تحقیق در مورد رازداری کلاس چهارم _ اهمیت رازداری چیست؟

آنچه در این مطلب خواهید دید
تحقیق در مورد رازداری
هر فردی در زندگی خود اسراری دارد که باید بتواند این اسرار را از دیگران مخفی نگه دارد زیرا این اسرار گاهی کاملا شخصی و گاهی مربوط به خانواده یا جامعه او است. همانطور که می دانید با پیشرفت تکنولوژی و ابزارهای جاسوسی در دنیا بسیاری از کشورها به شدت علاقه دارند که به اطلاعات سایر کشورها دست پیدا کنند بنابراین اهمیت رازداری غیر قابل انکار است. علاوه بر این رازداری به عنوان یک فضیلت محسوب می شود و در موفقیت و شخصیت انسان ها تاثیر بسزایی دارد. در ادامه مقاله با اهمیت رازداری و تاثیر آن بر سلامت روان فرد و سلامت جامعه آشنا خواهید شد با ما همراه باشید.
انواع رازداری
رازداری به عنوان یک خصلت ارزشمند به دو گونه است یکی نگه داشتن رازهای دیگران و دیگری نگه داشتن رازهای خود. شخصی که نمی تواند رازی را نگه دارد دچار ضعف نفس است و این فرد انسان قابل احترامی نخواهد بود. رازداری در همه حال با ارزش است زیرا اگر آن راز خبری از خوشبختی و موفقیت فردی باشد، باعث می شود که افراد دیگر به آن فرد حسادت بورزند و اگر آن راز خبری از بدبختی فرد باشد نیز بسیاری از افراد می توانند از این وضعیت فرد سوء استفاده کنند. بنابراین رازداری یک هنر است و شخصی که توانایی نگهداری رازهای خود را ندارد، نمی تواند فرد مطمئنی برای نگهداری رازهای دیگران باشد.
علاوه بر این بهتر است در دوستی ها حد و مرزی قرار داده شود زیرا این حد و مرز کمک خواهد کرد که بتواند از رازهای خود به خوبی نگهداری کنید و از فاش شدن آنها جلوگیری کنید. بطوری که در یکی از روایات نقل شده است که حفظ ابروی مومنان به اندازه خون جاری شده در رگ ها قابل احترام و ارزشمند است. با توجه به اهمیت رازداری لازم است که در زندگی اجتماعی و فردی خود حرمت دیگران را رعایت کنیم تا دیگران نیز به ما احترام بگذارند.
گناه فاش کردن راز
فاش کردن راز به این صورت است که فردی رازی را در مورد موضوع مهمی با ما در میان می گذارد که ممکن است این راز یک موضوع شخصی باشد و یا یک موضوعی اجتماعی که در هر حال فرقی ندارد و این یک راز است. آن فرد به ما می گوید که این راز باید بین ما بماند و شخص دیگری از آن باخبر نشود اما ما این راز را با افراد دیگر در میان می گذاریم.
سپس افراد دیگر نیز این راز را به دیگران انتقال می دهند و به این صورت آن موضوع مهم و رازگونه فاش می شود و همه از آن اطلاع خواهند داشت. با این حال گناه فاش شدن راز فقط به گردن همان شخصی است که راز خود را به فرد دیگری گفته است. زیرا آن فرد بدون آگاهی و بدون فکر کردن راز خود را با فردی نامناسب در میان گذاشته است بنابراین نمی تواند از افشای رازش ناراحت و عصبانی باشد.
این مثال به شما نشان می دهد که سعی کنید رازهای خود را در دل خود نگه داشته و با کسی آن را در میان نگذارید. اما اگر به هر دلیلی تصمیم گرفتید که با فردی درد و دل کنید و یا راز خود را در میان بگذارید بهتر است ابتدا از مطمئن بودن آن فرد اطمینان حاصل کنید و به این نتیجه برسید که آن فرد شایستگی شنیدن راز شما را داشته باشد.
بسیاری از دوستان و آشنایان به دلیل نداشتن ظرفیت درونی و کاملا بدون غرض ورزی رازهای شما را افشا می کنند. بنابراین در انتخاب دوستان خود و فردی که لایق شنیدن راز شما باشد دقت کنید.

دلایل رازداری نکردن چیست؟
افشای راز اغلب به دلیل ویژگی های شخصیتی انجام می گیرد که این ویژگی ها عبارتند از:
-پرحرفی
پرحرفی اغلب ویژگی است که باعث می شود فرد نتواند از رازهای خود و دیگران مراقبت کند و به صورت ناخودآگاه این رازها بازگو می شود.
-عقده حقارت
عقده حقارت نیز یکی از دلایلی است که افراد برای تخریب دیگران رازهای آنها را فاش می کنند بنابراین بهتر است از این افراد دوری کنید.
-رفاقت بی حد و مرز
رفاقت بی حد و مرز گاهی باعث می شود به دلیل احساس صمیمیت زیاد فرد رازی را با دوست خود در میان بگذارد که آن شخص فقط می تواند دوست خوبی باشد نه فردی که رازدار باشد.
-عدم کنترل بر روی احساسات
عدم کنترل احساست چه خوب و چه بد اغلب اوقات می تواند باعث فاش شدن رازها شود. گاهی فردی که به سرعت عصبانی می شود و کنترلی بر روی عصبانیت خود ندارد می تواند رازی را به راحتی فاش کند.
-صبور نبودن
یکی دیگر از مهمترین دلایل افشای راز صبور نبودن آدم ها نسبت به بدی و یا خطای دیگران است. به این صورت که گاهی افراد به دلیل ناراحت بودن از دوست و یا خانواده خود راز مهمی را فاش می کنند که می تواند پیامدهای بدی را برای آن فرد داشته باشد.
چگونه رازداری کنیم و فردی رازدار باشیم؟
با توجه به اهمیت رازداری در زندگی انسان ها بهتر است این خصلت ارزشمند را یاد گرفته و به دیگران نیز بیاموزیم. در ادامه روش هایی که می تواند به رازدار بودن کمک کند. البته بهتر است که این روش ها را علاوه بر مطالعه کردن تمرین کرده تا بتوانید آنها را در زندگی شخصی و اجتماعی خود انجام دهید. این روش ها عبارتند از:
-بهتر است که همیشه سعی کنید که وقتی از شما سوالی پرسیده می شود که شخصی یا محرمانه است خیلی محترمانه از پاسخ دادن اجتناب کنید. این نکته را به خاطر داشته باشید که نیازی نیست همه چیز را به دیگران بگویید. اگر فکر می کنید توانایی نه گفتن را ندارید بهتر است از گفتن جزئیات خودداری کنید و موضوع را عوض کنید.
-سعی کنید رازهای خود و دیگران را علاوه بر زبان با چهره و زبان بدن خود حفظ کنید زیرا گاهی زبان بدن می تواند رازهای دیگران و خود شما را به راحتی فاش کند.
-اگر تحمل نگهداری راز خود و دیگران را ندارید، می توانید از شیوه نوشتن استفاده کنید به این صورت که رازهایتان را در دفتری بنویسید که مطمئن هستید کسی به آنها دسترسی نخواهد داشت.
-سعی کنید آرامش داشته باشید و در کنار آرام بودن خویشتن دار باشید و واکنش های سریع خود را کنترل کنید.
-برای اینکه سعی کنید رازدار بودن را بهتر درک کنید و برای نگه داشتن راز، قوی باشید یک جدول طراحی کنید و مزایای راز دار بودن و معایب راز دار نبودن را در آن بنویسید. به عنوان مثال افزایش قدرت و اراده و عزت نفس از مزایای رازدار بودن است که می توانید این خصلت ها را با تمرین بدست آورید. علاوه بر این با درک معایب راز دار نبودن می توانید از این خصلت دوری کنید.
-اگر تحمل نگه داشتن رازها برایتان دشوار شده است می توانید گاهی در طبیعت، یا با گفتن رازهای خود به حیوانات، یا وسایلی مانند عروسک و یا با حرف زدن مقابل آینه فشار را از بین ببرید. انجام این کار باعث می شود که فشار ذهنی شما کمتر شود و در نتیجه آرامش پیدا می کنید.
-اگر زیاد به رازهای خود و دیگران فکر کنید باعث می شود تحمل آنها دشوار شود و ترجیح می دهید آنها را با کسی در میان بگذارید. به همین دلیل بهتر است که به رازهایتان بطور مداوم فکر نکنید.
-یکی دیگر از روش های تمرین رازداری این است که اگر توانستید برای مدتی رازی را با خودت نگه دارید برای این موفقیت به خودتان پاداش دهید و از کاری که انجام داده اید تقدیر کنید.
– هنگامی که سایر افراد از شما در مورد رازی که نگه داشته اید سوال می پرسند و یا کنجکاوی می کنند با کمال احترام و کاملا قاطعانه نه بگویید و اعلام کنید علاقه ای برای صحبت در مورد آن موضوع ندارید.
-یکی دیگر از روش های رازداری این است که خود را مشغول نگه دارید به این صورت که ورزش کنید، فعالیت های روزانه خود را برنامه ریزی کنید، مطالعه کنید و بازی کنید. انجام این فعالیت ها باعث می شود کمتر به رازهای خود فکر کنید.
نتیجه گیری
در پایان بهتر است این نکته را در نظر داشته باشید که اگر نگهداری راز برای شما دشوار است سعی کنید از اطرافیان خود بخواهید که با شما رازهایشان را در میان نگذارند به این صورت مسئولیت کمتری خواهید داشت. بهتر است بدانید که برای مراقبت از روابط اجتماعی و خانوادگی سالم بهتر است سعی کنید در موقعیت ها و روابط مختلف به آداب معاشرت و اخلاق اجتماعی توجه کنید. فرهنگ سازی و توجه به فضیلت های اخلاقی مهم مانند رازداری و احترام باعث می شود که بتوانید از مشکلات اخلاقی و مفاسد اخلاقی و… جلوگیری کنیم و جامعه و خانواده سالم تری داشته باشیم.
بیشتر بخوانید: