تحقیق دانش اموزی

تحقیق درباره سوره نور + خواص و ویژگی ‌های آن

تحقیق درباره سوره نور + خواص و ویژگی ‌های آن : سوره نور پس از هجرت پیامبر و در مدینه نازل شده است. به همین علت آن را به عنوان یک سوره‌ مدنی می‌ نامند. این سوره در جزء ۱۸ قرار گرفته و بیست و چهارمین سوره از قرآن کریم است. سوره نور ۶۴ آیه دارد. به لحاظ لغوی، نور معنای روشنایی را می‌ دهد. بدون شک انتخاب این نام می‌ تواند چیزهای زیادی را آشکار کند.

در حالت کلی مفهوم سوره به واجب بودن حجاب برای زنان، آداب وارد شدن به خانه و همچنین وجود چهار شاهد برای اثبات زنا اشاره می‌ کند. علاوه بر این با بررسی سوره نور می‌ توان متوجه شد که در آن نسبت موضوعات اخلاقی مسلمانان، مبارزه با آلودگی و همچنین عفت ورزی تاکید زیادی شده است.

سوره نور

علت نامگذاری سوره نور

فلسفه نامگذاری سوره نور این است که در این سوره، کلمه نور 7 مرتبه تکرار شده است. علاوه بر این در آیه ۳۵ از این سوره به معرفی نور آسمان‌ ها و زمین یعنی خداوند پرداخته می‌ شود. در این آیه بیان می‌ شود که نور خداوند مانند چراغدانی بوده که فروغ فراوانی دارد.

محتوای سوره نور چیست؟

با بررسی محتوای سوره نور متوجه می‌ شویم که در این سوره مبارکه احکام فقهی فراوانی قرار گرفته شده است. از جمله این احکام می‌ توان به معافیت زنان سالخورده از داشتن حجاب، نوع پوشش زنان و مردان، حد زنا و مسائل نکاح اشاره نمود. علاوه بر این در این سوره می‌ توان پندهای اخلاقی فراوانی را نیز مشاهده کرد. عدم تهمت زدن به دیگران و همچنین عدم اشاعه فحشا از جمله پندهای نهفته در این سوره هستند. خداوند متعال در این سوره آداب ورود به خانه را نیز بیان می‌ کند.

خواص سوره نور

بررسی خواص و ویژگی‌ های سوره نور نشان می‌ دهد که برای رفع چند مشکل می‌ توان به تلاوت آیات آن پرداخت. بازگرداندن شخص فراری یکی از ویژگی‌ های سوره نور است. برای بازگرداندن شخص فراری می‌ توان آیه ۴۰ از این سوره مبارکه را قرائت نمود.

یکی دیگر از ویژگی‌ های سوره نور جلوگیری از محتلم شدن است. اگر در شرایطی قرار دارید که نباید محتلم شوید، می‌ توانید سوره نور را نوشته و بر روی تشکی که قرار است بر روی آن بخوابید، بگذارید.

احادیث و روایات درباره سوره نور

از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است هر کس سوره نور را بخواند 10 حسنه به او توسط خداوند داده می‌ شود. این ۱۰ حسنه به اندازه پاداش تمام مومنین گذشته و آینده هستند.

از امام صادق علیه السلام نیز نقل شده است که برای حفظ عورت و مال خود، این سوره را قرائت کنید. علاوه بر این با هدف قرار دادن زنان خود در حصار عفت نیز خواندن این سوره مورد تاکید قرار گرفته است. برای جلوگیری از زنا کردن هر کدام از اعضای خانواده، خواندن این سوره در شب و روز توسط ائمه اطهار توصیه می‌ شود.

امام صادق علیه السلام علاوه بر این می فرمایند: افرادی که سوره نور را قرائت می‌ کنند در هنگام تشییع جنازه ۷۰ هزار ملک را در کنار خود مشاهده خواهند کرد. این ملائک برای فرد دعا و استغفار خواهند نمود.

نکات مهم در سوره نور

در آیه ۳۱ سوره نور به حجاب اشاره شده است.

آیه ۱۹ سوره نور به پرهیز از اشاعه فحشا اشاره می‌ کند. خداوند در این آیه می‌ فرمایند افرادی که زشتی‌ها را اشاعه می‌ دهند با عذاب دردناکی مواجه خواهند شد.

آیه ۲۱ سوره نور به پیروی نکردن از شیطان اشاره دارد.

آیات ۲۷ و ۲۸ نیز آداب وارد شدن به خانه را بیان می‌ کنند.

آیات مشهور سوره نور

آیات لعان

این آیات که آیه شش تا ده سوره نور هستند درباره لعنت فرستادن زن و شوهر بر یکدیگر است. علت آن این است که مرد همسر خود را در حال زنا و رابطه نامشروع دیده ولی شاهدی برای آن ندارد، در این‌ صورت زوج‌ ها بر یکدیگر حرام ابدی می ‌شود.

آیات افاک

إِنَّ الَّذِینَ جَاءُوا بِالْإِفْکِ عُصْبَةٌ مِنْکُمْ لَا تَحْسَبُوهُ شَرًّا لَکُمْ بَلْ هُوَ خَیْرٌ لَکُمْ لِکُلِّ امْرِئٍ مِنْهُمْ مَا اکْتَسَبَ مِنَ الْإِثْمِ وَالَّذِی تَوَلَّى کِبْرَهُ مِنْهُمْ لَهُ عَذَابٌ عَظِیمٌ

کسانی که آن تهمت عظیم را مطرح کردند گروهی از شما بودند، اما گمان نکنید این ماجرا برای شما بد است، بلکه خیر شما در آن است، آنها هر کدام سهم خود را از این گناهی که مرتکب شدند دارند، و کسی که بخش عظیم آن را بر عهده گرفت عذاب عظیمی برای او است.

قرآن کریم در آیه یازده سوره نور درباره تهمت زدن به دیگران سخن گفته و تهمت زنندگان را به عذابی سخت و دردناک تهدید می‌ کند. همچنین مؤمنان را از این ‌که  شایعات بی ‌پایه ‌و اساس را باور کنند نهی کرده‌ است.

آیه نور

اللَّهُ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ کَمِشْکَاةٍ فِیهَا مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِی زُجَاجَةٍ الزُّجَاجَةُ کَأَنَّهَا کَوْکَبٌ دُرِّیٌّ یُوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبَارَکَةٍ زَیْتُونَةٍ لَا شَرْقِیَّةٍ وَلَا غَرْبِیَّةٍ یَکَادُ زَیْتُهَا یُضِیءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ نُورٌ عَلَى نُورٍ یَهْدِی اللَّهُ لِنُورِهِ مَنْ یَشَاءُ وَیَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثَالَ لِلنَّاسِ وَاللَّهُ بِکُلِّ شَیْءٍ عَلِیمٌ

خداوند نور آسمانها و زمین است، مثل نور خداوند همانند چراغدانی است که در آن چراغی (پر فروغ) باشد، آن چراغ در حبابی قرار گیرد، حبابی شفاف و درخشنده همچون یک ستاره فروزان.

 این چراغ با روغنی افروخته می‏ شود که از درخت پر برکت زیتونی گرفته شده که نه شرقی است و نه غربی (آنچنان روغنش ‍ صاف و خالص است که) نزدیک است بدون تماس با آتش شعله ور شود، نوری است بر فراز نور، و خدا هر کس را بخواهد به نور خود هدایت می‏ کند، و خدا براى مردم مثلها مى زند و خداوند به هر چیزى داناست.

آیه سی و پنج سوره سوره نور است که درباره اهل ‌بیت پیامبر و ائمه می باشد.

آیه کسب اجازه از حضرت محمد در امور

در آیه 62 سوره نور، خداوند از مؤمنان می ‌خواهد که در امور و مسائل مهم اجتماعی که نیازمند فکر و نظر خواهی هستند، حتماً با پیامبر مشورت و از او کسب اجازه کنند.

آیه حجاب

وَقُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ یَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَیَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا یُبْدِینَ زِینَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْیَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُیُوبِهِنَّ وَلَا یُبْدِینَ زِینَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِی إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِی أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَکَتْ أَیْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِینَ غَیْرِ أُولِی الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِینَ لَمْ یَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاءِ وَلَا یَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِیُعْلَمَ مَا یُخْفِینَ مِنْ زِینَتِهِنَّ وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِیعًا أَیُّهَ الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ
و به زنان با ایمان بگو چشم های خود را از نگاه هوس آلود فرو گیرند، و دامان خویش را حفظ کنند و زینت خود را جز آن مقدار که ظاهر است آشکار ننمایند، و اطراف روسری های خود را بر سینه خود افکنند تا گردن و سینه با آن پوشانده شود و زینت خود را آشکار نسازند مگر برای شوهرانشان یا پدرانشان یا پدر شوهرانشان یا پسرانشان یا پسران همسرانشان یا برادرانشان یا پسران برادرانشان، یا پسران خواهرانشان، یا زنان هم کیششان یا بردگانشان  یا افراد سفیه که تمایلی به زن ندارند یا کودکانی که از امور جنسی مربوط به زنان آگاه نیستند. آنها هنگام راه رفتن پایهای خود را به زمین نزنند تا زینت پنهانیشان دانسته شود. صدای خلخال که بر پا دارند به گوش رسد و همگی به سوی خدا بازگردید ای مؤمنان تا رستگار شوید.

آیه 31 سوره نور یکی از آیات حجاب به شمار می‌ رود و در آن خداوند زنان را به رعایت عفاف و پاک ‌دامنی دستور می ‌دهد. همچنین اشخاص محرم و نامحرم را مشخص می‌ کند.

نظر پیامبر و امامان درباره‌ سوره‌ نور

از حضرت محمد (ص) روایت شده که هر شخصی سوره نور را تلاوت کند، خداوند به تعداد مردان و زنان با ایمان چه درگذشته و چه در آینده به آن شخص ده حسنه خواهد داد. همچنین از حضرت محمد (ص) نقل شده که از حق دختر بر پدرش این است که سوره نور را بر او آموزش و تعلیم بدهد.

امام علی (ع) درباره سوره نورمی ‌فرماید: به زنان خود سوره نور را تعلیم دهید که در آن پندها و نصایح نیکویی است.

امام صادق درباره سوره نور می فرماید: با قرائت سوره نور از مال و غرایز جنسی خود محافظت کنید. همچنین زنان خود را با قرائت این سوره حفظ کنید. زیرا هر شخصی که شب و روز این سوره را بخواند هیچ ‌یک از اعضای خانواده ‌اش مرتکب عمل زنا نخواهد شد و بعد از مرگش هم هفتاد هزار ملائکه الهی او را تا قبرش همراهی خواهند کرد و برایش دعا و استغفار می ‌کنند.

دانلود همین مقاله

بیشتر بخوانید :

4 متن زیبای قسم دادن خدا برای شفای مریض

تحقیق در مورد شهید بهنام محمدی

اگه خوب بود امتیاز بده

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا