تحقیق در مورد استاد شهریار کلاس چهارم
یکی از بزرگترین شاعران معاصر ایران، کسی است که با شعرهای زیبا و دلنشینش، عشق، امید، وطنپرستی و انسانیت را به تصویر کشیده است. او سید محمد حسین بهجت تبریزی متخلص به شهریار است. در این مطلب، به زندگی و آثار استاد شهریار خواهیم پرداخت.
آنچه در این مطلب خواهید دید
تحقیق در مورد استاد شهریار
مقدمه
سید محمد حسین بهجت تبریزی متخلص به شهریار، یکی از بزرگترین شاعران معاصر ایران است که به زبانهای ترکی آذربایجانی و فارسی شعر سروده است. او در ۱۱ دی ماه ۱۲۸۵ در روستای خشکناب نزدیک بخش قره چمن آذربایجان متولد شد. پدرش حاج میر آقا خشکنابی، مردی فاضل، خوشنویس، کریم الطبع و با ایمان بود.
تحصیلات
شهریار تحصیلات ابتدایی را در مکتب خانه روستای خشکناب آغاز کرد و سپس به تبریز رفت و در مدرسه متحده تحصیلات خود را ادامه داد. او برای دریافت مدرک سیکل در مدرسه فردوسی درس خواند و سپس در تهران به مدرسه طب رفت و شش ماه مانده به پایان تحصیلات پزشکی به دلیل روحیات نامناسبی که پس از عشق نافرجامش داشت از رشته پزشکی انصراف داد.
آغاز شاعری
شهریار از کودکی به شعر علاقه داشت و در سن ۷ سالگی اولین شعرش را سرود. او در سن ۱۴ سالگی به سبکهای مختلف شعری، از جمله مثنوی، غزل، قصیده، رباعی، دوبیتی و رباعی نو آشنا شد و به سرودن شعر پرداخت.
آثار
شهریار در طول عمر خود آثار بسیاری در زمینههای مختلف ادبی، از جمله شعر، داستان، نمایشنامه، مقاله و ترجمه خلق کرد.
از جمله آثار مهم او میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- غزلیات: شهریار در غزل سرایی صاحب سبک است و غزلهای او از نظر مضمون، وزن، قافیه و زبان از ارزش والایی برخوردارند.
- مثنویات: شهریار مثنویهای متعددی سروده است که از جمله آنها میتوان به «حیدر بابا سلام»، «علی ای همای رحمت»، «لیلی و مجنون» و «ممدوح» اشاره کرد.
- قصاید: شهریار قصاید بسیاری سروده است که از جمله آنها میتوان به «ای ایران»، «ای قوم یاران»، «ای شهیدان» و «ای ملت مسلمان» اشاره کرد.
- رباعیات: شهریار رباعیاتی نیز سروده است که از جمله آنها میتوان به «بهار»، «شبنم»، «آفتاب» و «عشق» اشاره کرد.
- دوبیتیها: شهریار دوبیتیهای بسیاری سروده است که از جمله آنها میتوان به «آسمان»، «دریا»، «کوه» و «درختان» اشاره کرد.
- رباعیات نو: شهریار رباعیاتی نیز به سبک نو سروده است که از جمله آنها میتوان به «بهار»، «شب»، «عشق» و «وطن» اشاره کرد.
- داستانها: شهریار چند داستان نیز نوشته است که از جمله آنها میتوان به «دختر لر» و «لیلی و مجنون» اشاره کرد.
- نمایشنامهها: شهریار چند نمایشنامه نیز نوشته است که از جمله آنها میتوان به «حیدر بابا سلام» و «لیلی و مجنون» اشاره کرد.
- مقالات: شهریار مقالات متعددی در زمینههای مختلف ادبی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی نوشته است.
- ترجمهها: شهریار آثار متعددی از نویسندگان و شاعران دیگر را به زبان فارسی ترجمه کرده است که از جمله آنها میتوان به «مثنوی معنوی» مولانا، «دیوان حافظ» و «دیوان سعدی» اشاره کرد.
شهرت جهانی
شهریار به دلیل شعرهای زیبا و دلنشینش در سراسر جهان شناخته شده است و آثار او به زبانهای مختلف دنیا ترجمه شده است. او در سال ۱۹۹۰ جایزه «نشان افتخار شیر و خورشید» را از محمدرضا پهلوی دریافت کرد.
وفات
شهریار در ۲۷ شهریور ۱۳۶۷ در سن ۸۲ سالگی در تبریز درگذشت و در مقبرةالشعرای این شهر به خاک سپرده شد.
نتیجه
شهریار یکی از بزرگترین شاعران معاصر ایران است که آثار او در سراسر جهان شناخته شده است. او با شعرهای زیبا و دلنشینش، عشق، امید، وطنپرستی و انسانیت را به تصویر کشیده است و همواره در قلب مردم ایران و جهان زنده خواهد ماند.
مطالب پیشنهادی :