبر و امامان

پیامبر اکرم ( ص) می ‌فرمایدهر کسی که سوره توحید را بخواند با خواندن اولین آیه خداوند هزار بار به او نگاه می ‌کند. با خواندن آیه دوم خداوند هزار دعای او را مستجاب می‌ کند با خواندن آیه سوم هزار خواسته را به او می ‌دهد و با خواندن آیه چهارم هزار حاجت از حاجت ‌های دنیا و آخرتش را برآورده می‌ سازد.

امام رضا (ع) می ‌فرماید: هر کسی که به سوره توحید ایمان بیاورد توحید را شناخته است.

 امام صادق می‌فرماید: هر کسی که سه روز سوره توحید را نخواند خوار و ذلیل شده و از ایمان خارج می ‌شود. حتی اگر در آن حال بمیرد یعنی در حال کفر کردن مرده است. همچنین می ‌فرماید کسی که روزی از او بگذرد و سوره توحید را تلاوت نکند به او گفته خواهد شد که دیگر از نمازگزاران نیست.

امام علی نیز در مورد سوره توحید می ‌فرماید: هر کسی که سوره توحید را صد مرتبه در روز بخواند، بعد از مرگش نوری بر قبر او قرار می ‌دهد که این نور در جلو و پشت او قرار می ‌گیرد و او را تا بهشت راهنمایی می ‌کند.

مکی یا مدنی بودن سوره توحید

 مکی یا مدنی بودن سوره توحید یعنی اینکه این سوره ابتدا در مکه بر پیامبر عزیزمان نازل شده یا در مدینه. بر سر مکی یا مدنی بودن سوره توحید اختلاف نظرهایی وجود دارد عده ‌ای معتقدند که سوره توحید مکی است یعنی در مکه بر پیامبر نازل شده است.

عده‌ ای هم اعتقاد دارند که سوره توحید مدنی است؛ یعنی در مدینه بر پیامبر نازل شده است ولی از آنجایی که قبل از اینکه مسلمانان به مدینه مهاجرت بکنند در مکه نماز می‌ خواندند احتمال مکی بودن سوره توحید بیشتر است.

عده‌ای نیز اعتقاد دارند که سوره توحید به دلیل اهمیت بسیار بالایی که دارد دو بار نازل شده یعنی یک بار در مدینه و یک بار در مکه.سوره توحید جایگاه بسیار ویژه‌ ای در بین سوره‌ های قرآن دارد. در تمامی نمازهایمان واجب است که سوره توحید را بخوانیم و نمی ‌توانیم به جای آن سوره دیگری را بخوانیم

ما سوره توحید را به این دلیل می‌ خوانیم که بلاها را دفع می‌ کند و هر دعا و حاجتی را برآورده می‌ سازد و مشکل گشا است.

بیشتر بخوانید:

تحقیق در مورد سوره انسان

تحقیق در مورد سوره نحل

اگه خوب بود امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا