تحقیق دانش اموزی

تحقیق دانش آموزی در مورد آهو مناسب تمام پایه های تحصیلی

تحقیق در مورد آهو

آهو یا غزال در طبقه پستانداران قرار دارد و حیوان بسیار زیبا و باهوشی است. اما متاسفانه به دلیل شکار بی رویه تنها صد نوع از آنها در دنیا باقیمانده است. آهوها اغلب در گروهی به نام گله زندگی می کنند که می تواند از 700 آهو دیگر تشکیل شده باشد. با این حال، برخی از گله ها بسیار کوچکتر هستند و از تعدادی آهوی ماده و فرزندانشان تشکیل شده اند. آهوها برای محافظت از خود در برابر شکارچیان، بسیار هوشیار هستند. آنها دائماً با چشمان درشت خود به اطراف نگاه می کنند تا ببینند حمله بعدی در کجا ممکن است رخ دهد. این حیوان پوست قهوه ای مایل به زرد دارد و زیر شکمش کاملا سفید است. این پوشش کمک می کند در علفزارهای بلند و درختان به خوبی مخفی شود.

محل زندگی آهو کجاست؟

زیستگاه ایده آل آهو، مناطق خشک است که بارندگی چندانی ندارند به همین دلیل است که اکثر آهوها را می توان در مناطق خاصی از آفریقا و آسیا یافت. اکوسیستم های ترجیحی این حیوان تپه های شنی، بیابان ها، علفزارها و فلات ها هستند.

آهوها به فضای زیادی برای بدن کوچک خود نیاز ندارند، اما آنها باید در نزدیکی مناطقی زندگی کنند که برگ ها و درختچه های قابل خوردن وجود داشته باشد تا نیاز آنها به آب را در فصل های خشک کاهش دهد.

 این حیوان در دشت های گرم و خشک و بیابان های آفریقا و آسیا برای هیدراته ماندن قلب و کبد خود را کوچک می کنند. قلب و کبد کوچک تر به اکسیژن کمتری نیاز دارد، بنابراین حیوان می تواند کمتر نفس بکشد و آب کمتری از دست بدهد و در نتیجه زنده می ماند. آهوها اغلب با سایر حیوانات و گونه ها مانند گوزن ها و گورخرها مهاجرت می کنند و به این شکل از دست شکارچیان نیز ایمن می مانند.

ویژگی های فیزیکی آهو

آهوها راه ارتباطی بسیار متفاوتی دارند. آنها از طریق رایحه با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند. سم آنها دارای غددی است که بوی خود را برای روزها در ناحیه ای که از آنجا عبور می کنند باقی می گذارد. به این ترتیب، اگر از هم جدا شوند، از طریق رایحه ها یکدیگر را پیدا می کنند و گم نمی شوند.

اغلب اوقات ماده ها و نرها در یک گله با هم زندگی نمی کنند، زیرا نرها معمولاً در یک گروه کوچک یا کاملاً تنها زندگی می کنند. گاهی گله ای فقط از غزال های نر تشکیل شده است که این یک امر طبیعی در بین آهوها است.

آهوها موجودات بسیار سریعی هستند به خصوص برای اینکه به راحتی از دست شکارچیانی مانند گربه های وحشی فرار کنند. آنها واقعا سریع هستند به همین دلیل گاهی با سرعت 96.6 کیلومتر در ساعت حرکت می کنند.

آهوها اغلب حیوانات مطیعی هستند اما در هنگام دفاع از قلمرو خود و جستجوی جفت پرخاشگر می شوند. آهوهای نر غالب در هنگام جفت گیری از جفت خود در برابر سایر آهوهای نر محافظت می کنند. از اینرو غالبا در این زمان، ماهیت تهاجمی آنها بیشتر دیده می شود.

 انواع آهو

آهوها به 3 دسته غزال، اودورکاس و نانجر طبقه ‌بندی می ‌شوند. برخی از گونه های آهو منقرض شده اند و برخی دیگر در حال انقراض هستند. آهوها اکثرا بر اساس رنگ و زیستگاه نامگذاری می شوند.

  • آهوی عربی
  • آهوی خط قرمز
  • آهوی قرمز
  • آهوی تامسون
  • آهوی ابلق
  • آهوی کوویه
  • آهوی دورکاس
  • آهوی گواتر یا آهوی ایرانی
  • آهوی شن عربی
  • جبیر یا آهوی هندی
  • آهوی کوهی
  • آهوی شاخ باریک
  • آهوی اسپک
  • آهوی مونگالا
  • آهوی گرانت
  • آهوی سمرینگ

آهوی ایرانی

آهوی گواتردار اغلب که در ایران و کشورهای اطراف زندگی می کند به رنگ قهوه ای روشن است و دم سیاهی دارد. این آهوها در زیر گردن خود برآمدگی دارند که به دلیل شباهت به غده گواتر در انسان به این نام خوانده می شود. آهوی جبیر نیز علاوه بر کشورهای همسایه در ایران نیز مشاهده شده است که شباهت زیادی به آهوی گواتردار دارد اما کوچک تر و باریک تر است. این دو گونه آهو اغلب در مناطق کوهستانی و ناهموار، دشت های صخره های و علفزاری ایران دیده می شوند.

حقایقی در مورد آهوها

آهوها قابلیت کنترل دمای بدن خود را دارند بدین صورت که در روزهای سرد، این توانایی به آنها کمک می کند تا گرما را حفظ کنند. برعکس وقتی هوا گرم است، این حیوانات دمای بدن خود را کاهش می دهند، در نتیجه کمتر عرق می کنند و رطوبت کمتری را از دست می دهند.

چشم های بزرگ و برجسته ای آهوها در کناره های سرشان قرار گرفته است. این قابلیت می تواند میدان دید وسیعی برای شناسایی شکارچیان در فواصل طولانی برای آنها فراهم کند.

آهوها از استقامت بدنی بالایی برخوردار هستند زیرا می توانند با سرعت بالا مدت طولانی به تعقیب و گریز با شکارچیان ادامه دهند و در صورت مواجهه با موانع، پرش های خوبی انجام می دهند.

اگرچه آهوها برای زنده ماندن نیاز به خوردن غذای زیادی دارند، اما بیشتر روز خود را در حال استراحت می گذرانند. به این صورت که حدود 60 تا 70 درصد از روز را استراحت می کنند و تنها زمانی که نیاز به غذا خوردن یا ادرار کردن دارند، استراحت نمی کنند. آنها حتی می توانند هنگام خواب نیز مدفوع کنند.

تحقیقات نشان داده که آهوهای مناطق خشک و کویری مقدار زیادی چربی در مغز خود ذخیره می کنند. این ویژگی کمک می کند مغز آنها در شرایط کم آبی و کم غذایی فعالیت خود را از دست ندهد.

ویژگی های خاص سم آهو

سم های آهو بسیار متفاوت است زیرا می تواند ثبات و کشش مناسب را برای دویدن در سطوح مختلف مانند شن ‌های نرم و صخره ها و مراتع برای آنها فراهم آورد. سم ها بخش های بسیار مهمی از بدن آهوها هستند زیرا کمک می کنند این حیوان بدوند، بپرند، شنا کنند و از خود دفاع کنند، به خصوص زمانی که آهوها سعی می کنند از دست شکارچی ها فرار کنند. علاوه بر این، از آنجایی که سم ها از کراتین ساخته شده اند، دوام بیشتری نسبت به استخوان ها دارند که ممکن است ترک بخورند. بنابراین، آهوها به راحتی و با خیال راحت می پرند و می دوند. سرعت آنها در دشت های بیابانی به 80 کیلومتر بر ساعت می رسد.

واقعیت جالب دیگر این است که سم‌ها به آهوها کمک می کنند که بتوانند به آرامی و بی صدا راه بروند. در نتیجه شکارچیان احتمالی نمی توانند حضور آنها را احساس کنند. آهو ها اغلب از سم های خود برای دفاع از خود در برابر شکارچیانی مانند شیرهای کوهی، گرگ ها یا خرس ها نیز استفاده می کنند. آنها از پاها و سم عقبی خود برای ضربه زدن به حیوانی که آنها را تهدید کرده استفاده می کنند.

گوزن ها دارای غدد بویایی بین انگشتی سم های خود هستند که کمک می کند یکدیگر را ردیابی کنند. از سوی دیگر، سم ‌ها به همان اندازه که در برخی موقعیت ‌ها می‌ توانند مفید باشند، نمی توانند از آهوها در جاده ‌های پوشیده از یخ محافظت کنند و اغلب باعث می شوند آهوها بلغزند و سقوط کنند.

قدرت بینایی آهو

آهوها در تاریکی بهتر می توانند ببینند و اشکال را راحتر و دقیق تر شناسایی می کنند اما اغلب نمی توانند رنگ های روشن را به خوبی تشخیص دهند به این معنا که رنگ‌های روشن در چشمان آنها به سایه‌ های خاکستری تبدیل می ‌شوند که در تاریکی راحت ‌تر دیده می ‌شوند اما در طول روز تشخیص آنها دشوار است.

قدرت بویایی آهو

آهوها قدرت بویایی بالایی دارند آنقدر قدرتمند که می توانند بوی انسان را حتی پس از خروج از یک منطقه مشخص شناسایی کنند اگر آنها حتی بویی از بوی انسان به مشامشان برسد، از آن منطقه دور خواهند شد تا زمانی که مطمئن شوند که انسان ها آنجا را ترک کرده اند.

شاخ آهو

آهوهای نر شاخی بسیار زیبا و شبیه به چنگ دارند. این شاخ ها روی سر بهم نزدیک هستند اما به تدریج دور شده و شبیه حرف S می شوند. در هر شاخ ۲۰ تا ۲۷ حلقه وجود دارد. شاخ آهوها دائمی و سخت است و تنها یک بار می روید. آهوی ماده شاخ ندارد و در صورت وجود اندازه آن از ۵ سانتی متر بیشتر نخواهد شد.

آهو چه می خورد؟

آهو یک حیوان گیاهخوار است به همین دلیل آنها در انتهای زنجیره غذایی بدون طعمه طبیعی قرار گرفته اند. این حیوان علف و بوته های زیستگاه خود را برای پر کردن معده ترجیح می دهد. آهوها حیوانات شکارچی نیستند زیرا مواد غذایی مورد نیاز آنها گیاهانی است که در زیستگاه های معمولی آنها یافت می شود.

می توان گفت آهوها از دسته نشخوارکنندگان هستند بنابراین آنها از گیاهان، علف های کوتاه و شاخ و برگ تغذیه می کنند. آنها بیشتر مواد مغذی خود مانند ویتامین ها و کربوهیدرات ها را گیاهان به دست می آورند. علاوه بر این دندان نیش فوقانی ندارد و تنها با استفاده از آرواره های قوی خود گیاهان را به تکه های قابل تجزیه تبدیل می کند.

آهوها غذای زیادی می خورند به این صورت که به ازای هر45 کیلو وزن، آهوها تقریبا حدود 3.5 کیلو علوفه و گیاه نیاز دارند به همین دلیل آهوها اغلب بیشتر ساعات بیداری خود را صرف جست و جوی غذا می کنند. علاوه بر این آهوها به مصرف مقدار زیادی آب در طول روز دارند به همین دلیل اغلب در کنار منابع آبی مختلف استراحت می کنند.

چرخه زندگی و تولید مثل آهوها

آهوها معمولا در فصل پاییز جفت گیری می کنند و در طول فصل جفت گیری در گروه های کوچکی شامل 3 تا 8 آهو حرکت می کنند. آهوی نر به وسیله حرکات سر و گردن خود توجه آهوی ماده را جلب می کند و سپس آهوی ماده پس از پشت سر گذاشتن 18 روز دوره فحلی (آمادگی برای جفت گیری) باردار می شود.

مدت بارداری آهوی ماده حدود 180 روز یعنی 6 ماه است و پس از اتمام دوره بارداری معمولا 2 تا 3 بچه آهو به دنیا می آید. دوره شیردهی حدود 6 ماه طول می کشد و در تمام این مدت توله آهو در کنار مادر خود می ماند. آهوی ماده توله ها را در علف های دشت پنهان می کند. این توله ها برای روزها یا حتی هفته ‌ها دور از چشم پنهان می مانند و به‌ طور دوره ‌ای توسط مادرشان شیر می خورند تا زمانی که به سن کافی برای پیوستن به گله برسند.

واکنش آهو به خطر چگونه است؟

آهو وقتی احساس خطر می کند، سرش را گرفته و دائم دمش را تکان می دهد و در این حالت، به سایر اعضای گله هشدار می دهد. آهو در این حالت فرار نمی کند بلکه منبع خطر را با هوشیاری بررسی می کند. اگر منبع خطر نزدیک تر شود با تولید صدای سوت مانند و پرش های بلند زیگزاگ فرار می کند.

آهو چقدر عمر می کند؟

زنده ماندن در بیابان برای آهو کار آسانی نیست، به خصوص برای این حیوانات که طعمه آسانی هستند. اگرچه آهو حیوانی سریعی است، اما طول عمر زیادی ندارد. در طبیعت، ممکن است کمی بیشتر از هشت سال زندگی کند، در حالی که در محدوده حفاظت شده یا باغ وحش ممکن است تا 15 سال نیز زنده بماند.

دشمن آهو در طبیعت

گوشتخوران مختلف مانند پلنگ، یوزپلنگ، گوریل، خرس و گرگ دشمنان آهو در طبیعت هستند. خصوصا بچه آهوها در معرض خطر شکار هستند. حتی پرندگان شکاری نیز آهوهای کوچک را شکار می کنند. بطور کلی آهو دشمنان زیادی در طبیعت دارد. انسان ها نیز یکی دیگر از دشمنان این حیوانات هستند زیرا برای پوست و شاخ و حتی تفریح این حیوان زیبا را شکار می کنند. در برخی کشورها از گوشت آهو نیز استفاده می شود.

آیا آهو در خطر انقراض است؟

بسیاری از گونه های آهو از جمله آهوی کوهی به دلیل شکار بی رویه و از بین رفتن زیستگاه طبیعی در معرض انقراض هستند. اقدامات مختلفی در سراسر جهان برای حفظت از این حیوان گیاهخوار زیبا در جریان است. با ایجاد مناطق حافظت شده بیشتر می توان از گونه های باقی مانده آهو مراقبت کرد تا نسل آنها منقرض نشود.

دانش آموزان و بچه های عزیز؛ در این مقاله کودکانه اطلاعات مهم و مفیدی درباره آهو برای دبستان و سایر پایه های تحصیلی تهیه شد که امیدواریم این مطلب مفید بوده باشد.

بیشتر بخوانید:

تحقیق دانش آموزی در مورد لک لک

اگه خوب بود امتیاز بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا