تحقیق دانش آموزی در مورد دلفین مناسب تمام پایه های تحصیلی
![تحقیق دانش آموزی در مورد دلفین مناسب تمام پایه های تحصیلی](https://topnop.info/wp-content/uploads/2025/02/تحقیق-دانش-آموزی-در-مورد-دلفین-مناسب-تمام-پایه-های-تحصیلی.jpg)
آنچه در این مطلب خواهید دید
- تحقیق در مورد دلفین
- ویژگی های فیزیکی دلفین
- انواع دلفین
- دلفینهای اقیانوسی
- دلفین های رودخانه ای
- زیستگاه و محل زندگی دلفین ها
- دلفین ها چگونه با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند؟
- دلفین ها چگونه می خوابند؟
- حقایق جالب در مورد دلفین ها
- چرخه زندگی و تولید مثل دلفین ها
- دلفین ها چقدر باهوش هستند
- دلفین ها چگونه شکار می کنند؟
- دلفین ها چه می خورند؟
- دشمنان دلفین در طبیعت
- دلفین ها چقدر عمر می کنند
- آیا دلفین ها در معرض انقراض هستند؟
تحقیق در مورد دلفین
دلفین ها جز پستانداران هستند و در ردیف سایر پستانداران دریایی معروف مانند نهنگ ها، فوک ها قرار می گیرند. دلیل اینکه دلفین ها پستاندار در نظر گرفته می شوند این است که آنها خون گرم هستند بدین معنا که بدن آنها قادر به تنظیم دمای خود است، بنابراین آنها حتی زمانی که دمای آب محل زندگی آنها سرد است، گرم می مانند. به عنوان مثال آب های اقیانوس آرام شمالی گاهی بسیار سرد می شوند بنابراین در این مکان ها خونگرم بودن مزیت بزرگی برای بقا است. همچنین خونگرم بودن دلفین ها کمک می کند که این جانداران کمتر مستعد ابتلا به عفونت ها و سایر بیماری ها شوند که اغلب در گونه های خونسرد تأثیر گذار است. علاوه بر این دلفین ها از طریق ریه ها نفس می کشند یعنی از آبشش استفاده نمی کنند، به صورت زنده زایی بچه خود را به دنیا می آورند و به بچه هایشان شیر می دهند. همچنین بر روی بدن دلفین مو وجود دارد هر چند که به راحتی قابل دیدن نیست. معروف ترین دلفین ها عبارتند از دلفین گوژپشت، دلفین های خالدار، دلفین سفید و دلفین خلبان.
ویژگی های فیزیکی دلفین
همه گونه های دلفین بدن هایی دوکی شکل دارند که به حرکت سریع آنها در آب کمک می کند. آنها دارای باله های جانبی، دم و سرهای نوک تیز بزرگ هستند که وجود این باله ها برای حرکت، ثبات و تعادل به هنگام شنا در آب ضروری است. دلفین ها همچنین دارای دندان های تیز هستند که به آنها در شکار طعمه کمک می کند. بسته به گونه، اندازه دلفین ها بین 1.5 تا 10 متر متغیر است و وزن آنها نیز در گونه های مختلف بطور قابل توجهی متفاوت باشند است. وزن بسیاری از دلفین ها بین 50 تا 100 کیلوگرم است. دلفین ها از یک سوراخ در بالای پشت خود برای نفس کشیدن استفاده می کنند که برای استفاده از آن باید به سطح آب بروند. بیشتر گونه های دلفین ها می توانند هر بار چند دقیقه نفس خود را حبس کنند. بدن آنها از یک لایه ضخیم چربی تشکیل شده است که به آنها اجازه می دهد گرم بمانند و بر روی آب نیز شناور شوند.
یکی دیگر از ویژگی های اصلی پستانداران دریایی مانند دلفین این است که آنها ریه دارند به همین دلیل باید به طور دوره ای به سطح آب بیایند تا ریه خود را دوباره از هوا پر کنند. دلفینها با هر تنفس ۸۰ درصد هوای ریه های خود را مبادله می کنند این در حالی که انسانها تنها ۱۷ درصد از ظرفیت ریه خود را می توانند استفاده کنند. بنابراین می توان گفت دلفین ها ظرفیت بیشتری برای ذخیره اکسیژن در ریه ها، خون و ماهیچه های خود دارند که همه اینها باعث استفاده کارآمدتر از اکسیژن شده و امکان شنای طولانی تر زیر آب را فراهم می کند.
انواع دلفین
دو گونه اصلی دلفین در جهان وجود دارد که از نظر ظاهر و محل زندگی با یکدیگر متفاوت هستند.
دلفینهای اقیانوسی
دلفین های اقیانوسی بزرگترین خانواده دلفین ها را تشکیل می دهند و از بزرگ ترین تا کوچک ترین نوع دلفین ها را شامل می شوند. دلفین های اقیانوسی در تمام اقیانوس ها و دریاهای این سیاره یافت می شوند. اکثر گونه ها آب های گرم و استوایی نزدیک به خط استوا را ترجیح می دهند. با این حال، برخی از گونه ها ل در آب های یخی مناطق قطبی زندگی می کنند. برخی از گونه ها در آب و هوای معتدل تری در سراسر جهان یافت می شوند.
دلفین های رودخانه ای
دلفین های رودخانه ای در مقایسه با اقوام اقیانوسی شان خانواده ای بسیار کوچک تر هستند. آنها فقط از پنج گونه تشکیل شده اند و اگرچه آنها شباهت زیادی به دلفین های اقیانوسی دارند، اما تصور می شود که دلفین های رودخانه میلیون ها سال به طور مستقل تکامل یافته اند.
زیستگاه و محل زندگی دلفین ها
زیستگاه های دلفین ها بسیار متنوع است. دلفین ها در سرتاسر جهان در اقیانوس ها، دریاها و رودخانه های بزرگ زندگی می کنند. اکثریت قریب به اتفاق دلفین ها آب و هوای گرم را ترجیح می دهند، با این حال گونه های بزرگتر می توانند در مناطق قطبی نیز زندگی کنند. بسیاری از گونه های دلفین مهاجر هستند به این معنا که با توجه به فصل های سال و در دسترس بودن غذا و دمای آب از منطقه ای به منطقه دیگر مهاجرت می کنند. با این حال، بعضی از گونه ها نیز زندگی در اعماق اقیانوس را ترجیح می دهند که در آنجا آب سردتر است. به دلیل داشتن فضای بیشتر در اقیانوس، دلفین های ساکن اقیانوس تمایل دارند در گروه های بزرگ زندگی کنند به همین دلیل زیستگاه دلفین در این مناطق باید منبع غذایی فراوانی داشته باشد.
گونه ای از دلفین ها هم در رودخانه ها ساکن هستند این بدین معنا است که آنها در محیط های آب شیرین زنده می مانند. آنها معمولاً در رودخانه های بزرگ در آمریکای جنوبی و آسیا یافت می شوند. زیستگاه دلفین های ساکن رودخانه عمدتاً رودخانه هایی است که در آنها به مقدار زیادی ماهی دسترس دارند. بسیاری از دلفین های ساکن رودخانه نیز با تغییر فصل مهاجرت می کنند.
دلفین ها چگونه با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند؟
دلفین ها موجودات اجتماعی هستند که هر یک هویت و ویژگی شخصیتی منحصر به فردی دارند و از روش های پیچیده ای برای برقراری ارتباط با یکدیگر استفاده می کنند. از بیرون این گونه به نظر می رسد که دلفین ها مانند انسان ها با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. با این حال، مشخص شده است که دلفین ها از سه راه اصلی سوت، پژواک و ارتباط اجتماعی برای برقراری ارتباط استفاده می کنند. دلفین ها صداهایی مانند جیر جیر، وزوز، سوت و طیف وسیعی از صداهای دیوانه کننده ایجاد می کنند که این صداها توسط سایر گونه ها از کیلومترها دورتر شنیده می شود.
دلفین ها چگونه می خوابند؟
با اینکه ثابت شده است که دلفین ها از بسیاری جهات شبیه انسان هستند اما عادات خواب آنها بسیار متفاوت است. در واقع، دلفین ها می توانند به طور متناوب انتخاب کنند که کدام سمت مغزشان استراحت کند. به عنوان مثال می توانند یک سمت از مغزشان که برای استراحت است را انتخاب کنند و یا آن سمت از مغز را که برای خطر هوشیار باشند. دلفین ها اغلب روی سطح آب دراز می کشند و گاهی در حین چرت زدن به آرامی و پیوسته تکان می خورند، البته بهتر است به یاد داشته باشید که دلفین ها برای نفس کشیدن باید روی سطح آب قرار بگیرند.
حقایق جالب در مورد دلفین ها
پوست دلفین بسیار منحصر به فرد است. اگر تا به حال این فرصت را داشته اید که یکی از آنها را نوازش کنید، پس می دانید که احساس نرم و صافی مانند سنگ رودخانه های لغزنده دارد. این نرمی از سرعت بازسازی سلول های پوست در سطح دلفین ناشی می شود آنها می توانند آن را در کمتر از دو ساعت پوست خود را بازسازی کنند. اما از آنجایی که سلول های پوست دلفین بسیار فعال هستند، به آلاینده ها نیز واکنش زیادی نشان می دهند که می تواند سلامت آنها را به خطر بیندازد.
مطالعات نشان داده است که دلفینها نمی توانند نور سبز را تشخیص دهند که به دلیل فقدان سلول مخروطی بینایی طیف سبز در چشم آنها است. کارشناسان معتقدند دلفین ها فقط می توانند به نور واکنش نشان دهند زیرا اغلب در هنگام مشاهده رنگ ها واکنشی از خود نشان نمی دهند.
دلفین ها حس بویایی ندارند زیرا در مغز آنها ناحیه ای برای فعال شدن حس بویایی وجود ندارد به همین دلیل نمی توانند بو را استشمام کنند.
چرخه زندگی و تولید مثل دلفین ها
بلوغ جنسی در دلفین ها در سنین مختلف اتفاق می افتد. ماده ها معمولا بین 3-4 سالگی بالغ می شوند و نرها در حدود 5 تا 15 سالگی به بلوغ جنسی می رسند. دلفین ها در تمام طول سال می توانند جفت گیری انجام دهند، هر چند که در برخی از گونه ها و در مناطق خاص جفت گیری در بهار و پاییز اغلب اوج می گیرد. در زمان جفت گیری نرها برای بدست آوردن ماده ها رقابت می کنند و رفتارهایی مانند تعقیب و صدا کردن را برای جلب توجه ماده انجام می دهند.
بارداری دلفین ماده با توجه به نوع گونه بین 9 تا 17 ماه متفاوت است و زمانی که موقع زایمان فرا می رسد، دلفین ماده از گروه جدا می شود و برای انجام زایمان به سطح آب نزدیک می شود. در هر بارداری دلفین ماده اغلب یک بچه به دنیا می آورد و داشتن دوقلو بسیار نادر است. به محض به دنیا آمدن بچه دلفین، دلفین ماده آن را به سطح آب می رساند تا بتواند برای اولین بار نفس بکشد. بچه دلفین ها تا حدود 2 سالگی شیر می خورند و پس از پایان مدت شیردهی اغلب بین 3 تا 8 سالگی نزد مادر خود می مانند تا بتوانند بطور کامل مهارت های مهم اجتماعی و بقا را یاد بگیرند. دلفین های ماده در اغلب گونه ها می توانند تا حدود 40 سالگی زایمان کنند.
دلفین ها چقدر باهوش هستند
دلفین ها به عنوان یکی از باهوش ترین حیوانات روی کره زمین شناخته می شوند . آنها مغز بسیار بزرگتری نسبت به بسیاری از حیوانات دارند و از نظر نسبت وزن مغز به بدن پس از انسان در رتبه دوم قرار دارند. آنها قادر به حل مشکلات، ایجاد روابط اجتماعی پیچیده و نشان دادن احساسات هستند. همچنین زیست شناسان معتقدند که آنها خودآگاه هستند و وقتی در آینه نگاه می کنند، می توانند خود را تشخیص دهند. برخلاف بسیاری از حیوانات، دلفین ها از بازی لذت می برند. دلفین ها یکی از معدود حیواناتی هستند که مانند انسان ها می توانند یاد بگیرند و اطلاعات را بین نسل ها منتقل کنند. به عنوان مثال، برخی از دلفین ها یاد گرفته اند که چگونه از ابزارهای موجود برای شکار استفاده کنند و دلفین های مسن تر نیز دیده شده اند که به دلفین های جوان نشان می دهند که چگونه این کار را انجام دهند.
دلفین ها چگونه شکار می کنند؟
با توجه به سطح هوش بالای دلفین ها، آنها می توانند به روش های خلاقانه مختلفی شکار کنند. آنها از مهارت های ارتباطی منحصر به فرد خود برای حمله به ماهی ها استفاده می کنند. آنها همچنین از یک سری صداهای خاص برای مکان یابی دسته های ماهی استفاده می کنند. برخی از آنها ماهی ها را به سمت بقیه دلفین ها هل می دهند و با این کار دلفین ها به نوبت به ماهی ها حمله می کنند. گاهی نیز دلفین ها ماهیها را عمداً به سمت تورهای ماهیگیر هدایت می کنند تا بتوانند ماهیهای سردرگمی که موفق به فرار می شوند را شکار کنند. گاهی نیز دلفین ها یک ماهی مرکب را شکار می کنند، آنها معمولاً دوست دارند اینها را کامل ببلعند اما گاهی اوقات آنها آنقدر بزرگ هستند که مجبور می شوند آنها را به هوا پرتاب کنند تا راحت تر آنها را بگیرند. در برخی از گونه های دلفین ها از ابزارهایی برای شکار استفاده می کنند به عنوان مثال از پوست و برگ درختان برای صید ماهی استفاده می کنند.
دلفین ها چه می خورند؟
دلفین ها گوشتخوار هستند، یعنی برای زنده ماندن گوشت می خورند. دلفین ها عاشق خوردن ماهی هستند و این تنها چیزی است که بین همه دلفین ها مشترک است. ماهی هایی که دلفین ها می خورند از ماهی آزاد چرب گرفته تا ماهی های کوچک صخره های استوایی متغیر است. با این حال، برخی از گونه های دلفین به خوردن ماهی مرکب، میگو، خرچنگ و اختاپوس علاقه دارند. بزرگترین دلفین ها نیز در کنار خوردن ماهی ها گاهی اوقات از طعمه های بسیار بزرگتری مانند شیرهای دریایی، بچه دلفین ها و نهنگها تغذیه می کند.
دستگاه گوارش آنها در هضم ماهی و سایر حیوانات دریایی تخصص دارد. معده آنها به چند بخش تقسیم می شود. آنها همچنین دارای سیستم پیچیده ای از دندان ها و عضلات فک هستند که به آنها اجازه می دهد طعمه خود را بگیرند و به راحتی ببلعند. علاوه بر این نیز بهتر است بدانید که دلفین ها دندان هم دارند که اغلب از آن برای جویدن غذا استفاده نمی کنند. آنها از دندان های خود برای دفاع از خود و گرفتن اشیا استفاده می کنند.
دشمنان دلفین در طبیعت
بیشتر دلفین ها دشمنان کمی دارند، با این حال برخی از حیوانات به خوردن دلفین ها معروف هستند. به عنوان مثال، کوسه های سفید بزرگ اغلب به گونه های کوچکتر دلفین حمله می کنند. نهنگهای قاتل نیز دلفین ها را شکار می کنند مخصوصاً وقتی غذا کمیاب است.
دلفین ها چقدر عمر می کنند
دلفین ها اغلب به مدت طولانی بین 20 تا 50 سال می توانند عمر کنند،. هر چند که عواملی مانند زیستگاه، رژیم غذایی، وضعیت سلامتی، گونه ها، جغرافیا و سطح خطرات محیطی نیز می تواند بر طول عمر آنها تاثیر بگذارد. محققان برای تعیین سن دلفین حلقه های داخل دندان آنها را می شمارند و معتقدند که هر حلقه نشان دهنده یک سال زندگی دلفین است. بهتر است بدانید با وجود اینکه در اسارت از دلفین ها به خوبی مراقبت و محافظت می شود دلفین هایی که در اسارت هستند معمولاً عمر کوتاه تری دارند. بنابراین می توان گفت عواملی مانند رژیم غذایی آنها، فقدان ساختار اجتماعی قوی و محیط بسته باعث کاهش طول عمر آنها می شود. علاوه بر این بحرانی ترین زمان مرگ و میر در دو سال اول زندگی دلفین اتفاق می افتد. این زمانی است که آنها بیشتر در معرض بیماری، شکارچیان و شرایط آب و هوایی به ویژه عوامل محیطی آسیب پذیر هستند.
آیا دلفین ها در معرض انقراض هستند؟
برخی از گونه های دلفین ها مانند دلفین های رودخانه ای بیشتر از بقیه دلفین ها در معرض خطر انقراض هستند و دلیل آن نیز اغلب وجود ضایعات انسانی مانند آفت کش ها، فلزات و پلاستیک ها است که باعث ایجاد مشکلات سلامتی در دلفین ها می شود. بسیاری از دلفین ها نیز توسط ملخ های قایق آسیب می بینند، به ویژه در مناطق گردشگری این وضعیت رایج است. در اقیانوس ها، دلفینها دائماً در معرض خطر گرفتار شدن در تور هستند، به ویژه در مناطقی که از صید بی رویه انجام می شود. آنها هنگامی که در تعقیب غذا هستند ممکن است در تورها گیر بیفتند و در نتیجه نمی توانند برای نفس کشیدن بالا بیایند. گاهی نیز دلفین ها به دلیل آلودگی زیستگاه از بین می روند. زباله رها شده در دریا و اقیانوس ها می تواند باعث ایجاد آلودگی و مرگ و میر دلفین ها شود.