تحقیق درباره قلب انسان + اطلاعات علمی در مورد قلب انسان
تحقیق درباره قلب انسان : در ادامه این بخش از تاپ ناپ ، تحقیق دانش آموزی علمی و کوتاه در مورد قلب انسان مناسب برای پایه های تحصیلی مختلف تهیه دیده شده است.
آنچه در این مطلب خواهید دید
تحقیق درباره قلب انسان
قلب یک عضو ماهیچهای در بدن انسانها و سایر حیوانات بوده که توسط دستگاه گردش خون و رگها، خون را در داخل بدن به گردش در میآورد و از این طریق با رساندن خون به سایر اعضای بدن، عملکرد آنها را بهبود میبخشد. در این تحقیق ما میخواهیم شما را با چگونگی کارکرد قلب و ویژگیهای آن آشنا سازیم.
قلب چیست؟
قلب که یکی از مهمترین اعضای بدن انسان و حیوانات است که بافتی عضلانی داشته و مهمترین وظیفه آن، خونرسانی به کل قسمتهای بدن است. به این دلیل که این عضو از بدن باعث تغییر در خون و تبدیل آن به خون تمیز میشود، به آن قلب یا دل میگویند. این اندام حدود ۳۰۰ گرم وزن دارد به اندازه مشت بسته فرد بوده و بین دو شش و کمی مایل به چپ قفسه سینه قرار گرفته است.
جالب است بدانید که در موارد نادر قلب در برخی از انسانها در سمت راست قرار گرفته است؛ اما با این وجود کارکرد طبیعی خود را انجام داده و فرد را دچار مشکل نخواهد کرد. خون موجود در بدن، مواد غذایی لازم و اکسیژن را آماده سازی میکند و این خون از طریق قلب پمپاژ شده و در اختیار سایر اندامها قرار میگیرد تا آنها نیز بتوانند عملکرد طبیعی روزمره خود را داشته باشند. به طور متوسط قلب انسان، حدود ۷۰ بار در یک دقیقه میتپد.
قلب از چه اعضایی تشکیل شده است؟
قلب ۴ حفره دارد؛ دو دهلیز چپ و راست در بالا و دو بطن چپ و راست در پایین قرار دارند. دهلیز چپ و بطن چپ را به عنوان قلب چپی و دهلیز راست و بطن راست را به عنوان قلب راستی میشناسند. طبق بررسیهای به عمل آمده، اندازه بطنها از دهلیزها بزرگتر بوده و مهمترین وظیفه آنها تلمبه کردن خون به خارج از قلب میباشد.
میتوانیم بگوییم روزانه حدود ۱۰ هزار لیتر خون به وسیله این پمپ زدنها به درون رگها وارد میشود و در مدت عمر متوسط یک انسان، ۲۵۰ میلیون لیتر خون به وسیله قلب تلمبه زده خواهد شد. قلب، رگهای خونی اعم از سرخرگ، سیاهرگ و مویرگ و خون، همگی با هم سیستم گردش خون بدن انسان را تشکیل میدهند.
قلب شامل چهار دریچه نیز میباشد که باعث میشوند خون فقط در یک جهت جریان داشته باشند. دریچه آئورت بین بطن چپ و آئورت قرار دارد. دریچه میترال بین بطن چپ و دهلیز چپ قرار گرفته است. دریچه سه لختی یا سه لتی، بین بطن راست و دهلیز راست قرار دارد و دریچه ریوی نیز بین بطن راست و شریان ریوی جای میگیرد. باز و بسته شدن این دریچهها، سبب ایجاد صدای تپش قلب میشود که توسط گوشی معاینه قابل شنیدن است.
عملکرد قلب چگونه است؟
همانطور که گفتیم قلب از طریق پمپاژ کردن خون به داخل رگها، انتقال رسانی خون را انجام میدهد. خون تیرهای که از سایر اعضای بدن جمع شده، توسط سیاهرگ بزرگ وارد دهلیز راست میشود؛ بعد از باز شدن دریچه سه لتی به داخل بطن راست خواهد ریخت. پس از آن خون از طریق سرخرگ ششی وارد ریه میشود و عملیات اکسیژن گیری خون انجام خواهد شد.
به محض اینکه اکسیژن گیری انجام میشود، خون تیره تبدیل به خون روشن میشود و از طریق سیاهرگ وارد دهلیز چپ خواهد شد. بعد از آن دریچه میترال باز شده و خون را به داخل بطن چپ میریزد. بطن چپ جدار ضخیمتری دارد و میتواند با انقباض قویتر، خون روشن را از طریق سرخرگ آئورت به تمام اندامهای بدن برساند.
هر ضربان قلب دو قسمت دیاستول و سیستول را دارد که در دیاستول، دهلیزها منقبض و بطنها منبسط و پر خون میشوند و خون به آنها وارد میشود و در سیستول نیز، دهلیزها منبسط و بطنها منقبض شده و خون را از قلب خارج کرده و دوباره از خون جدید پر میشود.
دو اصطلاح نیز به نام فشار سیستولیک و فشار دیاستولیک وجود دارند که فشار سیستولیک نشان میدهد خون در طی سیستول به چه میزان فشار را به دیواره سرخرگ وارد میکند و فشار دیاستولیک بیان میکند که در حین دیاستول، فشار در سیاهرگ چقدر است.
تعداد تپش قلب
تعداد تپشهای قلب نیز در هر دوره از زندگی انسان متفاوت است. زمانی که فرد در دوره نوزادی قرار دارد ضربان قلب او بین ۱۳۰ تا ۱۴۰ بار در دقیقه میزند و هر چقدر که بزرگتر میشود، این ضربات کمتر شده تا به عدد بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربه در دقیقه برسد. سرعت انقباض و تپش قلب به عواملی همچون فعالیتهای ورزشی، عوامل عاطفی، تب، داروها، کمبود آب بدن و برخی شرایط جسمی بستگی دارد.
سیستم الکتریکی قلب چگونه عمل میکند؟
برای پمپ کردن خون به سراسر نقاط بدن، تمامی عضلات قلب باید به صورت هماهنگ کار کرده تا خون در مسیر درست و با نیروی مناسب پمپاژ شود؛ سیگنالهای الکتریکی این فعالیت را هماهنگ میکنند. سیگنال الکتریکی از گره سینوسی دهلیزی شروع شده که گره ضربان ساز قلب است و در بالای دهلیز راست قرار گرفته است.
سیگنال این گره باعث میشود که دهلیزها منقبض شده و خون را به داخل بطنها هدایت کنند. پس از آن سیگنال الکتریکی به سلولهایی که در پایین دهلیز راست، بین دهلیزها و بطنها جای گرفتند رفته که به آن گره دهلیزی بطنی گفته میشود.
این سلولها سیگنال را طوری هماهنگ میکنند که دهلیزها و بطنها به طور همزمان منقبض نشوند و بین انقباض آنها، تاخیر وجود داشته باشد. سیگنال در امتداد دیواره بطن حرکت کرده و آن را به ماهیچه قلب انتقال میدهند و در آخر باعث انقباض بطنها میشود.
ساختار قلب چگونه است؟
خود قلب نیز از چهار لایه بافت تشکیل شده است. میوکارد که بافت عضلانی قلب میباشد. آندوکاردیوم بافتی است که در داخل قلب قرار داشته و از محفظهها و دریچههای آن محافظت میکند. پریکاردیوم یک پوشش محافظتی نازک است که سایر قسمتها را کاور میکند. در نهایت اپیکاردیوم که بیشتر از بافت پیوندی تشکیل شده و داخلیترین لایه پریکارد را تشکیل میدهد.
معرفی عروق خونی
_سیاهرگ: این رگها خون بدون اکسیژن را به سمت قلب منتقل کرده و هر چقدر که به قلب نزدیکتر میشوند، اندازه و قطر آنها بیشتر میشود. البته باید بدانید که رگهای خونی با توجه به میزان خون هر قسمت بدن، باریک یا گشاد میشوند و این عمل توسط هورمونها کنترل خواهد شد.
_سرخرگ: سرخرگ خونی را که حاوی اکسیژن است از قلب به قسمتهای مختلف و اندامهای بدن منتقل خواهد کرد و هرچه از قلب دپر شده، اندازه آن باریکتر و کوچکتر میشود. جالب است بدانید که سرخرگها نسبت به سیاهرگها دیواره ضخیمتری دارند.
_مویرگ: این رگها کوچکترین سیاهرگها را به کوچکترین سرخرگها متصل کرده و به تبادل اکسیژن، دی اکسید کربن، مواد غذایی، آب و مواد زائد بین خون و بافت کمک خواهند کرد.
ارتباط نبض با قلب
در واقع نبض همان ضربان قلب است و در نقاطی که عروق از زیر پوست عبور میکنند مانند گردن، مچ دست و یا کنار ران احساس میشود و هجوم خون درون رگها در حین تلمبه خون توسط قلب را نشان میدهد. کسانی که از لحاظ جثه بدنی درشتتر هستند، نبضشان نیز سریعتر است. اگرچه عدد نبض در افراد مختلف، متفاوت است؛ اما معمولاً نبض سالم بین ۶۰ تا ۱۰۰ بار در دقیقه میزند.
در اثر چه عواملی عملکرد قلب کاهش پیدا میکند؟
بهتر است بدانید که سیگار کشیدن یکی از تاثیرگذارترین دلایلی است که روی قلب اثر منفی داشته و عملکرد این اندام را دچار مشکل میکند. اگر شخص با بیماریهای مادرزادی قلب متولد شود و یا در اثر سایر عوامل بیماری زا و یا داروها به قلب وی آسیب وارد شود، عملکرد این اندام پایین خواهد آمد و ممکن است عوارض خطرناکی مانند نارسایی قلب را ایجاد نماید.
ضمناً یکی از مهمترین عوامل تهدید کننده برای قلب استرس و اضطراب میباشد که فرد را دچار حملات قلبی میکند و باعث میشود پمپاژ خون و ضربان قلب نامنظم شود. همچنین بیماریهایی مانند زوال عقل عروقیط دیابتژ آریتمیها و سکته قلبی نیز میتوانند روی عملکرد قلب اثر بد داشته باشند. ایست قلبی به حالتی گفته میشود که ضربان خون و تپش متوقف میشود و فرد قادر به حرف زدن و تنفس نخواهد بود.
در این شرایط اگر بلافاصله افراد احیای قلبی ریوی به کمک دستگاه در کنار فرد باشند، میتوانند با فشار بر مرکز قفسه سینه و اعمال دستگاه, در صورتی که بدن شخص نیز واکنش مناسب را نشان دهد،. ضربان قلب را برگردانده و او را از مرگ نجات دهند؛ در غیر این صورت پس از مدت زمان کوتاهی فرد دچار مرگ میشود. برای محافظت از قلب باید از رژیم غذایی مناسب و فعالیتهای مفید ورزشی غافل نبود. ضمناً باید همواره از استرس و نگرانی نوشیدن و مواد الکلی اجتناب کرد و مراقب این اندام حیاتی بود.
نشانههای حمله قلبی
اطلاع داشتن از این نشانهها باعث میشود شما با دیدن این علائم، سریعاً حمله قلبی را تشخیص داده و بتوانید اقدامات لازم را به عمل آورید و در نجات جان یک شخص تاثیر بسزایی داشته باشید. فردی که دچار حمله قلبی میشود، معمولاً علائم ضربان قلب سریع یا نامنظم، احساس درد یا فشار در قفسه سینه، پشت فک، گلو یا دستان را تجربه میکند. ضمناً ضعف و پریشانی، تنفس تند، حالت تهوع و سوزش در سینه نیز از دیگر علائم حمله قلبی میباشد. در صورت مشاهده چند مورد از این علائم در فرد، فورا با اورژانس تماس حاصل نمایید.
خوردن چه غذاهایی به سلامت قلب کمک میکند؟
ماهی سالمون با امگا ۳ فراوانی که در خود دارد، باعث جلوگیری از بینظمی ضربان قلب و افت فشار خون شده و به سلامت رگهای خونی و بافت قلبی کمک شایانی میکند. گردو نیز از تورم رگهای خونی و بالا رفتن کلسترول خون جلوگیری به عمل میآورد.
ضمناً میتوانید از مرکبات و برگ چغندر به دلیل فیبر فراوانی که دارند، برای تنظیم فشار خون کمک بگیرید. مواد دیگری نیز همچون ماست کم چرب، گوجه فرنگی، هویج، بادام و گیلاس نیز در بهبود سلامت قلب تاثیر مثبت دارند. سعی کنید از مواد غذایی که چربی کربوهیدراتهای زیادی دارند، کمتر استفاده نمایید.
سخن پایانی
قلب انسان اندامی حساس بوده که هیچ جایگزینی برای آن وجود ندارد و به خاطر وظیفه مهمی که در بدن ایفا میکند، باید همواره مراقب سلامت آن باشید. اگرچه حفظ سلامت قلب در همه زمانها مهم است اما مراقبت از این اندام حیاتی، در دوران میانسالی و پیری اهمیت بالاتری دارد و باید با انجام ورزش، داشتن آرامش روحی، تغذیه مناسب، خودداری از مصرف مواد غذایی پرچرب، جلوگیری از چاقی، اجتناب از خوردن بیرویه نمک، انجام پیادهروی، گوش دادن به موسیقی و انجام چکاپهای سالیانه، به تندرستی آن توجه ویژهای نمایید.
مطلب پیشنهادی :